Annonce
Ugeavisen Faaborg

Juletræets lange rejse fra Søby Sø til Torvet i Faaborg

Elsa Buk valgte at se det som en festdag, da hendes næsten 14 meter høje nordmannsgran fredag morgen blev fældet og kørt til Faaborg. Foto: Palle Søby
80-årige Elsa Buk fra Nr. Søby har leveret årets juletræ til Faaborg. Det næsten 14 meter høje træ har haft et smukt liv lige ud til Søby Sø ved Søbysøgård.
Annonce

Nr. Søby/Faaborg: Årets juletræ i Faaborg har levet det meste af sit liv et meget smukt sted. Det har i næsten 20 år stået i forhaven hos Elsa Buk på Søvej 5 ved Søbysøgård, lige ud til den idylliske Søby Sø.

Og nu kommer det så til at ende sine dage på et ligeledes smukt og idyllisk sted: Torvet i Faaborg.

- Oprindelig havde jeg et andet stort grantræ i baghaven, men det knækkede ved decemberorkanen i 1999. Derfor plantede jeg det her i 2000 eller 2001, fordi jeg gerne ville have et grantræ, jeg kunne hænge julelys på. Men nu er det blevet lige lovlig stort, konstaterer 80-årige Elsa Buk om den næsten 14 meter høje nordmannsgran.

Lastbilen er rullet ind på Torvet, og nu bliver Elsa Buks flotte træ sænket ned i hullet på Torvet. Foto: Palle Søby

Da Jens Frederiksen fra Svanninge Skovservice kommer for at fælde det, tipper han det umiddelbart til at være 35-40 år. Men Elsa Buk gætter på, at det har været omkring fem år, da hun købte det, så måske er det kun omkring 25 år gammelt.

- Ja, så har det vokset godt, siger Jens Frederiksen.

- Og så er det jo et økotræ, fordi det her er et økocenter med økologisk landbrug på Søbysøgård, nævner Elsa Buk.

Annonce

Bor til leje hos staten

Hun har boet her i en af de gamle tjenesteboliger til Søbysøgård siden 1972. Hendes afdøde mand, Jens Buk, var ansat ved fængslet, og Elsas hus er det eneste i rækken, som staten endnu ikke har solgt fra.

Elsa Buk skulle selvfølgelig have et par minder fra den dag, hendes flotte nordmannsgran blev årets juletræ på Torvet i Faaborg. Foto: Palle Søby

- Jeg bor stadig til leje hos staten, og de har sagt, at jeg må blive her så længe, jeg vil. Og det bliver lidt svært flytte at herfra, når jeg har boet her i 48 år. Så ville jeg måske bare flytte hen i et rækkehus, hvor jeg kun kan se andre rækkehuse. Her har jeg en skøn udsigt til søen, og så har jeg en stor have omme bagved og al naturen lige ved siden af. Forskning har jo vist, at det er sundt for folk at bo i naturen, ikke mindst for ældre mennesker, pointerer Elsa Buk.

Annonce

Det bliver i kommunen

Man kommer ikke meget længere nordpå i kommunen for at hente årets juletræ til Faaborg. Men Elsa har været meget bevidst om, at det skulle blive i kommunen.


Jeg vil meget hellere have det til Faaborg end til Flakhaven i Odense. Jeg har gået til seniordans i Faaborg siden 2010 og har også en veninde i Faaborg, som jeg besøger, så jeg kommer tit til byen.

Elsa Buk


- Jeg vil meget hellere have det til Faaborg end til Flakhaven i Odense. Jeg har gået til seniordans i Faaborg siden 2010 og har også en veninde i Faaborg, som jeg besøger, så jeg kommer tit til byen, fortæller hun.

Følg juletræstænding på Facebook

På grund af corona bliver årets juletræstænding på Torvet i Faaborg fredag eftermiddag 13. november meget anderledes. Folk bedes nemlig holde sig helt væk fra Torvet og i stedet bliver derhjemme og følge tændingen direkte på TV2 Fyns Facebook-side.

-  Det bliver sjovt, fjollet og helt anderledes, end det nogensinde har været. Der er julemand og små nisser, julemandens vogtere, og der er en overraskelse, men man skal ikke komme på Torvet se det, man skal blive hjemme, lyder opfordringen fra Signe Pardorf, Vores Faaborg & Egn.

Selve live-sendingen, hvor der stilles om til flere forskellige juletræstændinger på Fyn, starter klokken 16.50. Tændingen i Faaborg vil foregå i tidsrummet 17.20-17.30.

- Vi får fire minutter live fra Faaborg, fortæller Signe Pardorf.

Og hvad med børnenes slikposer? Jo, de skal i år hentes i Super Brugsen i Faaborg i åbningstiden klokken 10-20.

Der er 400 slikposer, men børnene skal selv være til stede for at hente dem. Man kan ikke bare sende mor eller far, og man kan heller ikke hente til hele klassen.

Allerede i 2019 tilbød hun træet, da Vores Faaborg & Egn annoncerede efter et juletræ til Faaborg. Men da havde de allerede fundet et andet træ.

- Jeg tænkte ikke på det i år, men så vendte Signe Pardorf fra Vores Faaborg & Egn tilbage og spurgte, om jeg stadig havde træet.

Annonce

Fulgte efter træet til Faaborg

Elsa Buk er oprindelig opvokset i Risskov i Aarhus og har i mange år arbejdet som pædagog i Børnehaven Bethania i Odense og i Nøddehøj Børnehus i Årslev, indtil  hun gik på pension som 68-årig.

Elsa Buk tog en rask beslutning og fulgte efter lastbilen fra Aastrup Vognmandsforretning til Torvet i Faaborg, hvor hun mødte Signe Pardorf fra Vores Faaborg & Egn, så de sammen kunne følge med i, hvordan det flotte træ blev sat op. Foto: Palle Søby

Hun har to voksne sønner, to voksne børnebørn (piger) og to oldebørn (en pige og en dreng).

Hendes flotte træ blev fældet af Svanninge Skovservice, og Aastrup Vognmandsforretning måtte have hele to lastbiler af sted til Nr. Søby for at hente træet.

Da træet var kørt af sted, tog Elsa en rask beslutning og kørte selv til Faaborg for at overvære, da det blev rejst på Torvet en lille time senere.

Så sker det: Jens Frederiksen fra Svanninge Skovservice går i gang med Elsa Buks nordmannsgran, som kort efter bliver hejset op på en lastbil og kørt til Faaborg. Foto: Palle Søby
Klokken var kun halv otte fredag morgen, da den første lastbil fra Aastrup Vognmandsforretning rullede op på den lille vej foran Elsa Buks hus på Søvej 5 ved Søbysøgård. Foto: Palle Søby
Fra Elsa Buks forhave er der det flotteste udsyn til Søbysøgård og Søby Sø. Foto: Palle Søby
Elsa Buks forhave blev med et trylleslag forvandlet, og nu kommer der meget mere lys ind. Foto: Palle Søby
Elsa Buk, Nr. Søby, leverer årets juletræ til Torvet i Faaborg.
Elsa Buk, Nr. Søby, leverer årets juletræ til Torvet i Faaborg.
Signe Pardorf fra Vores Faaborg & Egn understreger, at man ikke skal komme på Torvet fredag eftermiddag 13. december, men blive hjemme og følge juletræstændingen på Facebook. Foto: Palle Søby
Elsa Buk tog straks turen fra Nr. Søby til Faaborg for at overvære, at hendes træ blev sat op på Torvet. Foto: Palle Søby
Elsa Buks juletræ kommer på plads i sit hul på Torvet i Faaborg. Foto: Palle Søby
Elsa Buk bor til leje hos staten i en af de gamle tjenesteboliger ved Søbysøgård Fængsel, hvor hendes afdøde mand, Jens Buk, arbejdede. Foto: Palle Søby
Og her står det så, Elsa Buks flotte og næsten 14 meter høje nordmannsgran, klar til at blive tændt fredag den 13. november mellem klokken 17.20 og 17.30 - men det skal opleves på Facebook, ikke på Torvet på grund af coronasituationen. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce