Annonce
Ugeavisen Kolding

Er en kendis borgmester det rigtige for Kolding?

Der er gang i det politiske i Kolding for tiden; den aldrende Villy Søvndal vil være borgmester, og Eva Kjer Hansen ser sin rolle på Christiansborg udspillet og søger nyt arbejde. Vores lokale medier forelsker sig hurtigt i emnet og ser endelig en mulighed for igen at sælge aviser på grundlag af vores egen lille præsidentvalgkamp.

Selvom det holdt hårdt og Eva var lige ved at skulle se sig om efter andre jobmuligheder, hev hun sejren hjem med mindst mulig margen imod den lokale Kolding-kandidat Jakob Ville. Men hvorfor er det så vigtigt med kendisser? Svaret er umiddelbart simpelt; at kendisser sælger billetter, og kendte mennesker har en høj status i vores samfund. Men er det at være kendt godt nok?

Inden vi vender tilbage til borgmestervalget, synes jeg, vi skal tage en lille tur forbi kendisfænomenet og hvorfor, det er, at vi gang på gang lader os imponere, og hvorfor vi har den store interesse for kendisser. Åbenbart er det at være kendt blevet mere vigtigt end kompetence, hårdt arbejde og hjerte.

Hjemme hos os kæmper vi lørdag formiddag om, om vi skal høre ”Mads og monopolet” eller ”Bagklog på P1”. Og som regel vinder jeg, fordi mine højlydte reaktioner på Mads og Co’s lægmands specialisme får familien til at vælge ro i lokalet, og så hører de Monopolet på podcast senere. I lørdags hørte jeg lidt ”Mads og co.", som debatterede, om en 4-årig skulle se sin netop afdøde mor i kisten. Med hvilken kompetent baggrund skulle en flok skuespillere og kulturpersonligheder kunne komme med det rigtige svar? Ja, de er retorisk dygtige, har livserfaringer og er ofte ganske humoristiske. Men hvor er kompetencerne og fagligheden? Det spørgsmål om den 4-årige; det hører til hos en børnepsykolog. Men der har den brede befolkning helt grundløst tegnet en lige streg imellem kendis og klogskab indenfor alle områder.

Selv Statsministeriet udnytter Mettes kendiseffekt til at fortælle befolkningen, at det var godt, Socialdemokraterne ikke lyttede til eksperterne. Tænk, hvor vi var endt. Vi var helt sikkert endt et ganske fornuftigt sted med en respekt for viden, erfaring og videnskab. En klar arbejdsfordeling imellem embedsmænd og politikere.

Nogle kendisser kender heldigvis deres kompetencegrænser, som da Jürgen Klopp, som er træner i Liverpool, i foråret blev spurgt til corona og meget klart meldt ud, at det skulle man måske tage at spørge en læge om. Det svar har min allerstørste respekt, og selvom vi skal have plads til mange stemmer, så er der folk med uddannelser, specifikke erfaringer og specialviden, som vi helt sikkert bør lytte til.

Men tilbage til vores borgmestervalg i Kolding, hvor vi må spørge os selv, om det er en kendis, som vi har brug for. Lokalpolitik kræver nogle lokale kompetencer som nærhed, tilgængelighed og en dybfølt tilknytning til lokalsamfundet. Det har Jørn Pedersen vist klart og tydeligt. En jubel når vi vinder i fodbold eller håndbold, som går helt ned i maven og en glæde, når vi tiltrækker en ny virksomhed eller spaden stikkes i jorden til endnu et byggeri. Lokalt bliver tingene nogle gange små og ikke til store medieforsider med et problem, der skal løses i en grundejerforening eller en forening, der mangler lokaler. Her handler det ikke om mennesker, der kan tale i overskrifter, men om mennesker med flid og hjerte. Nu bliver det op til Villy og Eva at bevise, at de er til andet end store overskrifter og skåltaler. Jeg venter med spænding på koldingensernes dom, som måske kan føre noget helt tredje med sig.


Nu bliver det op til Villy og Eva at bevise, at de er til andet end store overskrifter og skåltaler. Jeg venter med spænding på koldingensernes dom, som måske kan føre noget helt tredje med sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce