Annonce
Ugeavisen Varde

Jette og Svends farvel til Stausvej efter 28 år

Svend og Jette Jakobsen glæder sig til at kunne tage hul på et nyt kapitel, hvor de skal bo sammen med deres voksne børn, svigerdatter og lille barnebarn. Men det gør også lidt ondt at sælge huset på Stausvej, som de har boet i siden 1993. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Gode naboer, dejlige fester og masser af nærvær i hyggelige rammer. Det er, hvad ægteparret Jette og Svend Jakobsen i høj grad tænker tilbage på, når det kommer til deres liv som beboere på Stausvej 26. Nu sælger de huset for at tage hul på et nyt kapitel.

Varde: Da Jette og Svend flyttede ind i huset på Stausvej 26, var de 28 år gamle og kom fra en lejlighed i Grydergade. Året var 1993. De havde boet sammen, siden de blev gift i 1985. Først i en lejlighed i Storegade, der var så gammeldags, at de skulle i gården for at komme på toilettet, og siden i en lejlighed i Grydergade. Men så fandt de huset på Stausvej og faldt for det og for beliggenheden kun en spytklat fra Vardes bymidte.

- Det var gammelt, huset, og vi havde ikke særlig mange penge, så vi shinede det kun lidt op, inden vi rykkede ind i det. Det vildeste var, at vi skiftede køkkenet ud med et andet, men dog nyere, brugt køkken. Vi rykkede ind i stueetagen, og så lejede vi førstesalen ud, fortæller Jette Jakobsen.

Det er et hus med sjæl. Et sted, der går ind i hjertekulen. Og vi har gjort noget ud af at passe på det.

Svend Jakobsen

Siden er det gennem de næsten 30 år, parret har boet i huset, blevet til flere ombygninger. Både efterhånden som børnene Anne-Sofie og Rasmus kom til, og efterhånden som familiens behov ændrede sig. Men det har været vigtigt for både Jette og Svend at bevare nogle af de oprindelige kendetegn ved huset, der er fra 1908.

Annonce

For eksempel har de bevaret de gamle plankegulve i både stuerne og køkkenet, og da der skulle nye vinduer til, fremstillede Jettes onkel, der er snedker, dem, så de tog sig ud efter nogle gamle fotografier af huset.

- Det har været et dejligt sted at bo. Både huset og beliggenheden. Og naboerne. Da børnene var små, var der flere, der havde børn, der skulle i skole. Så var vi en fire-fem stykker, der skiftedes til at følge dem, husker Jette.

- Og vi har et nært sammenhold med naboerne, drikker en øl sammen og passer på hinanden, uden det er indspist, tilføjer Svend.

Stausvej 26 er et af de huse på Stausvej, der har egen garage. Det er et klart plus, for ellers skal man parkere på gaden. PR-foto
Gårdhaven dækkede ægteparret over for omkring 10-12 år siden. Og det er en af de bedste ting, de har gjort ved huset. Det har givet så mange muligheder for at holde fest, forlænge sæsonen og have gang i forskellige aktiviteter. PR-foto
Den overdækkede terrasse/aktivitetsrummet set ind mod den gamle ydermur. Garagen går i et med rummet til venstre. PR-foto
Den ene udgang fra selve huset til den overdækkede terrasse. PR-foto

Familien flytter sammen

I dag er Anne-Sofie og Rasmus henholdsvis 26 og 23 år gamle og for længst fløjet hjemmefra. Derfor har Jette og Svend sat huset på Stausvej 26 til salg. Men det er ikke for at finde en egoistbolig og lægge op til en tilværelse bare de to. Tværtimod. Parret har nemlig købt et landsted ved Mejls, som de er ved at indrette, så hele familien – Jette, Svend, Anne-Sofie, Rasmus og hans kone, Johanne, og lille søn, Levi – kan flytte sammen. Hver for sig altså. For det bliver noget med selvstændige enheder til hver familie, så hver især har privatliv, men man samtidig kan have glæde af hinanden på tværs af generationerne.

Lindegården, kalder de deres kommende fælles bolig, og de er godt i gang med at sætte den i stand. Og netop fordi der er så meget at se frem til med det nye projekt, er det også lidt lettere at sige farvel til Stausvej 26.

- For vi har godt nok grædt, da vi traf beslutningen om at sælge. For hvor har vi været glade for at bo her, siger Jette, mens Svend nikker.

- Det er et hus med sjæl. Et sted, der går ind i hjertekulen. Og vi har gjort noget ud af at passe på det. Både når jeg selv har været i gang med at sætte i stand, og når vi har valgt håndværkere, siger Svend.

Svend og Jette opholder sig meget i deres køkken-alrum. De fik lavet køkkenet for godt 20 år siden, så det er nok noget af det, man vil skifte ud som ny ejer. Men det er virkelig velholdt og fungerer. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Køkkenet med udkig til sofa-stuen. Det er helt åbent, så man kan tale sammen. PR-foto
Køkkenet med kig ind til spisestuen, der vender ud mod Stausvej. Der er en spiseplads i køkkenet, som Jette og Svend gerne bruger. PR-foto
Spisepladsen i køkkenet bruges til hverdag. PR-foto
Stadsstuen ud mod Staudvej. De gamle bræddegulve er bevaret, og vinduerne er lavet af Jettes onkel efter gamle billeder, så de er nye, men holdt i den gamle stil. PR-foto
Annonce

Plads til fest

En af de bedste beslutninger, parret har truffet omkring huset, var, da de valgte at overdække en gårdhave mellem garagen og huset. Det har resulteret i et kæmpe aktivitetsrum. Her er der blevet holdt mange gode komsammener. Både for voksne og unge, feststemte mennesker.

- Vi har gennem mange år haft en tradition med at mødes en flok venner og tage ned i Arnbjerg og se Varde Sommerspil. Så mødes vi altid herhjemme inden og spiser. Det har vi gjort mange gange herude, fortæller Svend om det store overdækkede rum, der grænser op til garagen.
Og netop garagen er faktisk en af de mere sjældne ting ved huset, for der er ikke mange huse på Stausvej, der har sådan en. Så må man holde på vejen, hvilken kan være lidt en udfordring til tider. Men det slipper man for at spekulere på i nummer 26.

Sofastuen med kig ind til stadsstuen. PR-foto
Stuen ud mod Stausvej. Der er sat "fusk-stuk" op, der passer ind i den oprindelige stil. PR-foto
Kig ud i haven inde fra aktivitetsrummet, hvor terrassedørene kan slås helt fra, så der er direkte og fuld adgang til haven. PR foto
Vue fra haven ind mod huset. PR-foto

Selvom Jette og Svend valgte at overdække gårdhaven, så har det ikke betydet, at der kun er et kedeligt frimærke af en have tilbage at gå ud i.

Jette indrettede den i sin tid sammen med en af Svends bekendte, som er anlægsgartner, og de gjorde det på sådan en måde, at det tager en halv time om ugen at slå græsset og nippe det, man måske har plantet. Så er den pot ude, og man kan sætte sig og nyde haven.

Det gør Jette og Svend gerne. Særligt efter spabadet kom til. Det gjorde det i sommeren 2020, hvor Svend ”kom til” at købe det med hjem fra tømmerhandlen.

- Det har vi godt nok haft meget glæde af. Næst efter overdækningen, så er det nok det, jeg er gladest for, vi har gjort. Det er fantastisk at sidde og slappe af i det varme vand og nyde det, siger Svend.

Jette nikker og fortæller om et par af de fester, der har været holdt i den overdækkede gårdhave og om, hvor hyggeligt det i det hele taget er at bo i huset. Så længe det varer, for nu venter der nye boligmæssige eventyr. Ikke bare for Jette og Svend, men for hele familien, og en ny familie skal forhåbentlig snart til at skabe minder i nummer 26 på Stausvej.

Blå bog

Jette og Svend Jakobsen, begge 56 år. Forældre til Anne-Sofie på 26 og Rasmus på 23 år. Ejere af rengøringsfirmaet Togoren, som har eksisteret i 50 år næste år.
Parret har boet på Stausvej 26 siden 1993. De er i gang med at sætte en ny fælles familiebolig i stand. Et landsted uden for Mejls.

Fakta om huset

Stausvej 26.
Huset er bygget i 1908. Det er på 142 kvadratmeter med 12 kvadratmeter kælder. Grunden er på 431 kvadratmeter.
Huset er til salg ved Home.

Ovenpå er der værelser. Her er det soveværelset. PR-foto
Reposen på førstesal er dejligt stor og rummelig. PR-foto
Badeværelset ligger på førstesal. Det fik Svend og Jette lavet i sin tid. PR-foto
Et af de andre værelser på førstesal. PR-foto
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

For Mie og Betina er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive - også efter corona

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kom indenfor i Trine og Flemmings hyggelige hjem: Et hjem i konstant flow - og med plads til alle

Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Ugeavisen Varde

På tur med detektorfolket - drømmen om Danefæ

Ugeavisen Varde

Per Ottosen udstiller malerier i Center for Sundhedsfremme

Ugeavisen Varde

Tandlægeklinik i Varde har travlt - for det er svært at lokke nye tandlæger til

Ugeavisen Varde

Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Ugeavisen Varde

Sygeplejersken Nanna har taget springet fra akutafdelingen til skønhedsklinikken

Ugeavisen Varde

Invester i dit kærlighedsliv

Ugeavisen Varde

Hack dit nervesystem med din vejrtrækning

Ugeavisen Varde

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Ugeavisen Varde

Ruth kom til Mejls som husbondafløser og blev der i 30 år

Ugeavisen Varde

Søg nu: Feriehusudlejer spreder sol og millioner til lokale projekter

Ugeavisen Varde

Standser dit hjerte er hjælpen nær: Boligselskabet Filsø investerer i hjertestartere

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Ugeavisen Varde

Danske Bank i Varde skrumper igen

Ugeavisen Varde

Skål for middelmådigheden

Ugeavisen Varde

Der er taget skridt mod nyt liv, efter forretningen pludselig lukkede: Ejer af tomt butikslokale har tidligere udviklet butikker

Ugeavisen Varde

Dette trick får tørt brød til at smage næsten nybagt

Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Annonce