Annonce
Ugeavisen Grindsted

Derfor er der kæmpe fremgang for fodboldgolf i Filskov - mens de fleste andre foreninger bløder

Karen Marie Olesen gør klar til det første spark. Foto: Benny Baagø
Filskov Fodboldgolf Klub har fået 36 procent flere medlemmer i et år, hvor langt de fleste har mistet medlemmer. Ugeavisen gik på jagt på forklaringen på succesen i Filskov.

Filskov: Hanne Egebjerg står ved sin bold i det høje græs, men forholdsvis tæt på målet.

- Hvordan er det nu, Mathilde? spørger hun.

Der er en særlig teknik, hvis man skal skyde bolden i mål herfra. Hun husker det selv, inden 12-årige Mathilde Christensen når at komme til hjælp, og bolden bliver skudt direkte i det, der ligner et overdimensioneret golfhul.

Annonce

12-årige Mathilde er en slags træner denne formiddag for de tre damer på formiddagsholdet. Normalt kommer her langt flere, men det er ferietid, så mange har meldt afbud. Det er til gengæld derfor, at Mathilde kan være med og lære damerne nogle tricks - hun har nemlig sommerferie og skal ikke i skole.

Mathilde Christensen på 12 år er denne formiddag en slags træner for de noget ældre damer. Bag hende ses Karen Marie Olesen og Hanne Egebjerg. Foto: Benny Baagø

Formiddagsholdet er nyt. Normalt foregår træningen om aftenen, så det nye hold er et tegn på fremgang i Filskov Fodboldgolf Klub.

1000 færre medlemmer

Samlet har foreningerne i Billund Kommune mistet næsten 1000 medlemmer fra 2019 til 2020. Hvis vi bliver i Filskov, kan vi blandt andet se, at Filskov Idrætsforening havde 514 medlemmer i 2019, men kun 387 medlemmer i 2020.

Filskov Fodboldgolf Klub er en lille klub, og fremgangen fra 160 medlemmer til 218 medlemmer kan synes lille, men på den anden er det en fremgang på 36 procent i et år, der for mange andre foreninger har været et rædselsår.

Udviklingen i foreningerne

I 2020 har Billund Kommune i de officielle statistikker fået en ny kæmpestor idrætsforening. Det er Kriminalforsorgens Idrætsforbud med 2317 medlemmer, der formentlig har fået adresse ved statsfængslet i Sdr. Omme. Hvis man trækker den idrætsforening ud af ligningen, så er antallet af foreningsmedlemmer gået fra 15774 medlemmer i 2019 til 14803 i 2020. Altså en tilbagegang på 971 medlemmer.

Her er et udpluk af foreninger med tilbagegang:

 1. GGIF - både håndbold, fodbold og gymnastik.
 2. Grindsted Taekwondo Klub.
 3. Jyden Styrke og Motion.
 4. Krogager Boldklub.
 5. Hedens Folkedansere

Det er dog ikke kun Filskov Fodboldgolf Klub, der har fremgang. Her er nogle eksempler på andre foreninger med medlemsfremgang:

 1. Sdr. Omme IF's afdelinger for håndbold, gymnastik og e-sport.
 2. Gyttegård Golf Klub
 3. Bokseklubben Grindsted Atletklub
 4. Bøvl Idrætsforening
 5. Grindsted Familie og Firma Idræt

Så lad os spørge 12-årige Mathildes far om, hvorfor det går godt for fodboldgolfen i Filskov. Han hedder nemlig Tommy Christensen og er formand for Filskov Fodboldgolf Klub.

Agnete Nielsen har lige skudt til bolden. Foto: Benny Baagø

Coronakrisen er en væsentlig årsag. Aktiviteterne i mange foreninger kunne pludselig ikke lade sig gøre, da restriktionerne ramte, og derfor har mange foreninger ikke haft noget at tilbyde deres medlemmer.

- De måtte ikke dyrke fodbold, håndbold og sådan noget, siger Tommy Christensen.

Men fodboldgolf foregår udenfor og kan spilles i små grupper, så den lille sport blev pludselig mere attraktiv. Det samme er i øvrigt sket for golf.

Annonce

Arven efter Bent

Men Tommy Christensen mener ikke, det er hele forklaringen.

- Vi er en af de to-tre bedste baner i Danmark, både med forhindringer og græsklippet. Vi gør lidt mere ud af det end de såkaldte polterabendbaner, siger han.

Agnete Nielsen, Karen Marie Olesen og Hanne Egebjerg er de eneste tre på formiddagsholdet denne tirsdag. Foto: Benny Baagø

Det gør, at klubben tiltrækker medlemmer i en stor omgangskreds. Nogle køber også medlemsskabet som et slags billigt sæsonkort og kommer ikke til træningerne i foreningen.

En anden grund er den store passion, som Louise og Bent Sandfeld har haft for sporten. Som kropar i byen anlagde de de to fodboldgolfbaner, som klubben i dag spiller på. Bent Sandfeld døde i 2020 af kræft, men arven fra ham spiller stadig en rolle.

Fond skal bruges til at udbrede sporten

 • Da Bent Sandfeld døde i januar 2020 oprettede hans enke, Louise Sandfeld, og Filskov Fodboldgolf Klub en fond, Sandfeld Fonden.
 • Louise Sandfeld fortæller, at der var mange planer for, hvordan penge fra fonden skulle bruges til at udbrede fodboldgolf, men hendes fokus i 2020 har været på at holde Filskov Kro kørende under coronakrisen.
 • Der er dog en plan om at holde en turnering, der skal hedde Sandfeld Open. Det skal være en familieturnering, hvor alle kan være med, da et mål er at udbrede sporten til flere. Louise Sandfeld regner med, at pengene i fonden blandt skal gå til at have eksempelvis musikalske indslag på turneringsdagen. Det er ikke besluttet endnu, hvornår turneringen skal afholdes.

- Han havde mange visioner, han gjorde meget i de store klubber for, at vi blev set som lille klub, siger han og erkender, at der ikke længere bliver arbejdet så hårdt på markedsføring af fodboldgolf i Filskov efter Bent Sandfelds død.


Vi er en af de to-tre bedste baner i Danmark, både med forhindringer og græsklippet. Vi gør lidt mere ud af det end de såkaldte polterabendbaner.

Tommy Christensen, formand for Filskov Fodboldgolf Klub


Tommy Christensen fortæller, at normalt kommer der cirka 20 til aftentræningerne, og 40-50 deltager i den interne klubturnering. Om aftenen kommer især mange af dem, der tager sporten seriøs og går efter at vinde turneringer og mesterskaber.

Annonce

Pas på de gamle

Det er de træninger, som 12-årige Mathilde normalt er med til. Hun har også været med til danmarksmesterskabet i den lille sport. Nu er hun dagens læremester.

- Pas på, råber hun, inden hun sparker hårdt til bolden, og igen må Agnete Nielsen, Karen Marie Olesen og Hanne Egebjerg skynde sig væk fra boldens skudretning.

- Når du spiller med os gamle, så skal du passe på, at du ikke rammer os, griner Hanne Egebjerg.

Et par bolde er landet et stykke udenfor banen. Foto: Benny Baagø

På formiddagsholdet handler det om hygge, ikke at vinde turneringer.

Holdet er startet af Birthe Madsen, der var med på aftentræningerne, men tidspunktet var ikke godt i forhold til hendes natarbejde. Derfor satte hun sig for at starte et formiddagshold, og det er blevet lidt et pensionisthold. Birthe Madsen understreger dog, at det ikke er et krav at være over 60 år at være med.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Tyveknægte på spil flere steder i Grindsted

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kunstbulancen rammer Billund og Grindsted

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Læserbrev: Tak til Skjold Burne i Grindsted

Ugeavisen Grindsted

Væk med regneark og mere tillid til personale

Ugeavisen Grindsted

Tyv var tørstig: Snuppede drikkevarer fra udhus på Ribersvej

Ugeavisen Grindsted

Ugens Portræt: Coronaen satte fut i Malenes bogprojekt

Ugeavisen Grindsted

Jagten på den bedste jagtskytte går ind

Ugeavisen Grindsted

Anmeldelse: Lovende debut

Ugeavisen Grindsted

Bike & Run Stafetten udvider med rute til gående

Ugeavisen Grindsted

Indbrudstyv på spil i Engsøparken

Ugeavisen Grindsted

Debut som forfatter: Malene Klein udgiver krimi

Ugeavisen Grindsted

Sports- og Kulturgalla i Magion: Billetsalget er åbnet

Ugeavisen Grindsted

Træningen til den nye håndboldsæson er i gang: Du kan se Grindsteds træningskampe gratis

Ugeavisen Grindsted

Slut med blomster i Vestergade: Lone Lorentzen lukker Kræmmerhuset

Ugeavisen Grindsted

Karensminde genopliver den gamle høst

Ugeavisen Grindsted

Se billederne: Seniorer holdt sommerfest mellem regnbyger og sol på Karensminde

Ugeavisen Grindsted

Idræt om dagen inviterer til sommerfest på Karensminde

Ugeavisen Grindsted

Ny projektleder: Marie skal være med til at føre grønne tanker ud i livet

Ugeavisen Grindsted

Ældresagen inviterer til naturvandring i Baldersbæk Plantage

Ugeavisen Grindsted

Set fra Min Verden: Mere liv i Grindsted

Ugeavisen Grindsted

Indbrudstyv på spil i Grindsteds vestby

Ugeavisen Grindsted

Nu er opførelsen af de nye almene boliger i Filskov påbegyndt

Ugeavisen Grindsted

Sonja drømte om at blive sygeplejerske: Det blev i stedet til et liv i skoven

Annonce