Annonce
Ugeavisen Svendborg

"Miss Bosch" fejrer 60 år med tysk elektronik

Christa Hackmann, indehaver af Elektro på Grønnemosevej, kan nu fejre 60 års jubilæum som Bosch Servicepartner. Privatfoto
Christa Hachmann er på verdensplan en af kun to kvindelige chefer på et Bosch-værksted
Annonce

Svendborg: Elektro I/S, Bosch Servicepartner, autoværksted og forhandler af elcykler på Grønnemosevej i Svendborg, kan den 21. juni fejre et jubilæum af de mere usædvanlige. Elektro har således været serviceværksted for Bosch igennem 60 år, og så vidt den 54-årige kvindelige indehaver, Christa Hachmann, ved, overgås det kun af et par andre Bosch-værksteder på verdensplan.

En anden meget usædvanlig ting er, at Elektro I/S har en kvindelig ejer.

- Der er et Bosch-værksted i Brasilien, som også har en kvinde ved roret, og vi er de eneste to kvindelige indehavere, fortæller Christa Hachmann, hvis mandlige kolleger ofte kalder bossen for "Miss Bosch".

- Drengene, som jeg kalder mine ansatte, har nok en lidt anderledes chef, idet jeg er dårlig til at skælde ud. Jeg vil hellere løse problemerne ved at snakke stille og roligt om tingene og fokusere på det positive, siger Christa Hachmann, der er blot den anden ejer af Elektro.

Annonce

Overtog efter forældrene

Hun har nemlig overtaget firmaet efter forældrene Ebba og Axel Hachmann, der startede Elektro som elektromekanisk værksted i 1959 på Willemoesvej. Året efter blev det Bosch-værksted, og i 1978 flyttede det ud i de nuværende lokaler på Grønnemosevej.

Ebba Hackmann, 90 år, hjælper stadig sin datter med regnskaberne. Privatfoto

Christa Hachmann har to brødre, men da ingen af dem er gået autoværksteds-vejen, var det kun naturligt, at det var Christa Hachmann, der overtog forretningen efter sine forældre.

- Jeg har altid været en handywoman. Det var altid mig, der skulle lappe cykler og så videre. Mine brødre kunne sagtens tage en hvid skjorte på om morgenen, der stadig var hvid om aftenen. Hvis jeg tog en hvid skjorte på, var den møgbeskidt ti minutter efter, siger hun.

Christa Hachmann blev i 1999 medejer af firmaet, og siden 2007 har hun været eneejer, men forældrene har altid stået ved hendes side. Axel Hachmann havde indtil sin død for et par år siden sin daglige gang i værkstedet, og nu 90-årige Ebba Hachmann står stadig for regnskaberne.

- Det kræver hårdt arbejde at være selvstændig, men fra jeg var helt lille har jeg altid løbet rundt på værkstedet, så jeg har altid været vant til at være der 12 timer hver eneste dag, fortæller Christa Hachmann.

Elektro I/S holder reception på selve jubilæumsdagen den 21. juni fra klokken 14 til klokken 17.

Annonce

Høne i en hanegård

Christa Hachmann er vant til at være den eneste kvinde, for det er i den grad en mandeverden, hun er trådt ind i.

- Da jeg var lære, var der 50 mænd og mig. Det havde jeg det fint med. Man lærer at klare sig. Jargonen er barsk i en mandeverden, men man lærer, hvordan man svarer tilbage, så det er dem, der står med røde ører bagefter. Jeg trives fint med det. Det har jeg altid gjort, siger Christa Hachmann.

Kontrakten fra 1960, som gjorde Elektro i Svendborg til Bosch Servicecenter. Privatfoto

Faktisk er hun glad for, at hun er omgivet af mænd frem for kvinder.

- Jeg kan ikke være i et rum med 50 kvinder, jeg kan meget bedre med mænd, der er ikke noget fnidder og fnadder eller hvisken i krogene, mændende siger tingene kontant, og det har jeg det bedst med, siger hun. Alligevel kan det også godt give lidt problemer at være den eneste kvinde.

- I starten havde kunderne svært ved at acceptere, at det var en kvinde, der stod bag disken. De ville gerne tale med en, der vidste noget om tingene - underforstået, at det kunne en kvinde ikke vide noget om, men det har heldigvis ændret sig markant genenm årene, siger Christa Hachmann, som i dag har seks ansatte på værkstedet.

Hun havde håbet at kunne fejre jubilæet med åbent hus og pølsevogn, men på grund af Covid-19 er denne del af festen udskudt indtil videre. I stedet fejres jubilæet med gode tilbud på bl.a. batterier, tændrør, viskerblade samt olie- og luftfiltre fra Bosch - natürlich.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sommermusik på Skarø

Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce