Annonce
Ugeavisen Grindsted

Hun er forelsket i de bøger, som andre kalder for ugebladsævl: Hanne skriver om voldtægt og smerte - men det skal ende lykkeligt!

Hanne Rump er én af de få danske forfattere, der har kastet sig over romancebøger i Danmark. Hun er netop udkommet med Det Grønne Sind, men efterlyser flere, der skriver inden for genren, så der kan blive skabt et dansk marked og grundlag for eksport. Foto Ludvig Dittmann
Hanne Rump har netop udgivet sin femte bog, hendes første romance for kvinder fra 25 år. Bogen handler om Josefine, der har været udsat for daterape - voldtægt af én, hun kender.

Grindsted: Hovedpersonen Josefine i Hanne Rumps nye bog, Det Grønne Sind, har været med Hanne i en hel del år. Josefine er nemlig inspireret af et menneske, hun mødte for mange år siden. Et menneske, der reagerede på en meget voldsom måde.

- Jeg havde svært ved at forstå personen, og det gjorde et stort indtryk på mig, fortæller Hanne Rump, der gennem den bog, hun har skrevet, har fået en større forståelse for hende og for menneskelige reaktioner og mønstre.

Når læserne første gang møder Josefine i bogen, så har hun været udsat for daterape - voldtægt af en person, hun kender - og det får hende til at flygte fra London ud til sin mormor, der bor langt ude på landet i England.

Annonce

Romance er hygge og refleksion

- Der er en hel del smerte og psykiske problemer i den første del af bogen, men det er en romance, og dermed har jeg en kontrakt med læseren om, at bogen ender lykkeligt. Det er feel good-litteratur, der stiller spørgsmålet, om der er kærlighed efter svigt, så den byder også på mere end underholdning - hvis man ønsker det, fortæller Hanne Rump, der er glad for dualiteten i genrelitteraturen.

- Jeg elsker selv at sætte mig tilbage i en god stol en lørdag eftermiddag og bare hygge mig med en kop te i selskab med karaktererne i en bog, og vide, at det hele nok skal gå. Det er en pause i hverdagen, som vi alle har brug for, siger Hanne Rump, men genren og hendes bog er også en platform for debat og indsigt i mere alvorlige emner, der giver anledning til efterfølgende refleksion.

Hanne Rump

  1. Hanne Rump bor i Grindsted og har skrevet flere fantasy bøger til tweens og noveller til både børn og voksne.
  2. 1. januar stiftede hun i samarbejde med blandt andre Kis Baadsgaard forlaget Baadsgaards Books, der har et helt særligt fokus på romancebøger og forfattere fra både ind- og udland.
  3. Læs mere på hannerump.dk og Baadsgaardsbooks.dk

- Det er det, litteratur kan. Om man vil det eller ej, så skaber den noget i menneskers hjerner. Den får os til at tænke over, hvordan vi lever vores liv, påpeger Hanne Rump, der er helt med på, at romancelitteraturen har ry for at være ugebladsævl og noget pladderballe, der kun er for fjollede kvinder.

Annonce

Social kontrol

- Men jeg mener, at vi har brug for meget forskelligt slags litteratur. Vi er forskellige mennesker med forskellige følelser, og der skal være noget til alle - også til forskelligt humør, siger Hanne Rump, der sammenligner med fantasygenren for 20 år siden, der dengang også var udskældt og blev anset for kun at være for børn.

Josefines mormor får noget at tænke over, da hendes barnebarn dukker op. Hun mener, at grunden til, at Josefine er havnet i den ulykkelige situation, som hun er, skyldes tanker og følelser, der er nedarvet i generationer. Det skyldes handlemønstre og reaktioner, som generationerne ikke har kunnet bryde ud af.

Hanne Rump elsker at læse og læser meget forskelligt litteratur. Selv er hun mest til det letlæselige og de bøger, der river én med, så man først stopper ved slutningen. Foto Ludvig Dittmann

- Det er en historie om social kontrol, forklarer Hanne Rump.

Annonce

En helt anden genre

Hanne Rumps første bøger var fantasy skrevet til tweens, og det spring har været til at mærke. Hvor hun tidligere har skabt sine egne universer, har hun nu været i gang med at researche.

- Bogen foregår i 2014, så den har skullet passe til verden i 2014, og så har jeg læst en del om daterape - også videnskabelige artikler. Det er ikke blød læsning, men jeg holder det i armslængde og uden at gå ind i debatten om, "hvis det havde været mig", forklarer Hanne Rump, der er erklæret forelsket i romancebøger.

- Og det er nok den bedste grund til både at skrive og udgive dem, konstaterer Hanne Rump, der i januar stiftede eget forlag Baadsgaard Books med blandt andet forfatteren Kis Baadsgaard.

Annonce

Satser på flere romanceforfattere

Deres eneste formål er lige nu at udgive og fremme romancelitteratur - både dansk og udenlandsk, men især dansk.

- Vi tænker, at der er et hul i markedet. Lige nu er der simpelthen ikke nok danske forfattere på området til det antal bøger, som vi gerne vil udgive, siger Hanne Rump, der godt ved, at det ikke er den slags toner, der plejer at lyde fra forlag generelt.

Jeg elsker selv at sætte mig tilbage i en god stol en lørdag eftermiddag og bare hygge mig med en kop te i selskab med karaktererne i en bog, og vide, at det hele nok skal gå.

Hanne Rump, forfatter med eget forlag

Normalt svømmer de i manuskripter.

- Derfor vil vi også gerne oversætte og udgive romancer til dansk. Netop fordi der ikke er så mange på markedet, læser mange også genren på engelsk, påpeger Hanne Rump, der på sigt gerne vil eksportere danske romanceforfattere til udlandet.

- Vi vil gerne vækste. Vi laver nok ikke et nyt Gyldendal, men det ville være fint med et mellemstort forlag, som man kunne leve af, siger Hanne Rump, men først skal de danske romancetalenter findes og udvikles.

Annonce

Et håndværk, der kan læres

- Vi går lidt længere end andre forlag. Den normale proces er, hvis man kommer igennem nåleøjet til et forlag, at man får en kontrakt. Derefter går manuskriptet igennem en redaktør og til sidst en korrekturlæsning. Vi vil derimod gerne hjælpe vores forfattere til at blive klar til den redaktionelle proces og støtte og hjælpe dem, også inden bogen er færdig, siger Hanne Rump.

Det er ofte et stort arbejde.

Hanne Rump støtter andre romanceforfattere, der er på vej med deres bog. Det kan nemlig være svært at sidde alene som debutant, og det vil ofte tage længere tid at skrive sin bog færdig. Foto Ludvig Dittmann

- Vi kunne selvfølgelig vælge at sende dem tilbage i egen stue for at arbejde videre med deres manuskript, men arbejder man alene, tager det ofte længere tid, og måske skal de ud og hente hjælp for at udvikle deres kompetencer. Det vælger vi så at arbejde med i stedet, siger Hanne Rump.

Hun understreger, at halvdelen af det at skrive en bog er håndværk. Håndværk, som kan læres.

Mens Hanne Rump støtter andre forfattere, har hun selv planer om at skrive og udgive de næste to bøger i serien om Josefine og hendes familie.

- I bog nummer to, der udkommer efter sommerferien til næste år, gælder det mormorens historie, og hvorfor hun tænker, som hun gør, om sin egen fortid. Den tredje bog, der skal skrives i 2023, er Josefines mors historie, der også omhandler morfarens historie, der var ældre end mormoren og som har været død i mange år.

- Man skulle kunne skrive to bøger om året, men med forlag og arbejde ved siden af, er det ikke et tempo, jeg kan følge med til, smiler Hanne Rump.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Afgående byrådsmedlem er ny formand for integrationsforening

Annonce
Annonce
Billund Ugeavis

Nu kan du også købe begravelsen online: Nogle vil hellere sidde hjemme i fred og ro

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Bettina har elsket historie, siden hun var barn: Nu har hun fået et drømmejob på museet

Ugeavisen Grindsted

Grindsted Skakklub er truet på eksistensen

Ugeavisen Grindsted

Lars Lilholt spiller julekoncert i Magion

Ugeavisen Grindsted

Det første halve år som selvstændig er gået godt: - Jeg har på intet tidspunkt fortrudt mit valg om at åbne min egen blomsterbutik

Ugeavisen Grindsted

Ældresagen går travlt efterår i møde

Ugeavisen Grindsted

Grindsted-forretninger søger mod mere plads: Optikerne havde travlt på den første åbningsdag

Ugeavisen Grindsted

Foredrag stiller skarpt på danske kvindeskæbner

Ugeavisen Grindsted

Skal du med? Michael Falch & Dét Band optræder i Magion

Ugeavisen Grindsted

Jul i Grindsted: Salget af julekalendere begynder den 2. oktober

Ugeavisen Grindsted

Det skabte panik, da to mand begyndte at fjerne terrassen på Torvet: Men politiker kom til undsætning

Ugeavisen Grindsted

Korleder vil have flere med: - Mange mennesker er gennem coronaens svøbe blevet lullet ind i en ensomhedens tilstrækkelighed eller det virtuelle samhørighedssurrogat

Ugeavisen Grindsted

Grindsted - Den Grønne Hovedstad inviterer: Gratis foredrag og workshop

Ugeavisen Grindsted

3F støtter op om Krogager Boldklub

Ugeavisen Grindsted

Røde Kors' landsindsamling nærmer sig

Ugeavisen Grindsted

Den midaldrende Greta

Ugeavisen Grindsted

Fagforening støtter fodboldklubber

Ugeavisen Grindsted

Kommune og region inviterer til borgermøde om Grindsted-forureningerne

Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Drop arbejdsmailen og mobilen i ferien

Ugeavisen Grindsted

Lars Gyldenkrone blev hædret: - For mig er det her på størrelse med at få Ridderkorset

Ugeavisen Grindsted

Ulvetimegudstjenesten fejrer 10-års jubilæum

Ugeavisen Grindsted

Hvad siger du til VR-briller og skærmbesøg i ældreplejen? Formand for ældreråd har nogle betænkeligheder

Annonce