Annonce
Ugeavisen Svendborg

Lokal tøjdesigner bruger stof fra Prada og Chanel i ny kollektion

Tøjdesigneren og skrædderen Josefine Ingversen har nu lavet sin føste signaturkollektion. Arkivfoto: Lasse Hansen
Josefine Ingversen, skrædder og designer i Bagergade i Svendborg, har udarbejdet sin første signaturkollektion, og stoffet til tøjet kommer fra modehuse som Prada, Chanel og MaxMara
Annonce

Josefine Ingversen tabte både næse, mund og synål, da hun i marts erfarede, at landet lukkede ned, og at det også betød aflysning af de fleste af forårets og sommerens bryllupper.

- Foråret er normalt min højsæson, for her er jeg i gang med at sy de brudekjoler, som er bestilt hos mig. Jeg havde bestillinger på flere kjoler, men så begyndte udskydelserne og afbestillingerne lige så stille at tikke ind. Heldigvis er de fleste bryllupper udsat til efteråret eller næste år, så jeg skal stadig lave kjolerne, men der var tre måneder i foråret, hvor jeg ikke havde meget at lave, fortæller Josefine Ingversen, 34 år.

Tomrummet brugte Josefine Ingversen til at færdiggøre den signaturkollektion, hun gennem et par år har haft på tegnebrættet, men ikke fået færdiggjort på grund af stor efterspørgsel på de unikke brudekjoler - og tid til sine to mindre børn.

- Jeg har indtil nu først og fremmest syet tøj på bestilling, men har længe ønsket at lave min egen kollektion af tøj til priser, hvor de fleste kan være med. Ideen bag kollektionen er tidløse styles, man selv kan være med til at forme, fortæller Josefine Ingversen.

Med signaturkollektionen håber Josefine Ingversen også at kunne skabe en bevidsthed om, at der er et alternativ til det masseproducerede stangtøj.

- Jeg arbejder ud fra et princip om bæredygtighed, som indebærer, at jeg på forhånd har truffet nogle bæredygtige valg - og produktionen er lokal. Din medbestemmelsen i skabelsen af dit tøj vil skabe større glæde og så er det til en fornuftig pris, forklarer hun.

Annonce

Smukke metervarer

Signaturkollektionen består, ifølge Josefine Ingversen selv, af overdele, nederdele, kjoler, bukser og buksedragter samt jakker med et elegant skulpturelt og tidløst udtryk, hvor der leges med både volumen og finesser.

Flæseoverdel. Fotograf Katharina Grage. Model: Danser Cirkeline Dahl.

Designet er fast, men der kan for eksempel ændres en halsudskæring og tilføjes et ærme på kjolen, ligesom kimonobuksedragten kan bestilles i shortslængde og fuld benlængde. Kunden kan også selv vælge, hvilket stof, der skal bruges til for eksempel en bluse eller kjole.

- Jeg har forskellige typer stof og print, man kan vælge imellem. Udvalget består primært af såkaldt deadstock-materialer, som er en betegnelse for uudnyttede materialer, altså rester fra større produktioner. Hvis ikke det er deadstock-metervarer benytter jeg kun leverandører, jeg ved har en etisk og bæredygtig profil, forklarer Josefine Ingversen.

Nu lyder "rester" ikke særligt luksuriøst, men da disse "rester" ofte kommer fra modehuse som Prada, Chanel og MaxMara, er der tale om metervarer i absolut topkvalitet.

- Disse materialer, som de store modehus altså ikke længere har brug for, er svære at få fat i, men jeg har heldigvis fået en kontakt i branchen, som sørger for at stofrullerne også havner i Bagergade.


Fødevarebranchen taler om madspild, vi taler i modebranchen om overproduktion og ressourcespild. Jeg bruger stofruller, som ellers ville være gået til spilde, og derved er jeg med til at mindske produktionen af nye metervarer - og det er en tankegang, som i den grad tiltaler mig.

Josefine Ingversen


- Stoffet er ikke blot lækkert at arbejde med, der er også mange smukke farver og mønstre. De er primært i naturmaterialer og er derfor meget behagelige at have på kroppen, siger Josefine Ingversen og tilføjer, at meget af tøjet fra hendes signaturkollektion kan bruges til både hverdag og fest.

- Det afhænger helt af materiale og styling, siger skrædderen.

Annonce

Limited edition

Josefine Ingversen får sendt metervarer i blandt andet silke, uld, bambus og viskose. Der er en del udskiftning i udvalget af stofruller, for der er en begrænset mængde i de forskellige designs, og derfor vil kunden de fleste gange opleve at få unikt tøj, som ingen andre har.

- Og da designet er fast, og konstruktionsprocessen er færdig, kan en kjole eller buksedragt laves og købes til under halv pris af, hvad jeg ellers tager for mine helt individuelle løsninger. Det er derfor også muligt at få syet en brudekjole til under 10.000 kr. hvis du vælger et design fra signaturkollektion, siger Josefine Ingversen.

Maxikjole fra signaturkollektionen.  Foto Katharina Grage

Til sammenligning er hun netop i disse dage ved at færdiggøre en af sine unikke brudekjoler til et bryllup på Sydfyn - den koster 25.000 kroner.

Annonce

Sælges i Revé de Renard

Josefine Ingversen glæder sig over, at modebranchen i stigende grad fokuserer på bæredygtighed.

- Fødevarebranchen taler om madspild, vi taler om overproduktion og ressourcespild. Jeg bruger stofruller, som ellers ville være gået til spilde, og derved er jeg med til at mindske produktionen af nye metervarer - og det er en tankegang, som i den grad tiltaler mig.

I løbet af efteråret kommer en lille del af Josefine Ingversen kollektion til at hænge i udvalgte butikker, blandt andet i Revé de Renard i København, hvor også andre europæiske tøjdesignere viser deres tøj frem.

Farverig maxikjole: Foto Daniel Villadsen

- Men ellers bliver alt syet på bestilling. Det er selvfølgelig muligt at komme forbi butikken og prøve alle styles i en lærredsprøve og mærke materialerne, inden man bestiller, siger Josefine Ingversen.

Annonce

Inspireret af håndværket

Josefine Ingversen er uddannet skrædder i 2005. Hun har siden arbejdet for og sammen med en af Danmarks mest kendte kjoledesignere, Jesper Høvring, og i New York har hun arbejdet for designeren Zac Posen. Hun har desuden syet teaterkostumer til en række danske teatre.

- Både når jeg har rejst ud i verden og arbejdet herhjemme, har det altid været for at lære mere om håndværket, fortæller Josefine Ingversen, som blandt andet er inspireret af modeskabere som Christian Dior og John Galliano.

Josefine Ingversen er vokset op på Sjælland, men har nu slået rødder på Sydfyn.

- Her er skønt. Hvis jeg skulle bo på Fyn, skulle det bare være Sydfyn, fortæller Josefine Ingversen, der bor med sine to små børn og mand i en villa på Thurø, et stenkast fra Svendborgsund.

Kimonobuksedragt med korte ben. Privatfoto

Josefine Ingversen mødte sin mand, Peter, da hun læste adventureinstruktør på Oure Højskole. I kraft af den uddannelse kan hun derfor undervise i kajak og mountainbike, men det er arbejdet med stof og sytråd, hun for alvor brænder for.

Annonce

Kjole forstærker skønheden

Brudekjolen fylder dog stadig meget i det lille skrædderi i Bagergade. For især i denne process kan Josefine Ingversen forene smukke silhuetter, kropsbevidste konstruktioner og teknisk håndværk, så det passer til den enkelte brud.

- En kommende brud har naturligvis store forventninger til den vigtigste kjole i hendes liv. De forventninger indfrier vi i fællesskab og skaber sammen drømmekjolen. For det vigtigste ved kjolen er nemlig den, der bærer den. Når en kjole sidder perfekt, forstærker den skønheden, og det ses tydeligt. Det er min ambition at få dette frem i alle mine kjoler.

Josefine Ingversens bouclejakke. Pr-foto

Ifølge Josefine Ingversen selv har hun et af verdens bedste job, for med nål, tråd og smukt stof skaber hun de smukkeste og mest spektakulære brudekjoler, nogen kan drømme om -og nu har hun tilmed en signaturkollektionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce