Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Ulrik Eskekilde Nissen anbefaler to meget forskellige bøger, der begge er inspireret af Herman Melvilles gamle historie om Bartleby. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur, musik eller en film i Ugeavisen Vejle. I denne uge anbefaler formidler Ulrik Eskekilde Nissen to meget forskellige bøger, der begge er inspireret af Herman Melvilles gamle historie om Bartleby.

Vejle: Herman Melville skrev i 1853 novellen ”Bartleby, the Scrivener: A Short of Wall Street” (på dansk: ”Skriveren Bartleby: En historie om Wall Street”) - en enkel, men fantastisk fortælling. I novellen møder læseren en sagfører, jeg-fortælleren, der hyrer en kopist, som efter indledende hårdt arbejde nægter at lave kopier eller nogen andre opgaver. Hver gang med ordene: ”I would prefer not to” (på dansk: ”Jeg ville foretrække at lade være”).

Historien er siden blevet anvendt i mange litterære sammenhænge, blandt andet disse to meget forskellige bøger, som har brugt Melvilles fortælling som inspiration.

Bartleby & Co.

Enrique Vila-Matas har skrevet en fortælling med udgangspunkt i den tvivl forfattere kan opleve i forhold til dét at kunne skrive noget af reel værdi. Bogens fortæller lader læseren forstå, at han ikke har skrevet noget i 25 år, men nu er han begyndt at skrive igen. Ikke med en samlet historie for øje, men fodnoter om forfattere, der ligesom han selv stoppede med at skrive. Disse forhenværende forfattere kalder han bartlebier.

”Jeg har aldrig haft held hos kvinder, jeg går resigneret rundt med en jammerlig pukkel på ryggen, alle mine nærmeste slægtninge er døde, jeg er en ensom stakkel, som arbejder på et rædselsfuldt kontor. Og i øvrigt er jeg lykkelig.”

Sådan præsenterer fortælleren sig selv. Han er netop lykkelig, fordi han bryder med sin litterære tavshed. På kontoret fingerer han en depression og redder sig en sygeorlov, så han kan udforske fænomenet bartlebier. ”Bartleby & Co.” bliver således skabt. I bogens fodnoter møder læseren forfattere, der mistede skriveglæden og/eller troen på deres eget kunstneriske virke. 86 fantastiske forfattere og historier; bl.a. J. D. Salinger, Arthur Rimbaud og Robert Walser.

Annonce

En guide til galaksen

Douglas Adams’ ”Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, som både er en elektronisk rejseguide i fortællingen, titlen på den første bog i serien samt betegnelse for selve romanserien, er utvivlsomt blandt de sjoveste og mest absurde bogserier i litteraturhistorien.

Med Herman Melvilles Skriveren Bartleby in mente vil jeg tage udgangspunkt i kapitel 11 i femte bog i serien, ”Næsten ufarlig”. I kapitlet flytter seriens hovedperson Arthur Dent til planeten Bartledan, som har en befolkning med et udseende meget à la Jordens, der bliver destrueret i begyndelsen af bogserien. (Det er en præmis for serien, så ingen spoiler). Arthur har nemlig hjemve efter mange ufattelige rejser i universet. Bartledanerne er bare ikke som jordboere. De hverken ønsker eller føler behov for noget. Der er flere ting, Arthur finder mærkeligt og foruroligende ved bartledanerne – men som det så fint udtrykkes i bogen: ”Han foretrak ikke at tænke på det.”

Fortællingen om bartledanerne er typisk for Adams’ satiriske og humoristiske hovedværk. Undervejs bliver man som læser klogere på sig selv som menneske og ikke mindst menneskets plads i et vanvittigt og fantasifuldt univers. Et univers beskrevet med udpræget britisk humor.

Annonce

Skriveren Melville

Herman Melville er utvivlsomt en af litteraturhistoriens helt store. Han oplevede i sine unge år succes med fortællinger, der tog udgangspunkt i hans rejser på havet, men publikum tog mindre vel imod hans mere kunstneriske virke, heriblandt ”Moby Dick”. Da han udgav ”Skriveren Bartleby” i et månedsmagasin, blev det under falsk navn. Pengene var få, og han blev i stedet toldinspektør. Som forfatter blev han så glemt, at nekrologen i New York Times i 1891 omtalte ham som ”Henry Melville”.

En Vila-Matask Bartleby blev han dog aldrig. Efter at have opgivet at leve som forfatter udgav han nogle digtsamlinger, og 28 år efter hans død fandt man i Melvilles gamle skibskiste hans sidste mesterværk ”Billy Budd”.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Snart kan du leje kajakker på stranden og padle ud på Vejle Fjord - men 'det bliver ikke tivoli,' lover politikerne

Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Optog i Nørrebrogade

Annonce
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tour de France

Mon det bli'r Vejles sommerhit? Nu har vi fået vores egen Tour de France-sang - lyt her til nummeret 'Vi kører Vejle gul'

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Ny fantasy til tweens

Ugeavisen Vejle

Derfor er Ford Kuga så populær: Der er tale om en rummelig familiebil

Ugeavisen Vejle

Michael har netop solgt en af Vejles mest historiske restauranter: Nu afsløres hans nye job

Ugeavisen Vejle

Restauratør bag Vejles største havefest: 'Det bliver lige så vildt som i 80'erne og 90'erne - jeg bliver skuffet, hvis der ikke kommer over 1000'

Ugeavisen Vejle

For fire år siden mistede Jalal sine små tvillinger: Nu opkalder han nyt madhus efter sin søn

VEJLE

Byen får et nyt spisested lige ned til åen: Her vil Sicilie servere en velkendt rodfrugt - på en helt speciel måde

Ugeavisen Vejle

Lennarth vendte sit liv på hovedet: Så mange kilo har han smidt efter sin operation - 'Frygten for at dø sad i kroppen'

Ugeavisen Vejle

Stort tøjmarked skal sikre et sekscifret overskud - det vil kendt Vejle-firma donere pengene til: 'Det kommer til at gå vildt for sig'

Ugeavisen Vejle

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Ugeavisen Vejle

Kvinde, spark til din mand - han vil jo gerne være med: Her er en helt ny mulighed for mænd med livserfaring

Ugeavisen Vejle

Konkurs tvinger frisør på Horsensvej til at lukke: 'Jeg kan ikke hente det efterslæb, corona har placeret i butikken'

Annonce