Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Lokale havecentre: Det er et hit at have bærplanter og skæreblomster i haven

Marthe Laubjerg foran en af hylderne med georginer. Laubjergs Planteskole har et kæmpe udvalg, og der er stort salg i de billige knolde, der kan levere skæreblomster i lang tid. Foto: Kaj Poulsgaard
Det har i flere år været in at have nytte af sin have, men corona-pausen har forstærket tendenserne mod flere skæreblomster og flere bærplanter. Det mærker de på Laurbjergs Planteskole og Herborg Planteskole.

Ringkøbing-Skjern: På Herborg Planteskole har de opdaget, at der er ekstra godt salg i georginer og andre stauder og knolde, der egner sig til skærehaver. Bærbuske går også rigtig godt.

Gartner Kirsten Gade, Herborg Planteskole ved en abrikosplante. Hun oplever stor efterspørgsel på bærplanter. Foto: Kaj Poulsgaard

- Jeg tror, at det er en udløber af, at køkkenhaven har været in i flere år. Nu har mange fundet ud af, at det er dejligt at være selvforsynende med tomater, agurker, gulerødder, og rødbeder. Så bliver det sjovt også at prøve at være selvforsynende med blomster, og bær siger gartner Kirsten Have, Herborg Planteskole.

- Det er i øvrigt ikke "kun" skæreblomster og bærbuske, der hitter i år.

- Tørrede blomster og vilde haver er også in. Det er helt tydeligt, at corona har gjort noget, fordi mange har gået mere hjemme, og måske også har haft behov for at lave noget sammen med deres børn, siger Kirsten Have.

Hun forventer endnu et rigtig godt år for planteskolebranchen.

Søren Laubjerg med en stikkelsbærplante, som man kan få glæde af allerede i år i sin have. Alt, der kan spises, er et hit i år, siger han. Foto: Kaj Poulsgaard

Det samme lyder fra Laubjergs Planteskole.

- Det har været fremme i medierne, at der bliver mangel på haveplanter i år, fordi der er så stor interesse. Det gælder måske for planteskoler tæt på de store byer. Men vi har købt rigeligt hjem, og har masser af både knolde, stauder, blomster og bærtræer på lager, siger Søren Laubjerg.

- Jeg kan godt forstå, at georginer hitter, for det er en unik plante, der ikke koster ret meget. For 20 kroner kan du sætte en knold, og så kan du klippe blomster hele sommeren, siger Søren Laubjerg.

- Vi har kunder, der virkeligt nørder med georginer, som måske har 100 forskellige salgs. Derfor gør vi rigtig meget ud af at have et kæmpe udvalg, siger Martha Laurbjerg.

Søren Laubjerg ved violerne, der kan tåle frost, og som derfor har solgt rigtig godt her i begyndelsen af marts. Foto: Kaj Poulsgaard

- Det samme gælder i øvrigt for tomatplanter med mere. Der er kommet mere fokus på smag i de senere år. Derfor har vi måske 40 forskellige tomatplanter, og 30 sorter af vinplanter, siger Søren Laubjerg.

Han forventer, at den tendens fortsætter - også fordi der er kommet mere fokus på kødfrie dage, og mange derfor har fokus på at få god smag fra frugter og bær.

- Der er også sket noget rent klimamæssigt. Tidligere var for eksempel tomater mest til drivhuse, men nu hører vi fra mange, at de har succes med tomater på friland på varme pladser også, siger Søren Laurbjerg.

Laurbjergs sælger også rigtig mange drue-planter.

- Det er tydeligt, at der er mange, der har brugt coronatiden til at investere i et drivhus, siger Søren Laurbjerg.


Når bærplanter hitter, har det også noget at gøre med smag og kvalitet. Når du selv har bær i haven er der ikke nogen transport, og du har selv styr på hele processen.

Martha Laurbjerg


- Når bærplanter hitter, har det også noget at gøre med smag og kvalitet. Når du selv har bær i haven er der ikke nogen transport, og du har selv styr på hele processen, og ved hvem, der har rørt ved bærrene, siger Martha Laurbjerg.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce