Annonce
Elbobladet

2021 bød på meget nyt i Fredericias handelsliv: Få overblikket over åbninger og lukninger her

En af de butiksåbninger, der for alvor trak folk til, var da Elgiganten åbnede butik på Vejlevej 102 den 12. november. Her stod op mod 700 personer i kø, da dørene åbnedes. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Gennem året har en række butikker, saloner og restaurationer slået dørene op og lukket. Vi giver et overblik her.

Fredericia: 2021 har været et travlt år i det lokale handelsliv, når det kommer til butiksåbninger og -lukninger. Vi har bladret aviserne igennem for at se, hvilke nye butikker, der er kommet til, hvilke der er lukket, og hvad der ellers har rørt sig af åbninger og lukninger i bybilledet gennem det forgangne år. Der tages forbehold for, at vi kan have overset nogle i et travlt handelsår, hvor coronaen ikke lagde en dæmper for nye åbninger i såvel midtbyen som andre bydele og oplandet.

Årets første restaurationsåbning var Victorias Pizza, som vi allerede havde omtalt i slutningen af 2020. 23. januar slog pizzakæden dørene op til pizzeriaet på Vesterbrogade. I åbningsweekenden førte det til massiv travlhed.

I samme uge kunne vi fortælle om, at P.A. Andersen og Sønner skulle overtage Wetche Bageri, der er nabo til Victorias Pizza på Vesterbrogade. Overtagelsen skete pr. 1. august. Foruden Fredericia kom PA Brød også til Skærbæk, hvor det flyttede ind i Dagli' Brugsen.

Annonce

En ny tankstation er det også blevet til i år. På Strevelinsvej, hvor der i forvejen ligger en Cirkle K, Ingo og flere ladestandere til elbiler, har Uno-X også meldt sin ankomst.

Ikke langt derfra - på Erritsø Bytorv - åbnede Erritsø Pizza og Grill i januar. Bag åbningen stod Kaneshkumar Vadivelu, der vendte tilbage til Erritsø efter at have drevet et spisested i Middelfart.

Andreas Nikolian og Taron Nikolyan åbnede i januar nyt pizzeria i Vesterbrogade. I åbningsweekenden var spisestedet lagt ned af bestillinger og måtte derfor lukke ned for internetbestillinger. Arkivfoto: Søren Gylling

Hos Urbania Street Food har der også været udskiftning i løbet af året. Ind er kommet Bistro Bar by Ros og Burgers by Grosen og Falkenbergs, mens Hungry Dane og Tacos er forsvundet. Ejeren af sidstnævnte, Martin Olling, varetager nu ansvaret for køkkenet på Urbania Beach Bar på Østerstrand, hvor Tacos' menukort er at finde.

I februar kunne vi fortælle nyheden om, at gourmetkæden, Gourmet Outlet, skulle åbne på Vejlevej. Grundet corona blev åbningen forsinket, men i april kunne butikken åbne.

For gamere og sultne sjæle er der også kommet nyt på Axeltorv, nærmere betegnet Jyllandsgade 59, hvor Garage Burgerbar tidligere på året lukkede. I stedet er netcaféen og spisestedet Trio åbnet i tre etager.

I en anden branche finder man CBD Shop-7000, der er åbnet på Adelvej i Taulov. Alt fra slikkepinde og gigt-gel til the og tobak, baseret på cannabis, men renset for de euforiserende stoffer, kan man finde på hylderne i butikken.

I samme butikstorv i Taulov åbnede Buon Appetito i efteråret. Bag pizzeriaet står Yusuf Ekici, der har mange års erfaring fra pizzabranchen.

Rim Mansour og Mohamed Anter er blandt dem, der har åbnet ny butik i Vendersgade i løbet af året. Fredericia Skrædderi åbnede i slutningen af juli. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

I Vendersgade åbnede skønhedssalonen Bee Beauty i slutningen af juli. Tendensen med butikslukninger i Vendersgade er i øvrigt ændret 180 grader. Herretøjsbutikken til større mænd, Herreshoppen, er åbnet, Fredericia Skrædderi er blevet nabo til Vega Garn og Frisør hos Peter, dessertcaféen Gelato di Natura har slået døren op efter mange måneders istandsættelse, og senest er Atami Sushi også åbnet 14. december. Dertil kommer, at Løvestrøget, som gågadedelen er blevet navngivet, har fået nyt lægehus, da Lægerne i Prinsessegade blev til Lægerne ved Løvestrøget.

På frisørsiden er der kommet to nye til. 20. april åbnede Passion by Bjerring i Riddergade, mens Hair Deluxe, som allerede ligger i Gothersgade, åbnede salon nummer to på Vejlevej 1. oktober.

I kategorien velvære åbnede Navarat Thomsen Navarats Thai Massage på Egeskovvej i påsken.

Senere i april vakte det stor interesse, da vi kunne fortælle, at Bilka kom til Fredericia. Et hypermarked er det imidlertid ikke blevet til, men derimod en såkaldt pick-up station på Strandvejen, hvor folk kan hente deres varer dagligvarer købt på nettet.

Foruden Bilka er der også kommet en ny Netto til Fredericia Kommune. Butikken åbnede på Adelvej i Taulov i sommeren ved siden af Coop 365, der tidligere hed Fakta.

I midtbyens genbrugsmekka, Prinsessegade, er Retro Sussi åbnet 14. maj, da indehaver Sussi Kristoffersen realiserede en mangeårig butiksdrøm.

Et af de korte bekendtskaber i Fredericia bybillede blev Galleri K Larsen, som indehaver Kim Larsen flyttede til Danmarksstræde efter at have boet i Lønstrup gennem mange år. Det blev dog kun til tre måneder, før galleriet atter lukkede og kunstmaleren vendte retur til Nordjylland.

I den nordlige del af Fredericia - på Industrivej - er elscootervirksomheden Varsø startet. Bag virksomheden står barndomsvennerne Rasmus Sørensen og Mads Christiansen.

For de tørstige var der gode nyheder i august, da vin- og cocktailbaren Doktor Herman åbnede i Gothersgades sydlige ende over for Urbania Street Food.

Interessen var stor, da Doktor Herman åbnede ny cocktail- og vinbar i august. Arkivfoto: Søren Gylling

I den vestlige del af Vejlevej er der også sket store forandringer i løbet af 2021. 17. juni åbnede butikskæden Living-Room i nummer 131. 21. august åbnede Beauty Tan et solcenter i nummer 101. Den blev i øvrigt nabo til fitnesskæden Loop, der åbnede to måneder før solcentret. Den største ændring var dog, da fire butikker flyttede til det nyopførte butikskompleks på Vejlevej. Foruden flytningerne af Jysk og Thansen kan man nu også handle i Elgiganten og Intersport Outlet på Vejlevej.

På den anden side af vejen er Møbel-Universet åbnet på adressen Fuglsangs Allé 30A. Det skete mindre end et år efter, at indehaverne havde åbnet Senge-Universet mindre end 100 meter derfra.

Hos Hotel Fredericia er der også sket forandring hos særligt de spisende gæster. Efter en større ombygning kunne hotellet i sommerferien byde de første gæster velkommen til Ryes, der er opkaldt efter en af byens krigshelte, Olaf Rye.

I fødevarebranchen er der også sket nyt i Gothersgade, hvor dessertstedet Bellissa er et nyt bekendtskab. Helt nyt er det dog ikke med de søde sager på adressen, da restaurationen skiftede navn fra Fætter Guf, i forbindelse med at der kom ny ejer.

I Danmarksgade 3 poppede modetøjsbrandet Hosbjerg op henover en måned. Det førte lange køer med sig, men siden butikken lukkede i september, har ejendommen dog stået tom.

I natte- og kulturlivet har 2021 været et begivenhedsrigt år, selvom særligt nattelivet har været hårdt ramt. Efter Fredericia Teaters konkurs genopstod Fredericia Musicalteater. I nattelivet åbnede Aha i Købmagergade og D.N.A. i Prinsessegade i september. Åbningen af disse blev dog kort, da de igen i december blev lukket ned grundet corona.

Inde i lerkrukken er navnet på en ny keramikbutik i Købmagergade 12. Bag butikken står Anne Hedeman, som er uddannet psykoterapeut og har specialiseret sig i kunstterapi.

I løbet af efteråret har der været travlt med udskiftninger i den nordlige del af Gothersgade. B.T.-Centralen og Havanna Shoes er lukket, og i stedet er Guldmøller og Wunderwear kommet til.

I Jyllandsgade er blomster, interiør og delikatessebutikken Chik flyttet ind i det gamle løveapotek, der lukkede tidligere på året.

Restaurant Kram i Jyllandsgade 47 er blandt de spisesteder, som er åbnet i årets løb. Bag spisestedet, der særligt slår sig op som morgen- og frokostspisested, står Henrik Madsen og Kevin Saint-Jean Kristensen. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind

Andetsteds i Jyllandsgade er Restaurant Kram åbnet på adressen, hvor Restaurant Ene tidligere holdt til. Den er i stedet flyttet til Kongens Punkt ved Kanalbyen.

Et nyt bilsyn har også set dagens lys på Gl. Landevej 61, hvor Pava Bilsyn Fredericia åbnede i oktober.

Sidste åbning i denne gennemgang er hos Danske Aleppo, der åbnede på black friday, 26. november, i Danmarksgade. Her havde Mini Bazar tidligere holdt til, men butikken, der mest af alt blev kendt for sine mange sure smileys, lukkede i juli.

Også mange flytninger

Foruden de ovennævnte kan en række flytninger også nævnes. Blandt andet har Nybolig åbnet ved J.B. Nielsens Plads efter at have ligget i Danmarksgade og i indehaver Mette Ehrhorn Nielsens garage i privaten.

Kaspers Køreskole er rykket ind i ElboBladets og Fredericia Dagblads gamle lokaler i Nørrebrogade.

I dyrenes univers har 2021 også budt på nyt. Med Maxi Zoos opkøb af Petworld blev to butikker til én i slutningen af marts. Opkøbet betød samtidig, at Maxi Zoo flyttede adresse til Vejlevej 101, hvor Petworld tidligere lå.

I Gothersgade har kosmetolog Maria Lantau åbnet sin forretning og klinik Mood, som inden da holdt til på privatadressen. I Gothersgade erstattede hun i øvrigt VIP Mobilreparation, der var åbnet året forinden. I stedet satsede virksomheden på at være udekørende.

Supergrønt er rykket fra Vejlevej til Venusvej, hvor den indtager en stor bid af Cykel Services tidligere ejendom. Cykelforretningen kører dog fortsat videre.

Distancemæssigt var det ikke nogen lang flytning for Lau Bilde Nielsen, der har flyttet sin cykelforretning, Bjerggeden & Byrotten, fra Midtpunktet til Riddergade. I de nye lokaler har han fået mere plads. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind

Det samme gør Bjerggeden og Byrotten, der er flyttet fra Midtpunktet til Riddergade.

Desuden er Salon Mae West flyttet fra Nymarksvej til Købmagergade, og i det nye år flytter Spar Nord til Snoghøj, hvor de nuværende Fredericia og Middelfart-filialer slås sammen.

Annonce

Ikke udenom lukninger

Blandt de lukninger, der endnu ikke er nævnt, er blandt andet Basement, der lukkede i marts efter 12 års eksistens. Her holdt Socialdemokratiet i øvrigt til under valget, hvor partiet havde kampagnekontor.

Værtshuset Q-tip lukkede ligeledes efter en beslutning i ejerselskabet bag. Frøs Sparekasse har også måttet lukke sin filial i Erritsø.

På Egeskovvej er Frederik d. III's Kiosk lukket. I stedet åbner i øvrigt Fut's cykel shop, som flytter fra Bulowsvej i starten af 2022.

Efter 33 år i Fredericia handelsliv lukker Claus Lindegaard (t.v.), der er indehaver af Støvsuger Experten, sin butik. Fra årsskiftet er han at finde på Karetmagervej i Vejle-bydelen Vinding. På billedet står han med sin far, Vagn Hansen, som efter sin pension også var en del af butikken. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind

Sidst, men ikke mindst, har byens støvsugermand gennem 33 år, Claus Lindegaard, lukket sin fysiske butik Støvsuger Experten i Danmarksgade for i stedet at flytte sin virksomhed til Vejle. I stedet udvider nabobutikken Mobilhuset sin forretning.

Ligger du inde med en butiksnyhed, som vi på ikke har skrevet om, eller kender du til en nyhed, er du altid velkommen til at tippe avisens journalister på fd@frdb.dk.

Vi ser frem til at dække 2022, der forhåbentligt kommer til at byde på mindst gode butikshistorier som i det forgangne år.

Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Brug februar til at tjekke huset for vinterskader

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce