Annonce
Odder Avis

Palle maner til samling: Lad os blive enige i stedet for at grave dybe grøfter blandt politikere og borgere

Palle Holsting (S) vil foreslå kommunalbestyrelsen at finde en løsning, der kan give mere enighed både i Hou og blandt politikerne. Foto: Hans Jørgensen
To byrådsmedlemmer fra S og V er begge arkitekter, og de har vidt forskellige holdninger til byggeplaner i Hou. Også internt i partierne er der uenighed, men der er respekt for, at der skal være plads til forskellige holdninger.

Hou: Det er et lille samfund, vi lever i, og der bliver gravet nogle grøfter. Så lad os blive enige i stedet for at have splittelse i Hou og i kommunalbestyrelsen.

Opfordringen kommer fra Palle Holsting, som sidste år blev valgt i byrådet for Socialdemokratiet. Godt nok flyttede han først til Hou i efteråret 2020, men han har bemærket, hvordan debatten om det planlagte byggeri ved Alexandra Plads er med til at dele byen.

Helhedsplanen er forsvundet hen over natten.

Palle Holsting (S), byrådsmedlem

Splittelsen understreges af, at der er lavet underskriftindsamlinger både for og imod de planer, der har været i høring. Næste trin er at byrådet skal tage stilling. Her tyder meget på en afgørelse med stemmerne 10 mod 9 i byrådet, når politikerne snart skal vende tommelfingeren op eller ned for det projekt, som HFE Ejendomme gerne vil lave.

Annonce

- Det kan vores kommune ikke leve med, siger Palle Holsting.

Derfor vil han komme med et ændringsforslag, når sagen kommer i byrådet den 9. maj. Og det er ikke den socialdemokratiske gruppe, men Palle Holsting selv, der vil komme med forslaget.

Forsvandt hen over natten

- Jeg vil genetablere forbindelsen mellem ja'erne og nej'erne. Det kan godt lade sig gøre at lave noget inden for de rammer, der er. Man kan bygge noget, der er 12,5 meter højt og har det samme antal kvadratmeter, og det er trofast overfor helhedsplanen. Og der er også parkeringspladser, siger Palle Holsting.

Han henviser til, at der i 2014 blev lavet en helhedsplan for havneområdet, og ifølge den skal der bygges på Alexandra Plads.

Ifølge Palle Holsting har byggeplanerne rykket sig alt for langt fra den Helhedsplan for Hou, der blev vedtaget i 2014. Og det er stadig den, borgerne regner med. Illustration fra helhedsplan for Hou

Siden er plangrundlaget godt nok blevet ændret, da kommunen sidste år fik en ny kommuneplan. Men det skete ifølge Palle Holsting, uden at borgerne var opmærksomme på, at noget blev ændret.

- Helhedsplanen er forsvundet hen over natten. Det er ikke rimeligt at sige til borgerne, at "I skal selv finde fejlen". Alle er ømme over det her sted, og den gamle kommuneplan og helhedsplanen opfatter jeg som en kontrakt med borgerne, siger han.

For ham handler sagen om tre ting. Den måde, der bliver bygget på, om nærdemokrati og om ordentlighed.

Annonce

Ikke skabt til stedet

- Som jeg ser det, er det (HFE Ejendommes forslag, red.) ikke et byggeprojekt, der er skabt til stedet. Det ligner det overfor Spektrum Odder meget (samme bygherre, red.). Det handler om at lave noget, der giver noget til stedet. Men det er uden nogen form for arkitektonisk indpasning til det omkringliggende by- eller kulturmiljø, siger Palle Holsting.

Demokratiet halter det ifølge socialdemokraten med, fordi kommunen ikke følger helhedsplanen, men har lavet ændringer via en ny kommuneplan. Og det har borgerne ifølge Palle Holsting ikke været opmærksomme på.

I helhedsplanen fra 2014 står der, at "den foreslåede bebyggelse på Alexandra Plads skal færdiggøre byfronten og få havnepladsen til at fremstå som et velfineret og afgrænset byrum". Illustration fra helhedsplan

Og så er der ordentligheden.

- Det handler om transparens. Vi skal kunne stole på de planer, der ligger. Hvis vi som kommune siger, at borgerne skal følge med i, hvad der sker, så skal de også kunne stole på det, de læser. Så skal vi gøre det på en ordentlig måde. Jeg klandrer ikke HFE Ejendomme, de bruger deres udvikler-dna. Men jeg kunne godt ønske mig, man var mere åben overfor dialog, siger Palle Holsting.

Annonce

Det passer ind

Kommunalbestyrelsens anden uddannede arkitekt er Venstres Lene Aagaard, der i modsætning til Palle Holsting ikke sidder i udvalget for klima og plan. Derfor har hun ikke fulgt processen helt så tæt, men hun har ikke noget at udsætte på, hvordan det planlagte byggeri vil passe ind.

- Der er så meget forskelligt kulturmiljø i Hou, det er en by, der er vokset lige så stille. Jeg synes ikke, der er nogle overordnede fællestræk. Det er flot, at man vil lave lejeboliger med så flot en udsigt. Hou bliver vores Skagen. Jeg synes, at arkitektfirmaet bag har prøvet at lave et pakhus-look, og det skal de have kredit for. Det er passende og pakhusagtigt. Det er midt i byen, og det skal være højt, mener Lene Aagaard.

Hun tror, at mange vil synes om byggeriet, når det bliver færdigt.

- Hvis ellers jeg kender min kommune godt, så tier folk stille, hvis de er bange for at sige noget pænt. Jeg synes, det er dejligt, at der har været samlet underskrifter for byggeriet, og det skal vi også høre efter. Det er selvfølgelig træls for naboerne, det anerkender jeg, men det er bedre end den forfaldenhed, der er nu, siger Lene Aagaard.

Annonce

Der er stor respekt

Hun kan godt forstå, at Palle Holsting gerne vil have en løsning, der kan give enighed.

- Men jeg synes, det vil være at trække beslutningen ud. Og selv om vi også er uenige internt i partierne, så er det altså ikke sådan, at vi er uvenner. Jeg tror, der er utrolig stor respekt for, at vi har forskellige holdninger, så vi ikke går og skumler i hjørnerne. Det her er jo en følsom sag, og jeg respekterer modstanderne, siger Lene Aagard.Annonce
Odder Avis

Hør koncert med børne- og ungdomskoret

Annonce
Odder Avis

Hård blæst ingen hindring for Odder-roere

Annonce
Odder Avis

Karrieren begyndte i 1945: Erfaren spillemand var på besøg

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Carsten vil lave grøn strøm til at putte i tanken: Store solcelleparker gør din el-regning billigere

Odder Avis

An Odder Band på plænen i Tivoli

Odder Avis

Hør klassiske perler i Ørting Kirke

Odder Avis

De frivillige skal fejres igen

Odder Avis

Kom til vildtparade på Odder Museum

Odder Avis

Soroptimisterne inviterer til genbrugs-modeshow

Odder Avis

Kom til regnbue-café på Centralhotellet

Odder Avis

Kuglen og Keglen holder bagagerumsmarked

Odder Avis

Ukrainske mødre og børn fik en pause fra krigen

Odder Avis

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Odder Avis

Den røde farve er den røde tråd i Tine Mynsters liv - også når livet gør ondt

Odder Avis

Eriks mor fik personligt brev en måned efter sin død: Kommunen burde skamme sig

Annonce