Annonce
Ugeavisen Svendborg

Fremtidsfabrikken: Iværksættere finder i fællesskab frem til bæredygtige løsninger

Ifølge Jan Rindebæk skaber miljøet på "Kvægtorvet" en helt særlig innovationskapital, hvor de enkelte virksomheder via deres individuelle fagligheder, gør det muligt at se nye måder at løse fremtidens udfordringer på. Pr-foto
Bæredygtige løsninger er omdrejningspunktet for flere af virksomhederne i Fremtidsfabrikken på Kvægtorvet, hvor man gerne deler ud af hinandens viden.

Svendborg: I gamle dage blev der handlet kreaturer i den historiske bygning, "Kvægtorvet", bag stationen i Svendborg, men i dag danner bygningen base for mange af Sydfyns maritime iværksættere.

Virksomhedsejer og iværksætter, Jan Rindebæk, er en af "beboerne" og en af frontfigurerne i fortællingen om det bæredygtige Svendborg, når det handler om IT og maritime virksomheder.

I 2019 stoppede Jan Rindebæk som teknisk direktør gennem 15 år hos et større dansk tanskibsrederi og startede ud som iværksætter og selvstændig med virksomheden JAR Marine Consult.

I sin virksomhed bistår Jan Rindebæk danske redere med at implementere bæredygtige løsninger som røgrensningsanlæg og ballastvandsanlæg i tæt dialog med sømændene på skibene.

- Med en baggrund som maskinmester kan jeg se problematikker fra begge sider, når ny teknologi skal implementeres ude på bådene. Mange gange, når man snakker ny teknologi, glemmer man dem, der skal bruge den. Det var mit idégrundlag fra begyndelsen: At jeg kunne se anvendelsen af ny teknologi fra såvel rederiernes synspunkt som fra sømændenes side, fortæller Jan Rindebæk i en pressemeddelelse.

Siden JAR Marine Consult fik adresse på Fremtidsfabrikken "Kvægtorvet" er endnu en virksomhed kommet under Jan Rindebæks vinger. I efteråret 2020 blev han nemlig general manager for Besigtigelseskontoret af 1914, der er en franchise af det københavnerbaserede Survey Association of 1914 Ltd. A/S, der foretager havariundersøgelser for ulykkesramte skibe.

Annonce

Bæredygtighed er sund fornuft

For den tidligere tekniske direktør er der ikke et modsætningsforhold mellem på samme tid at tænke vækst og bæredygtighed, så længe der samtidigt er fokus på bundlinjen.

- Hvis virksomheden ikke er bæredygtig som økonomisk model, er det heller ikke bæredygtigt på den lange bane. På den måde er jeg ikke naiv omkring det. Samtidigt er det vigtigt for mig at stå op til noget, der giver mening for mig nu og her, men også for de næste generationer, siger han.

54-årige Jan Rindebæk er ikke ene om at tænke i bæredygtighed, når han træder ind i sit kontor på Fremtidsfabrikken. Blandt de andre virksomheder, han deler kantine og mødefaciliteter med, får stadig flere øjnene op for at tænke i samme baner.

Annonce

Inspiration over frokosten

Ifølge Jan Rindebæk skaber miljøet på "Kvægtorvet" en helt særlig innovationskapital, hvor de enkelte virksomheder via deres individuelle fagligheder, gør det muligt at se nye måder at løse fremtidens udfordringer på.

Sammen med tre andre virksomhedsejere på Kvægtorvet og en lokal reder i Svendborg er Jan Rindebæk ved at udvikle et helt nyt koncept til at flytte store mængder af jord over vand på el-drevne både i stedet for på lastbiler over land. Pr-foto

- Hvis nu jeg har siddet og spist frokost sammen med en fra for eksempel robotindustrien, så har jeg pludseligt fået nogle indsigter, jeg potentielt kan koble sammen med nogle tanker fra min egen verden.

- På den måde kan vi pludseligt skabe noget sammen. Vel at mærke, når man kommer med et åbent mindset, og det oplever jeg her på "Kvægtorvet".

- Jeg begyndte i det små og uden tværfaglig vidensudveksling, men nu kan jeg se nogle muligheder, hvor man kombinerer nogle teknologier. Det betyder også, at jeg reelt har fået en anden virksomhed, end da jeg startede, forklarer Jan Rindebæk.

Annonce

Nye samarbejder

Sammen med tre andre virksomhedsejere på Kvægtorvet og en lokal reder i Svendborg er Jan Rindebæk ved at udvikle et helt nyt koncept til at flytte store mængder af jord over vand på el-drevne både i stedet for på lastbiler over land.

Helt konkret opstod ideen, da Jan Rindebæk var på kundebesøg hos en lokal reder, der fortalte ham om udvidelsen af arealerne på Lynetteholmen på Refshaleøen i København, der som Nordhavn skal etableres til et helt nyt boligområde.

Her finder du Fremtidsfabrikkerne

Fremtidsfabrikkerne er en del af Svendborg Kommune.

Her tilbydes iværksættere og mindre virksomheder at blive en del af et stærkt iværksættermiljø på Sydfyn.

Iværksætterhusene ligger ved Svendborg Havn henholdsvis Fremtidsfabrikken "Kvægtorvet" i Frederiksgade 8 og Fremtidsfabrikken på Jessens Mole 11.

På "Kvægtorvet" fortæller Jan Rindebæk om ideen til Peter Kragh Jacobsen fra Logic Marine Consult med specialviden i energioplagring og til Søren Vinther Hansen fra The Navigator, der er specialist i performance monitorering og dermed kan verificere data undervejs i processen.

- Det er lige præcis dét, som miljøet her skaber, at man lige pludselig har en idé, som vi er flere til at løbe videre med, siger Jan Rindebæk.


Ved at være så tæt forbundet med de IT og maritime virksomhedsejere her på Fremtidsfabrikken, er vi hele tiden i sync med, hvad deres behov er.

Charlotte Kirkegaard Flugt, projektleder i ShareFifty5


- Jeg bygger meget af mit koncept på at spille andre gode, fordi jeg er overbevist om, at jeg selv får noget ud af det på den lange bane. Det gavner mine muligheder for selv at komme videre, konstaterer han.

Annonce

Ny viden

I den anden ende af "Kvægtorvet" har EU's Socialfondsprojekt, ShareFifty5, kontor. Herfra hjælper de Jan Rindebæk og de øvrige IT og maritime virksomheder på Sydfyn i deres videre forretningsudvikling.

Charlotte Kirkegaard Flugt har været projektleder i ShareFifty5 siden starten i marts 2018, og hun har sammen med sine kollegaer hjulpet cirka 150 sydfynske virksomheder med at komme til deres næste skridt, blandt andet via forløb i projektledelse og salg, som flere af virksomhederne på Fremtidsfabrikken, herunder Jan Rindebæk,  har gjort brug af.

- Vi har været gode til at spørge virksomhederne, hvad de konkret har brug for - og så tilpasse vores tilbud efter deres ønsker.

På de to fremtidsfabrikker i Svendborg mødes de forskellige iværksættere ofte til frokost, hvor der bliver udvekslet gode ideer. Arkivfoto

- Ved at være så tæt forbundet med de IT og maritime virksomhedsejere her på Fremtidsfabrikken, er vi hele tiden i sync med, hvad deres behov er, siger Charlotte Kirkegaard Flugt i pressemeddelelsen.

Udover den daglige kontakt med deltagerne på forløbene ser projektlederen i ShareFifty5 stor værdi i de mange samarbejder med andre erhvervsfremmeaktører, bl.a. Fyns Maritime Klynge (nu MARLOG), der også har kontor på Fremtidsfabrikken "Kvægtorvet".

Kort om Jan Rindebæk

Uddannelse: Maskinmester

Titel: Havariefterforsker, implementeringskonsulent, iværksætter.

Det laver jeg: Jeg hjælper rederierne med at implementere nye bæredygtig løsninger i øjenhøjde med sømændene, som skal bruge teknologien. Derudover har jeg siden udgangen af 2020 foretaget havariundersøgelser i regi af Besigtigelseskontoret af 1914, der er en franchise under Survey Association of 1914 Ltd. A/S.

Min kæphest: Ordentlighed og transparens. Jeg har stærke værdier om at gøre tingene ordentligt fra starten, at gøre sig umage. Det betyder ikke, at jeg ikke kan lave fejl. Men så retter jeg til. Hvis man ikke tør at lave fejl, skal man ikke være selvstændig.

Derfor er jeg selvstændig: Jeg vil være herre i mit eget liv, og den bedste måde du kan påvirke din egen fremtid er at være selvstændig. Jeg er helt overbevist om, at det, man synes er sjovt at arbejde med, også bliver det, man også god til - og får succes med. Den følelse får man i højere i grad som selvstændig.

Fremtidsfabrikken: Jeg har valgt Fremtidsfabrikken "Kvægtorvet" som min base, da vi er flere virksomheder med fokus på de 17 Verdensmål. Ved at vi deler et fælles værdisæt, kan vi også bedre udnytte hinandens kompetencer og byde ind på større opgaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Tidsrejsende tour de force: På en enkelt dag viser Svendborg Museum gymnasieelever vej gennem 800 års lokalhistorie

Annonce