Annonce
Ugeavisen Kolding

Næsten 100 år gammelt byhus er til salg i Kolding: Vi håber at finde en, der vil føre historien videre

Mikkel Bruus sidder her i parrets stue og på loftet over ham ses de malerier, som den oprindelige ejer af huset malede tilbage i 1927. Mikkel har selv malet kanten rundt helt hvid, da den var for medtaget af de mange forgangne år, men ellers har familien ikke gjort yderligere ved de mange loftsmalerier. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Mikkel Bruus flyttede sammen med sin hustru ind i patriciervillaen på Kongehusvej 5 for 17 år siden. De forelskede sig i den unikke historie i huset, som blev bygget i 1927, og hvor den første ejer, en maler, satte sit eget særlige præg på udtrykket.
Annonce

Kolding: Set fra fortovskanten ligner den hvide patriciervilla på Kongehusvej 5 umiddelbart et helt almindeligt byhus. Men tager man et nærmere kig på de aflange firedelte vinduespartier, de kurvede mønstre der omslutter dem og de solide søjler, som byder velkommen til hoveddøren, vil det hurtigt blive tydeligt, at Solhjem ikke er helt som alle andre. Det var blandt andet det, som husets nuværende ejere faldt for, da de flyttede ind for 17 år siden.

- Vi boede i en lejlighed nede i byen, men var på udkig efter et hus, hvor vi både kunne være os to og vores hund, men hvor der også var plads til, at vi kunne starte familie. En dag var jeg på arbejde, og så ringede min hustru og sagde, at nu havde hun i avisen bare set huset, siger Mikkel Bruus.

Kort tid efter havde parret fået aftalt en fremvisning, og mødet med husets særlige detaljer og historie gjorde, at de ikke var i tvivl. Fra man bevæger sig op ad trappen mod villaens hoveddør og kaster blikket mod højre, er der nemlig allerede tydelige spor efter stedets oprindelige ejer i form af et udvendigt maleri af et landskab.

- Jeg tror egentlig, at vi faldt for det med det samme, for selvom huset er specielt, så er det også noget, som er med til at gøre det til noget helt unikt, og det har vi virkelig værnet om lige siden, siger Mikkel Bruus.

Annonce

Malerier på alle vægge

Han leder ind i parrets stue og peger op mod loftet, hvor malerier i samme stil som ved fordøren i grønne, gule, røde og blå nuancer pryder hele den øverste flade i rummet. I alle fire hjørner er der samtidig malet større værker af både vand, rådyr og blomster i den næsten 100 år gamle bolig.

- Vi ved, at han, der har bygget huset tilbage i 1927, var maler, og det må simpelthen have været et helt enormt arbejde. Jeg tror, at han nærmest har måttet ligge på et stillads oppe under loftet for at gøre det så præcist, som det faktisk er med både gips- og malearbejde, og det var jo på alle væggene også, siger Mikkel Bruus.

Patriciervillaen set fra modsatte fortovskant. Mikkel Bruus har af flere omgange pudset facaden af og malet den. Familien har desuden bygget en kvist på, som lige kan anes til venstre i billedet. Husets navn har tidligere været malet sort, men familien valgte at male det hvidt sammen med resten af facaden. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
I alle hjørner i stuen er der større malerier af forskellige former for natur. Alle omsluttet af blomster og mønstre i forskellige nuancer. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Han giver sig til at grave nogle billeder frem fra dagene efter, at parret flyttede ind, og de begyndte at fjerne tapetet på væggene.

- Malerierne på væggene var desværre så medtaget af tiden, at der ikke var noget at gøre ved det, og man kan da også se på loftet, at der er små revner, og farverne er måske ikke så klare, som tidligere, og vi har virkelig været forsigtige, da vi for eksempel skulle hænge lamper op, så vi ikke kom til at lave for unødige huller i loftet, siger Mikkel Bruus.

Rundt om i husets resterende rum har Mikkel og familien også været tro mod husets oprindelige byggestil, selvom hjemmet af flere omgange har været under kærlig behandling.

- Det er jo et gammelt hus, så der er bare ting, man skal tage sig af lidt løbende, men vi har for eksempel bevaret nogle af de gamle døre ude i vores bryggers og på badeværelset, siger Mikkel Bruus og viser ud i den bagerste del af huset.

- Vi synes, det var vigtigt at beholde nogle af de der detaljer, som passer til huset, både med de små døre og med lampen i den lille kasse der over badeværelsesdøren. Det er ikke rigtig noget, man ser længere, men vi synes, det er meget sjovt, siger Mikkel Bruus.

Annonce

Nu til salg

Selvom familien har været glade for at bo i det gamle hus på Kongehusvej, er det nu blevet for småt til parret og deres to teenagebørn. Derfor satte de huset til salg for cirka et halvt år siden.

Det er Glenn Gadegaard, som er ejendomsmægler og indehaver af Nybolig Kolding, som har villaen til salg, og faktisk var det også ham, der solgte huset til familien for 17 år siden.

- Det er lidt sjovt at komme her igen og se, hvad der er sket, siden jeg så det sidst, for det er ikke så lidt, siger Glenn Gadegaard og fortsætter:

- Det er sjældent, at vi har en ejendom, som har så mange år på bagen, som har haft så få ejere. Det er kun tredje gang, at der kommer til at skulle rykke nye ind, siger Glenn Gadegaard.

Døren ud til badeværelset er holdt i den gamle stil, ligesom dørene ud til haven og et lille pulterkammer i bryggerset også er det. Over badeværelsesdøren ses den lille kasse, hvor der er gjort plads til en pære. Også dette er en del af husets oprindelige byggestil. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen

Hos Mikkel Bruus og familien håber man at kunne finde en ny ejer, som også har lyst til at føre husets historie videre.

- Det vil da være lidt ærgerligt, hvis det hele bare blev malet over med hvid maling inde i stuen, men nu må se, hvad der sker. Det kan vi jo trods alt ikke bestemme, siger Mikkel Bruus grinende.

Om huset

Patriciervillaen er beliggende på Kongehusvej 5 og blev bygget i 1927.

Huset har et boligareal på 98 kvadratmeter og er bygget i to etager. Øverst har villaen tre værelser, mens nederste etage rummer stue, køkken, foyer, bryggers, badeværelse og diverse opbevaringsrum.

Grunden er 414 kvadratmeter.

Husets har en salgspris på 2.295.000 kroner.

I husets baghave er der en lille pavillon, som familien dog ikke har brugt specielt meget i de forgangne år. Et bud fra Mikkel Bruus er dog, at man tilbage i tiden har brugt det til at drikke kaffe, og at man formentlig har kunnet se ud over hele byen og til Koldinghus, da der ikke har været så tæt bebyggelse i byen på daværende tidspunkt. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Da Mikkel Bruus gik i gang med at renovere, da han sammen med sin hustru først rykkede ind i huset for 17 år siden, dukkede der flere malerier op under det gamle tapet. De var dog så medtagede af tiden, at det ikke umiddelbart stod til at redde. Privatfoto
Væggen ud mod Kongehusvej, hvor husets første malerier er tydelige for besøgende. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Privatfoto


Jeg tror egentlig, at vi faldt for det med det samme, for selvom huset er specielt, så er det også noget, som er med til at gøre det til noget helt unikt, og det har vi virkelig værnet om lige siden.

Mikkel Bruus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Ugeavisen Kolding

Hvem tager ansvaret?

Annonce