Annonce
Ugeavisen Kolding

Andreas' liv var styret af stofferne: Nu er han startet på en frisk langt hjemmefra

For blot et par år siden blev Andreas Søgård Kristensen anholdt og dømt for besiddelse og salg af stoffer, og i januar 2020 blev han sendt til opholdsstedet Tagkærgaard i Christiansfeld. Siden har han lagt sit liv helt om og er kommet i lære som tømrer hos AC Byg i Christiansfeld. Foto: Steffen Nielsen
Han har stort set eksperimenteret med alt, hvad der kan sniffes og ryges, og i 2019 blev han anholdt for salg af stoffer i Nordjylland. Sidste år blev Andreas så placeret på et opholdssted i Christiansfeld, og det blev starten på en ny tilværelse uden stoffer og med en læreplads.

Christiansfeld: Det banker på døren i den lejlighed i Brønderslev, som Andreas Søgård Kristensen har passet for en bekendt hele ugen. To mænd, som Andreas ikke har set før, står og venter udenfor.

Dagen før har kvinden, som Andreas passer lejlighed for, ringet og fortalt, at der kommer to personer forbi for at hente noget, så han regner med, at det bare er dem.

Det er det ikke.

Annonce

- Jeg kigger ud af døren, og de siger, at de er fra Nordjyllands Politi, og så tænker jeg fuck, det er noget pis det her, husker han.

Andreas har nemlig ikke kun passet lejligheden. Han har også passet den handel med stoffer, som normalt foregår fra lejligheden, og da politifolkene træder indenfor, ved han, at han er i store problemer.

- Jeg havde en lille Nokia på mig, som var rigtig mange penge værd, for der var alle kunderne på, og jeg har fået besked på at kaste den langt væk, hvis jeg bliver taget af politiet. Men det kan jeg ikke, så da de spørger, hvad jeg bruger telefonen til, er det eneste, jeg kan finde på at svare, at jeg bruger den til at spille Snake på, griner han.

Episoden i lejligheden i Brønderslev er kulminationen på en lang periode med et større og større forbrug af stoffer. Men det er også starten på en forandring, som betyder, at Andreas i dag har droppet stofferne, bor i en lejlighed i Christiansfeld med sin kæreste og er kommet i lære som tømrer.

Næsen ville sniffe

Som ung teenager gjorde Andreas med sine egne ord alt det, de andre ikke gjorde.

- Det udviklede sig til, at jeg prøvede en lille joint, og det var fedt nok, for jeg syntes, det var sjovt at gøre noget kriminelt, husker han.

Som 15-16-årig begyndte det for alvor at stikke af for Andreas. En kammerat var stoppet med at sniffe kokain og gav ham 20 gram, som han havde til overs.

- Jeg tager det med ud til en anden kammerat, og vi prøver det. Der var jo til et stykke tid, og så var det, som om at næsen gerne ville sniffe noget hver gang, vi skulle i byen eller til fest, husker Andreas, der i samme periode fandt en kæreste, som havde et endnu større stofmisbrug.


Jeg kigger ud af døren, og de siger, at de er fra Nordjyllands Politi, og så tænker jeg fuck, det er noget pis det her.


Det var også gennem kæresten, Andreas for cirka to år siden fik tjansen med at passe lejligheden i Brønderslev, hvor han på kort tid havde solgt en hel plade hash og hurtigt fik nye forsyninger.

- Det var sjovt at prøve dengang, og jeg kørte en hel uge med profit, hvor vi fik røget en masse. Det var helt vanvittigt, så meget det var, fortæller han.

Annonce

Dømt

Festen i lejligheden sluttede, da betjentene tog dengang 16-årige Andreas med.

Han blev senere dømt til et år i ungekriminalforsorgen, hvor der blandt andet blev stillet krav om, at han skulle passe sin skole og sine aftaler med en misbrugskonsulent, hvis han skulle undgå yderligere straf.

Andreas startede på tømrerlinjen på den forberedende grunduddannelse FGU i Hjørring, hvor det var planen, at han skulle blive klar til at tage en uddannelse. Problemet var bare, at Andreas stadig tog stoffer.

- Det gik fint i starten, men jeg vidste nok også godt, at det ikke ville føre til noget. Det kunne ikke lade sig gøre, når man sniffer 20 streger om dagen med sin kæreste, fortæller han.

Misbruget blev større og større, og en dag møder Andreas op i skole så påvirket, at ingen er i tvivl om, hvad han har lavet.

- Jeg får at vide, at du skal ikke være her mere. Du er færdig.

Annonce

Ny start i Christiansfeld

En måneds tid efter bortvisningen fra FGU bliver Andreas kaldt ind i ungekriminalforsorgen, som har fundet et opholdssted til ham i den anden ende af landet.

- De finder Tagkærgaard (behandlings- og opholdssted i Christiansfeld for unge der er eller har været i et misbrug, red.), for de mente, at jeg skulle bare langt væk fra Hjørring, siger Andreas, som i mellemtiden også har slået op med sin kæreste og skruet ned for stofferne.

Andreas Søgård Kristensen

18-årige Andreas stammer fra Hjørring, og kom i januar 2020 til behandlings- og opholdsstedet Tagkærgaard i Christiansfeld efter en periode med stigende stofmisbrug.

I februar sidste år begyndte han på tømrerlinjen på den forberedende grunduddannelse FGU i Kolding med det formål at afslutte 9. klasse dansk og matematik og få en læreplads som tømrer.

Begge dele lykkedes og efter et halvt års grundforløb på Hansenberg startede Andreas i lære hos AC Byg i Christiansfeld.

I dag bor han i en lejlighed i Christiansfeld med sin kæreste.

I januar 2020 flyttede Andreas så ind på opholdsstedet.

- Og så går det hele den anden vej, fortæller han og holder en kort pause, inden han tilføjer:

- Og så ikke helt alligevel, for efter én dag tager vi på druk, fordi en af de andre har skaffet noget alkohol, og vi ryger også noget hash og tager noget MDMA.

Efterhånden som ugerne gik, faldt der dog noget mere ro på Andreas, som begyndte på tømrerlinjen på FGU i Kolding.


Nu får jeg energi på en helt anden måde. Jeg startede som en dreng, der synes, det kriminelle var fedt, og selvom jeg ikke kan sige mig fri for, at noget af det stadig er lidt spændende, så er det slet ikke på samme måde.


- Jeg røg min sidste joint 18. februar 2020, og jeg fik også et job i Fakta og fandt en kæreste, som jeg stadig er sammen med. Så jeg følte, at jeg levede livet igen, bare lidt federe. Jeg tjente godt, og det kørte bare, husker han, som under sit forløb på FGU også kom i en kort praktik hos det lokale tømrerfirma AC Byg.

Efter sommerferien startede Andreas så på grundforløbet på Hansenberg, og i januar begyndte han i lære hos AC Byg, som havde været meget tilfredse med ham under praktikopholdet.

- De ville gerne have nogen, som de kunne arbejde med, og som måske skulle vækkes om morgenen og sådan noget. I dag siger de, at det var helt forkert at vælge mig, griner han.

Annonce

Energi på en ny måde

Når Andreas kigger tilbage på de seneste par år af sit liv, så er noget af det, der har ændret sig mest, at han har lært at tage imod hjælp.

- Jeg håber, at min historie kan hjælpe andre til at have lidt nemmere ved det. Jeg tog ikke imod den hjælp, de prøvede at give mig i Hjørring, for jeg gad ikke. Men hernede har jeg ændret mig meget, og jeg fik min kontaktperson Ole, som har hjulpet mig rigtig meget, siger han.

Stofferne har Andreas lagt helt på hylden, garanterer han.

- 100 procent, ja. Nu får jeg energi på en helt anden måde. Jeg startede som en dreng, der synes, det kriminelle var fedt, og selvom jeg ikke kan sige mig fri for, at noget af det stadig er lidt spændende, så er det slet ikke på samme måde, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce