Annonce
Randers Onsdag

EM-baner har været igennem Randers-virksomhed

Da hvert græsstrå i Parkens EM-græstæppe var frø, var de igennem Randers-afdelingen af DLF Seeds A/S, der har specialiseret sig i at rense frø fra de jyske græsavlere og sammensætte frøblandinger af højeste kvalitet. Foto_: DLF
En lang række af græsstråene i de perfekte græstæpper ved EM-slutrunden er startet som frø, der er blevet renset og sammensat til unikke frøblandinger i Randers-afdelingen af DLF Seeds A/S.

Randers: Med et års forsinkelse blev EM-turneringen endelig sparket i gang i fredags.

I den næste månedstid vil Europas bedste spillere vise deres kunnen og tryllebinde millioner af seere verden over og når det sker på stadions i København, Sct. Petersborg, Baku, Budapest, Amsterdam og London, foregår spillet på græs, der i sin tid som frø har været gennem anlægget på Hadstenvej 20, hvor Randers-afdelingen af det danske frøfirma DLF Seeds A/S har til huse.

Her er frø fra jyske græsavlere blevet renset for ukrudt, småsten og andre urenheder, før de er blevet en del af nøje udvalgte frøblandinger, der er specialfremstillet til de yderst kritiske og kræsne ejere af stadions i de nævnte byer.

Annonce

Forstærkes med kunstfibre

I modsætning til almindeligt plænegræs som det i vores egene haver, skal det græs, der bruges på fodboldstadioner kunne klare et meget stort slid. På en bane som eksempelvis den i Parken, bliver der fra august til jul spillet kamp hver fjerde dag, dertil kommer en lang række træningspas.

Udover at udvælge de mest slidstærke græ

I Parken er græstæppet forstærket med kunstfibre. "Det gør, at spillerne ikke kan pløje den op, når de laver glidende tacklinger. Det kan godt være, at der ryger lidt græs af, men det er ikke store knolde", siger Stig Oddershede, kommunikationschef i DLF Seeds A/S. Pr-foto

sarter, bliver plænerne derfor forstærket. Det kan ske ved enten at kunstfibre syes ned i plænen for at gøre den stærk, så man undgår, at græsset flås op ved brug eller ved at man, som i Parken, ruller et græstæppe på, som er forstærket med kunstfibre i bunden.

- Forstærkningen gør, at spillerne ikke kan pløje den op, når de laver glidende tacklinger. Det kan godt være, at der ryger lidt græs af, men det er ikke store knolde, fortæller Stig Oddershede, kommunikationschef i DLF Seeds A/S.

- Noget andet vi skal tage højde for, når vi laver frøblandingerne er, hvor stor en del af stadionet, der er overdækket. På et stadion som det i Amsterdam, er der kun et lille hul i taget. Det betyder, at der er store områder af banen, der ikke får ret meget sollys. Der skal man bruge græssorter, der trives godt nok under de betingelser og det tester vi for på vores forædlingsstationer som eksempelvis den i Randers, fortsætter han.

Annonce

Skudtæthed og sygdomsresistens

En tredje paramenter for det perfekte fodboldgræs er dets skudtæthed. På en topprofessionel fodboldbane må man ikke kunne se jord, derfor anvendes græstyper med mange blade og som kan gro helt tæt på hinanden, så man opnår et helt tæt græstæppe.

DLF Seeds A/S har også fokus på græssets sygdomstolerance. En fodboldbane bliver vandet hyppigt, hvilket skaber et fugtigt mikroklima. Kombineret med at der ikke er den store luftudskiftning i den boble, som mange fodboldstadions er, skabes de ideelle betingelser for sygdomme.

- Har man en græstype, der er følsom overfor svampesygdomme, bliver det lynhurtigt grimt, brunt og mister sin styrke. Derfor bruger man ofte græs med en meget høj sygdomsresistens på fodboldbaner, siger Stig Oddershede.

Annonce

Skal ikke fange øjet

Selv om der hos DLF Seeds A/S er lagt et stort arbejde i at tilpasse disse elementer, for at opnå de perfekte EM-baner, er det slet ikke meningen, at man som tilskuer skal dvæle ved detaljerne i banernes beskaffenhed.

- Øjet skal jo helst ikke fanges af, at der er pletter eller slidskader på græsset. Det skal stå snorlige i en fuldstændig ensartet plæne, hvor man bare tænker hold da kæft, det er virkelig flot, det der, siger Stig Oddershede med et smil.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

At fotografere giver Britta et nuanceret syn på den verden, hun færdes i

Randers Onsdag

Syv gode råd til bedre fotos

Randers Onsdag

Man kan altid lære nyt, når man fotograferer

Randers Onsdag

Udetræning er et hit på Randers Sundhedscenter

Randers Onsdag

Kig op: Ny øl skuer ud over Justesens Plæne

Langå

Fakta under ombygning: Karina glæder sig til at præsentere en helt frisk butik

Randers Onsdag

Boligprojekt på Helstedgård må vente: Sporbyen kommer i første række

Randers Onsdag

Råby genopliver Mølleløbet efter 30 år: Christian Degn får chancen for at forbedre sin tid

Randers Onsdag

De unge vil præge årets Folkemøde Randers

Randers Onsdag

Folkemøde vil give nyt byråd ideer til borgerinddragelse

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Sommeren er fyldt med oplevelser i Randers City

Randers Onsdag

Få en bivenlig have

Randers Onsdag

Det summer af liv over Underværket

Randers Onsdag

Så er regnvandsbassinet i sving: Det indvies dog først helt officielt i Randers Festuge

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Brostedet er kronjydernes nye mødested midt i naturen

Randers Onsdag

Ugens højdepunkt: En cykeltur gennem Randers

Randers Onsdag

Kvart million til padeltennis fra Salling Fondene: Så kan byggeriet godt gå i gang

Randers Onsdag

Intern møbelgenbrug indviet i Randers

Randers Onsdag

Løb eller gå med i Randers City Stafet

Annonce