Annonce
Randers Onsdag

GoRanders direktør: Vi skal tro på, at Randers har et kæmpe turistpotentiale

Direktør i Goranders, Anne-mette Knattrup opfordrer til en større tro blandt randrusianere på, at Randers har et kæmpe potentiale i turisme. "Randers har en autenticitet, som jeg tror bliver mere og mere efterspurgt i den kommende tid. Det vi mangler er flere overnatningsfaciliteter", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Direktør i turistforeningen GoRanders, Anne-Mette Knattrup, giver her bud på, hvad man som turist i egen by kan opleve i Randers udover det oplagte som Randers Regnskov og museerne i Kulturhuset.

Randers: Sommerferien står for døren. Selv om coronapandemien nu har løsnet sit nedlukningsgreb og det igen er blevet muligt at tage på udlandsrejser, vil der også i år være en ganske stor del danskere, der holder sig til de hjemlige destinationer. Vælger man at blive i egen by, vil der sandsynligvis være en del randrusianere, der stiller sig selv spørgsmålet: Hvad skal vi tage os til, som turister i vores egen by.

Randers Onsdag har derfor stillet spørgsmålet om, hvordan Randers er som turistby til direktør for turistforeningen GoRanders, Anne-Mette Knattrup.

- Jeg tror, at mange randrusianere vil sige, at Randers er en dejlig by. Vi har Randers Regnskov som turisterne kan besøge - og så vil man tænke najrrr, hvad er her så egentlig mere, siger hun og tilføjer, at det er hendes klare opfattelse, at vi i Randers er meget bedre som turistby end vi selv tror.

Annonce

- Som randrusianere er vi meget stolte af vores by, men vi kan i høj grad tugte den. Det siges, at den man tugter, elsker man og det er nok sådan lidt, det er blandt os, der bor i Randers, fortsætter Anne-Mette Knattrup.

Stemning og ægthed

GoRanders arbejder særligt for at gøre delegationer fra udenlandsk turist- og rejsebranche samt medier fra andre lande interesseret i Randers. Her har man helt andre briller på, når det gælder synet på byen ved Gudenås udmunding.

- De siger ofte: Nej hvor er her en hyggelig midtby med god stemning, dejlige butikker og spisesteder. Og så peger de på, at der så mange ting man kan opleve i Randers, fortæller Anne-Mette Knattrup.

Hun nævner, at eksempelvis Memphis Mansion er et af de steder, som turister udefra synes er en fantastisk verden at opleve i Randers.

- Man kan sige, at det er meget kunstigt med et Elvis museum i udkanten af Randers, hvad har det med noget at gøre. Men fra turisternes side bliver der lagt vægt på stemningen og engagementet hos de der har museet. Der er en ægthed, som kan mærkes, siger Anne-Mette Knattrup.

Annonce

Turistbyens udfordringer

For GoRanders’ direktør at se, ligger den store udfordring for Randers som turistby i, at man skal tro noget mere på, at byen har et kæmpe potentiale i turisme.

- I Randers er der den samme form for ægthed, som de har ude i Memphis Mansion. Det er den, der skaber den gode stemning. At side i midtbyen er ikke det samme som at være i Nyhavn i København, hvor der også er skønt, men der er så mange svenskere, at man kan blive i tvivl om, hvor man er, om man er i Sverige. Her i Randers har vi den form for autenticitet, som jeg tror bliver mere og mere efterspurgt i den kommende tid, siger hun.

En anden væsentlig udfordring drejer sig i følge Anne-Mette Knattrup om den planlægning, der skal til for at kunne imødekomme fremtidens turister.

- Vi skal se på at skabe flere overnatningsfaciliteter, dem er der for få af i Randers. Vi har nogle fantastiske steder, men vi har for få, understreger hun.

Annonce

Elsker Østervold

Når Anne-Mette Knattrup får gæster, der aldrig tidligere har været i Randers, tager hun dem gerne med på det, hun kalder for ”Kongeruten”.

I modsætning til så mange andre elsker direktør i GoRanders, Anne-Mette Knattrup, Østervold. "Det er et fantastisk strøg, som udover at det ser smukt ud også fungerer som et rigtig godt samlingssted for forskellige typer markeder", siger hun. Foto: Frank Pedersen

Ruten starter på Rådhustorvet, hvor hun sammen med sin mand har en lejlighed. Fra torvets fine nyrestaurerede rådhus vandres gennem midtbyens ældste gader i Houmeden, forbi Sankt Mortens Kirke, over på den anden side af Tørvebryggen og ned til Gudenå. Herfra fortsættes over den blå bro, videre til Vorup Enge og tilbage over gangbroen, op ad Østervold og tilbage til Rådhustorvet.

- På ruten laver vi altid nogle små svinkeærinder for at kigge ind i nogle af de mange hyggelige baggårde og smøger. Vi standser også ofte op ved nogle af byens kulturhistoriske kendemærker og den friluftskunst, der er så meget af i Randers, siger Anne-Mette Knattrup.

At Østervold er en del af ”Kongeruten” skyldes, at Anne-Mette Knattrup med egne ord elsker den 40 meter brede og 500 meter lange boulevard, der ligger på det sted, hvor det gamle voldanlæg lå tidligere. En boulevard der med sine skulpturer forener det gamle og det moderne ved henholdsvis en statue af Randers hesten og de to værker af den nyligt afdøde kunstner Ingvar Cronhammar, Fontænen og Redfall.

- Jeg ved godt, at jeg på det punkt er i modsætning til så mange andre, men jeg synes, det er et fantastisk strøg, som udover at det ser smukt ud også fungerer rigtig godt som samlingssted, når der er aktiviteter som grøntmarked, bagagerumssalg eller bogmarked. Her er masser af mulighed for at boltre sig og jeg vil opfordre til, at der er flere, der tager initiativer i den retning, siger hun.

- Og så er jeg sikker på, at området i bunden af Østervold bliver rigtig hyggeligt, når regnvandsbassinet er færdigt og der bliver mulighed for udendørs servering, fortsætter Anne-Mette Knattrup.

Som svar på det indledende spørgsmål ’Hvad skal vi tage os til, som turister i vores egen by’, giver Anne-Mette Knattrup giver her fem forslag til oplevelser indenfor Randers’ kommunegrænse:

1. Fladebro

Ved Fladebro kan man få mange oplevelser i naturen som eksempelvis i Klatreparken Randers, der byder på udfordringer for både børn og voksne. Foto: Frank Pedersen

Knap otte kilometer fra Randers centrum ligger naturområdet Fladebro.

For turisten er Fladebor en destination i sig selv, da området byder på både dyrehave, kro, park, vand, natur samt Klatreparken Randers med udfordringer for både børn og voksne. Desuden er der fra Fladebro mulighed for at gå ture i skoven ad velafmærkede Hjertestier.

Dengang man kunne sejl fra Randers ud til Fladebro, var området det helt stor udflugtsmål for randrusianere. Nu kan man kun komme til Fladebro af vandvejen med egen båd eller i lejet kano. I stedet for at sejle er der mange, der vælger at gå eller cykle til Fladebro ad pramdragerstien.

Vel ankommet kan man spise sin medbragte picnic eller købe et måltid mad, kaffe og kage eller andre former for forfriskninger på Fladebro Kro, hvor man kan mærke historiens vingesus, idet H.C. Andersen på en af sine jyllandsture overnattede på kroen og her skrev en del af sin hymne til det jyske, ’Jylland mellem tvende have’.

Fladebro Kro er desuden et stykke levende dansk kulturhistorie, da den er en af de såkaldte pramdragerkroer fra dengang, der var pramfart fra Randers til Silkeborg med fragt fra København eller udlandet, der var omladt i Randers Havn og skulle videre ind i landet. Det foregik med de små fladbundede kåg-pramme, der blev trukket af pramdragerne med reb over skulderen. Ved de stejleste stigninger blev der dog brugt heste.

2. Mellerup, Voer og Kanaløen

Mellerup er færgested for Danmarks ældste kongeligt privilegerede færgerute, Mellerup-Voer, der siden 1963 har været besejlet af M/F Ragna. Privatfoto

Mellerup er et kulturmiljø, der består af flere muligheder for oplevelser tæt på hinanden.

Udover at være en charmerende lille landsby, er Mellerup færgested for Danmarks ældste kongeligt privilegerede færgerute, Mellerup-Voer. Siden 23. maj 1963 har det været færgen M/F Ragna, der har fragtet passagerer frem og tilbage over Randers Fjord.

I færgestedets bolig, der tidligere husede færgemanden, er der nu indrettet et kaffe og kage sted, hvor man blandt andet kan nyde en særlig og berømt lagkage samt ikke mindst høre en god historie fortalt af en af de mange frivillige, der om sommeren sørger for, at der sker spændende ting i Mellerup.

Ud over Voer er det i sommersæsonen muligt at sejle med Ragna til den i turistsammenhæng lettere oversete perle: Kanaløen.

Kanaløen er en lille lang og smal ø, der opstod, da man gravede en kanal for at sikre skibsfarten ind til Randers Havn. På Kanaløen er der shelters, bålsted og toiletfaciliteter, der gør det muligt at overnatte på øen.

På Kanaløen kan man opleve et rigt fugleliv, desuden er det et af de få steder ved Randers Fjord, at det er muligt at lystfiske fra land. Er man på øen, mens et skib sejler på kanalen, kan man opleve det specielle at stå så tæt på, at man bare ved at strække armen ud kan røre ved det, mens det sejler forbi – hvilket man naturligvis ikke skal gøre.

Sejler man med Ragna helt til Voer, kan man her opleve formidlings- og aktivitetscentret Kyst- og Fjordcentret, hvor man sagtens kan få en hel dag til at gå. Centret drives ud fra devisen om, at man skal være klogere, når man tager derfra og at det samtidig skal være sjovt.

Som et af de få steder i Danmark er det fra centret muligt at sejle ind i en sivskov med kano.

Kyst- og Fjordcentret tilbyder også kajak- og jollesejlads. Er temperamentet til noget med fart på, kan man hage sig fast - så længe man kan - på en såkaldt ribbåd, mens den suser hen over vandet.

Fra Voer er der også mulighed for at deltage i et flydende kaffebord, hvor man iført waders begiver sig ud til det i vandet ventende traktement.

3. Kirketorvet og Menveds Plads

Området ved Kirketorvet og Menved Plads er blandt de steder i Randers midtby, der emmer af historik. Foto: Frank Pedersen

Området ved Kirketorvet og Menveds Plads er blandt de steder i Randers midtby, der emmer af historik.

På Menveds Plads er en mindre statue af Erik Menved, der er i 1302 gave købstadsrettigheder til Randers, hvilket var begyndelsen til, at Randers blev en driftige handelsby.

I 1300-1400 tallet og frem til reformationen var der et rigt klosterliv i Randers. Ved Sankt Mortens Kirke kan man se det sidste af et klosteranlæg fra midten af 1400-tallet. Helligåndshuset mellem Kirketorvet og Menveds Plads er fra samme tid og blev anvendt som sygehus drevet af Helligånds-ordenen.

Siden er det smukke hus blevet brugt til en forskellige formål. Her har blandt andet været latinskole, hvor Steen Steensen Blicher fungerede som lærer. Helligåndshuset har også været ramme om bibliotek, turistkontor og udstillinger. I dag kan man leje Helligåndshuset til kulturelle formål.

Som turist kan man besøge Sankt Mortens Kirke eller bare sidde på torvet og nyde livet og det historiske sus i en pause under byturen i Randers midtby. Man kan også tænke over, hvorfor der mon ud for Helligåndshuset er en buste af Henrik Pontoppidan. Svaret er at forfatteren i sine drengeår boede i Randers inden han drog til København for at studere og blandt andet skrev klassikeren ’Lykke Per’, som han fik Nobels litteraturpris for.

4. Gå til Silkeborg

Trækstien/Pramdragerstien begynder ved Randersbro. Herfra kan man gå de 74 kilometer langs Gudenå til Silkeborg. "Der ligger tre kroer samt flere shelter- og teltpladser langs stien, så har man mod på at gå hele vejen, er der gode overnatningsmuligheder undervejs", fortæller Anne-Mette Knattrup, direktør i Go Randers. Foto: Frank Pedersen

På det sted hvor Gudenå bliver til Randers Fjord inden vandet løber ud i Kattegat, er en af de mest befærde trafikårer i byen: Randersbro.

På den vestlige side af brohovedet på bysiden begynder Trækstien/Pramdragerstien – den hedder begge dele – der er en fredet trampesti, der kaldes sådan, fordi den er blevet til ved, at man har gået den til.

Fra dette sted kan man gå helt til Silkeborg, en skiltet tur på 74 kilometer. Man kan også cykle turen, men underlaget er ikke helt cykelegnet alle steder.

Stien følger Gudenå og man kommer blandt andet forbi Vorup Enge, Væth Enge, Fladebro, Langå, Als, Bjerringbro og Tange Sø på vejen til Silkeborg.

Der ligger tre kroer samt flere shelter- og teltpladser langs stien, så har man mod på at gå hele vejen, er der gode overnatningsmuligheder undervejs. Vil man ikke gå den fulde distance er der flere steder mulighed for at køre til eller fra trampestien med offentlig transport.

Da der kun er få steder langs stien, hvor man kan foretage indkøb, er det en god idé selv at medbringe mad og drikke.

Stien blev anlagt dengang, der var pramfart fra Randers til Silkeborg med fragt fra København eller udlandet der var omladt i Randers Havn og skulle videre ind i landet. Det foregik med de små fladbundede kåg-pramme, der blev trukket af pramdragerne med reb over skulderen. Ved de stejleste stigninger blev der dog brugt heste.

Trækstien/pramdragerstien er et oplagt valg for turisten, der vil have både en natur og kulturhistorisk oplevelse.

5. Genrejst gravmonument fra jernalderen

Inden man når frem til Silkeborg, kan man ved Kongensbro Kro forlade stien og gå en kilometer ind til Høj Stene, som er et af Nordeuropas største gravmonumenter fra jernalderen. 

Det er arkæologer fra Moesgaard Museum, som har genfundet gravmonumentet, og har rekonstrueret den imponerende 80 meter lange skibssætning med de to til fire meter høje sten, der er placeret i en lang spidsoval formation. Høj Stene blev indviet i oktober 2020.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

At fotografere giver Britta et nuanceret syn på den verden, hun færdes i

Randers Onsdag

Syv gode råd til bedre fotos

Randers Onsdag

Man kan altid lære nyt, når man fotograferer

Randers Onsdag

Udetræning er et hit på Randers Sundhedscenter

Randers Onsdag

Kig op: Ny øl skuer ud over Justesens Plæne

Langå

Fakta under ombygning: Karina glæder sig til at præsentere en helt frisk butik

Randers Onsdag

Boligprojekt på Helstedgård må vente: Sporbyen kommer i første række

Randers Onsdag

Råby genopliver Mølleløbet efter 30 år: Christian Degn får chancen for at forbedre sin tid

Randers Onsdag

De unge vil præge årets Folkemøde Randers

Randers Onsdag

Folkemøde vil give nyt byråd ideer til borgerinddragelse

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Sommeren er fyldt med oplevelser i Randers City

Randers Onsdag

Få en bivenlig have

Randers Onsdag

Det summer af liv over Underværket

Randers Onsdag

Så er regnvandsbassinet i sving: Det indvies dog først helt officielt i Randers Festuge

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Brostedet er kronjydernes nye mødested midt i naturen

Randers Onsdag

Ugens højdepunkt: En cykeltur gennem Randers

Randers Onsdag

Kvart million til padeltennis fra Salling Fondene: Så kan byggeriet godt gå i gang

Randers Onsdag

Intern møbelgenbrug indviet i Randers

Randers Onsdag

Løb eller gå med i Randers City Stafet

Annonce