Annonce
Odder Avis

Lykken er en læreplads: 28-årig har fået noget godt at rive i

Lasse Bjørnholdt Pedersen er i voksenlære hos Odder Kloakservice. Samarbejdet begyndte, da han via Jobcenter Odder kom i jobtræning nogle timer dagligt. Det gik godt, timetallet blev sat op – og til sidst kom han på fuld tid. Parterne var så glade for hinanden, at Lasse sidste år begyndte i voksenlære. Foto: Morten Pape
Jan Tang fra Odder Kloakservice er glad for sin voksenlærling. Og glæden er gengældt fra Lasse Bjørnholdt Pedersen, der har haft en turbulent barndom og ungdom.

Odder: Lasse Bjørnholdt Pedersen fik en skovl i hånden og prøvede at sætte rør sammen et par timer om dagen, da han begyndte praktik i Odder Kloakservice. Skovlen passede så fint, at Lasse i dag er kommet i voksenlære som struktør i firmaet.

Det har fået en dedikeret medarbejder, som gerne må blive, når han om et par år får papir på, at han er udlært. Og det er Lasse Bjørnholdt Pedersen med på.

- Jeg har tænkt mig at blive. Når jeg står op om morgenen, bliver jeg glad. Der sker altid noget, og vi hygger os meget. Og når Jan kigger forbi, så laver vi også noget, siger Lasse Bjørnholdt Pedersen med en kæk bemærkning.

Annonce

Jan er Jan Tang, der ejer Odder Kloakservice, hvor humor er en del af omgangstonen.

- Lasse begyndte hos os i 2019. Vi fik en mulighed for at se ham an, uden at det kostede os en krone. Vi fandt hurtigt ud af, at Lasse faldt rigtigt godt ind i miljøet og vores humør, og han kan give den en skalle. Han faldt så godt til, at vi tænkte, det ville være godt, hvis han fik en uddannelse, siger Jan Tang.

Tidligt ud af skolen

Men fremtiden har ikke altid været lys for den 28-årige mand, der bor i Gylling.

- Jeg har haft en meget turbulent barndom og ungdom. Jeg kunne aldrig sidde stille. Jeg gik ud af skolen i 4. klasse og har været lidt omkring. Jeg fik diagnosen adhd alt for sent, da jeg var 23 år, siger Lasse Bjørnholdt Pedersen.


Der sker altid noget, og vi hygger os meget.

Lasse Bjørnholdt Pedersen, voksenlærling


Han kom ind i det kommunale system og var på et tidspunkt hos System TM i Odder. Det var "et rigtigt fint sted", men alligevel fik han en depression.

Via Jobcenteret mødtes han med Odder Kloakservice, hvor han kom i praktik på sygedagpenge. Her kan Lasse være ude under åben himmel, og det passer ham bedst.

Lasse Bjørnholdt Pedersen er i lære som struktør, og den uddannelse er nærmest udstyret med jobgaranti. Foto: Morten Pape

- Jeg kom til Fillerup og fik lov til at stå med en skovl i hånden, stampe jord og stikke rør sammen. Jeg begyndte med tre timer om dagen. Vi havde min læge indover. Jeg fik noget medicin, og han var bekymret for, jeg ville få tilbagefald, hvis det gik for hurtigt. Så jeg gjorde, hvad han anbefalede, siger Lasse Bjørnholdt Pedersen.

Han kom ud at arbejde sammen med to andre fra firmaet, og som tredjemand på holdet faldt den nye mand godt ind i arbejdet.

Annonce

Hurtigt på fuld tid

- Jeg er hurtig til at spørge mine folk, hvordan det går. Hvis det ikke sidder lige i skabet, så siger de pænt: "Ham må du godt finde noget andet til i morgen". Vi tog det lidt i den rækkefølge, Lasse kunne kapere, siger Jan Tang.

- Ja, og efter et halvt år, var jeg oppe på 37 timer om ugen, siger Lasse Bjørnholdt Pedersen.

Odder Kloakservice har travlt, for to og et halvt år siden var der 10 ansatte, i dag er der 19. Og da mester var glad for den unge mand, der var lærenem, kom Lasse på en standardkontrakt som ufaglært.

Jan Tang er glad for sin voksenlærling og håber, at Lasse Bjørnholdt Pedersen bliver i firmaet, når han er færdiguddannet som struktør. Foto: Morten Pape

- Efter et stykke tid fik jeg den ide, at Lasse skulle have en uddannelse. Faglærte er en mangelvare, og hvis han kan blive udlært, får jeg en megagod medarbejder. Struktør er en god uddannelse, og de er stort set sikre på at få et arbejde, siger Jan Tang.

Han er så glad for sin lærling, at han får sin fulde løn, mens han er i lære.

- Så har jeg også sagt, han skal binde sig til os, til han er 70 år - ligesom de andre, siger mester med et grin.

Annonce

Voksne kan selv

Jan Tang vil gerne have lærlinge. Der er typisk to-tre lærlinge i Odder Kloakservice, og den næste i rækken er 15 år. Men der er nogle fordele ved at have en voksen i lære.

- En voksenlærling har typisk et kørekort eller får det. Og en gut på Lasses alder har lidt livserfaring og kan selv træffe nogle beslutninger. Da der var fjernundervisning, og den sluttede klokken 12, ringede han og spurgte: "Er der noget, jeg kan hjælpe med?" Og i påsken havde han nogle fridage fra skole, men valgte at arbejde. Du har krudt i røven, og den bruger vi rigtigt godt, siger Jan Tang med ansigtet rettet mod sin lærling.

Lasse Bjørnholdt Pedersen går lige nu i skole på Learnmark i Horsens, og i et stykke tid var der kun hjemmeundervisning.

- Det er bare ikke mig. Der er ikke langt til køleskabet, så det var befriende at komme på skolen. Jeg er den ældste på holdet. Den yngste er 16 år, men jeg snakker godt sammen med alle, siger han.

Når Lasse Bjørnholdt Pedersen er færdiguddannet, kan han blandt andet lave belægning og kloakarbejde.

- Og så kan jeg arbejde alene. Så bliver jeg verdens bedste struktør, siger han.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Så står studenterne på spring

Annonce
Annonce
Odder Avis

Fem hurtige om kommuneplanen

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Ny sommerbutik i telt på Tunø

Odder Avis

Otte pletskud præmieret

Odder Avis

Sur smiley til restaurant i Odder

Annonce