Annonce
Ugeavisen Struer

Glædelig jul – traditionernes fest

Denne uges klumme er skrevet af Kristian Hedegaard. Foto: Morten Stricker

Så blev det atter jul, og igennem hele december har vi gjort klar til den store juledag.
Julen er fyldt med traditioner både i hjemmet, på arbejde og i skolen. I disse tider er det vigtigt at holde fast i de traditioner vi har mulighed for, og derfor har mange skoler, arbejdspladser og familier tænkt alternativt for at gennemføre de mange traditioner som julen normalt byder på.
Det har været dejligt at opleve omstillingsparatheden og viljen til stædigt at holde fast i traditionerne - selv i disse coronatider.

Mange skoler har på forskellig vis fået gennemført luciaoptog, juleafslutning i kirken og andre faste juletraditioner. De har virkelig tænkt ud af boksen for at give børnene de faste holdepunkter vi normalt forbinder med julen. Eksempler som luciaoptog i skolegården, livestream fra kirken og masser af julehygge på Teams.
Her i coronatiden er det ekstra vigtigt, at vores skoler og daginstitutioner hårdnakket holder fast i de traditioner og holdepunkter vi kender i julen, da børnene ellers normalt lever i en tid uden de helt store pejlemærker og uden de store dannelsesmæssige forpligtelser, som tidligere generationer nok i højere grad var underlagt på godt og ondt. Vores børn lever jo i en omskiftelig verden, hvor udviklingen går ekstremt hurtigt både nationalt, men ikke mindst globalt.

Så selvom det langt hen ad vejen er os voksne, der trækker de ”gamle” traditioner ned over hovedet på børnene, skal der altså lyde en stor ros til skoler og dagtilbud for fortsat at give ungerne disse kulturelle og dannelsesmæssige traditioner på trods af nedlukning og restriktioner.

Annonce

Herhjemme har vi også altid forsøgt at holde fast i diverse traditioner. Nogle traditioner går det bedre med end andre.

Herhjemme har vi også altid forsøgt at holde fast i diverse traditioner. Nogle traditioner går det bedre med end andre. Hvert år har jeg personligt sat store mål for hygge omkring TV-julekalendere med familien. Det skorter jo ikke på udvalget af TV-julekalendere, og hvert år håber jeg på at julehyggen og julefreden kan sænke sig over den lille familie, når vi samles om skærmen for at følge en julekalender. Gerne en af dem fra fars barndom. Så derfor var jeg ekstra glad i år, da vi startede med at følge Nissebanden på Grønland og Pyrus. To fantastiske julekalendere. Men desværre må jeg hvert år indse, at mit arbejde bare ikke er TV-julekalender-venligt. Der er simpelthen for mange aftenener, hvor jeg ikke er hjemme.

Når jeg så er hjemme, ja, så må jeg indrømme, at ungerne ikke deler samme begejstring for Pyrus og Lunte som jeg selv. Oftest når vi lige at høre introsangen, hvor ungerne da også synger flot med, men 5-10 min inde i udsendelsen er de væk, i gang med at udforske YouTtube eller andre streamingtjenester. Flow-tv er bare ikke sagen. Så der sidder far og mor flere aftener i december med Pyrus eller Nissebanden på TV, mens børnene for længst igen er tilbage i deres hurtige omskiftelige verden, hvor man ikke nødvendigvis skal holde fokus de 30 minutter en julekalender tager.

Julen er traditionernes fest, hvor vi med diverse holdepunkter forsøger at sætte tempo ned. Men det lykkedes altså ikke lige godt hvert år. Men måske kan det være i år, hvor vi alligevel er begrænset af coronaen, at vi mellem jul og nytår virkelig formår at drosle ned for forventningspresset, og bare tage det med ro og gennemføre de traditioner vi har mulighed for.

Glædelig jul til alle!

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce