Annonce
Ugeavisen Grindsted

Fem år: Lærke har fart på motocrosseren

Fem-årige Lærke har kørt motocross siden hun var tre år og hun har vundet en masse pokaler. Foto: Jacob Schultz
Fem-årige Lærke Martens har kørt motocross siden hun var tre år, og har allerede vundet en ordentlig stak pokaler.
Annonce

Grindsted: Lærke Martens har i år taget hul på sin tredje sæson som motocross-kører.

Det er der måske ikke noget usædvanligt i, hvis det ikke lige var fordi, at Lærke kun er fem år.

Da hun som tre-årig begyndte at køre i Billund Motocross Klub på sin første maskine, der var en Yamaha PW på 50 kubik, måtte hun have støttehjul på maskinen, da hun endnu ikke havde lært at holde balancen. Støttehjulet hindrede dog ikke Lærke i at give den lille hurtige maskine fuld gas over bakkerne, så man som regel kun så Lærkes baghjul.

- For Lærke er motocross en blanding af leg og hobby og vi kunne pille støttehjulet af efter nytår i 2019, fortæller Lærkes mor, Susanne Madsen.

Lærke har i dag en lidt større maskine, en Honda, som hun selv mener, er det bedste mærke. Her er topfarten over 40 kilometer i timen.

- Jeg er aldrig nervøs, når Lærke kører. Hun er god til at lære at høre efter, siger Susanne Madsen.

Lærkes far, Christian Martens kører også motocross, så Lærke har været med på banerne siden hun lå i sin mors mave.

- Hun er meget en drenge-pige, ligesom jeg også altid har været og Lærke fik ret hurtigt interesse for sporten og synes det var super sjovt, siger Susanne Madsen.

Annonce

Nr. tre ved Dam mesterskab 2019

I 2018 - i sin første sæson - blev hun klubmester i Billund Motocross Klub.

I 2019 trænede Lærke tre gange om ugen på banerne i Jylland, primært Billund og Lindknud og kørte næsten løb hver weekend.

Mor, Susanne Madsen, er teamchef og hjælper Lærke, når hun kører løb. Far er chefmekaniker for datteren. Foto: Jacob Schultz

Det hårde arbejde resulterede i et hav af pokaler i sæsonen, der blev afsluttet på flotteste vis med en tredjeplads i DM for amatører. Der deltog otte kørere i Lærkes klasse.

- Hun har en vilje uden lige. Jeg tror nu nok, at det er pokalerne der trækker, for alle efter 3. pladsen får også små pokaler på de små baner. Men der er også det sociale i sporten. Det er nok 50 procent af det, mener Christian Martens.

Lærke er ikke i tvivl om, at det er rigtigt, hvad hendes far siger om det sociale.

Lærkes far, Christian Martens, kører også motocross, og det er nok fra ham, at interessen for sporten er kommet. Foto: Jacob Schultz

- Jeg elsker at køre motocross, fordi der er meget fart på, og så at jeg er sammen med mine venner i klubben, siger Lærke.

Hun har prøvet at styrte på sin crosser, men selv om hun slog sig, så blev hun ikke bange for at køre.

Annonce

Stort konkurrence-menneske

I år har Lærke kun trænet, når hun har haft lyst. Hun bliver højst tilmeldt otte løb og en finale ved DM for amatører.

- Vi var ude og træne forleden og der blev Lærke slået af én, som hun tidligere har kørt fra. Hun kunne se, at de andre havde trænet. Der sagde hun, at hun ville til at træne noget mere. Så nu skal vi lige i gang igen, så skal hun nok få blod på tanden. Lærke er et stort konkurrence-menneske i alt, hvad hun laver. Det har jeg også været. I dag er det kun for hyggen, siger Christian Martens.

Han fik allerede interessen for motocross da han var 17-18 år, men lagde det så på hylden indtil for syv år siden, da han arbejdede sammen med en, der kørte. Det fik Christian Martens tilbage på crosseren. Hans ældste søn på 14 år kører i øvrigt også.

Motocross er for alle

Man må køre motocross fra man er tre og der er ingen øvre grænse. Ældste medlem i Billund Motocross Klub er 87 år.

Det kræver lidt udstyr at komme i gang med at køre motocross. Det er støvler, knæbeskyttere, hjelm, briller, brynje, handsker og en motocross-maskine. Til de helt små kan man få en brugt crosser for mellem 4000 og 6000 kroner. Der er den fordel, at fr små maskiner holder priserne. Et sæt dæk kan typisk køre i to år på de små maskiner.

I Billund Motocross Klub har de klubmaskiner, som man kan låne og prøve om sporten er noget for én.

- Motocross er ikke en farlig sport for børn. Der sker færre skader i motocross i forhold til håndbold og fodbold, mener Lærkes far, Christian Martens.

Man kan se mere på Billund Motocross

- Jeg kører når det lige passer ind i hverdagen, og kører kun klubløb ind i mellem, fortæller Christian Martens. Han er også chefmekaniker for Lærke, mens mor er teamchef og sørger for alt der praktiske.

Lærke er lidt af en drenge-pige og holder sig ikke tilbage for noget. Her viser hun, at hun også er rigtig god til at hoppe på trampolin. Foto: Jacob Schultz

- Jeg hjælper hende i udstyret og får hende gjort klar. Og så hygger vi os, når vi er afsted en weekend. Så har vi campingvognen med, der også er købt til formålet, fortæller Susanne Madsen.

Annonce

Hele familien er med

Det er som regel om lørdagen, at der køres løb, og hele familien er ofte med på turene, når Lærke kører løb.

- Sidste år var det næsten hver weekend, vi var afsted. Også de store piger, Cecilie på 16 år er fast opbakning og Nanna på 13 er som regel også med. Jeg er super glad for, at Lærke har interesse for en sport, så vi kan komme ud og være sammen om det. Hun går i øvrigt også til svømning og har også vist interesse for ridning, men det kommer måske senere, siger Susanne Madsen.

I dag er både Lærke og hendes far medlem af klubberne i Billund og Lindknud, som hører under DMCU (Dansk Motocross Union), mens Christian også er medlem i klubben i Korskro, der er en DMU bane.

Lærke går i øvrigt i før-skole på Vestre Skole, hvor hun efter sommerferien skal i 0. klasse.


Jeg elsker at køre motocross, fordi der er meget fart på, og så at jeg er sammen med mine venner i klubben.

Lærke Martens, motocross-kører
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund Ugeavis

Et værdigt ældreliv!

Billund Ugeavis

Erhvervschefen fylder 50 år

Ugeavisen Grindsted

Ugens film

Annonce