Annonce
KøbenhavnLIV

25 år efter Srebrenica-massakren: Bosniens ambassadør hylder danske Balkan-veteraner

- Vi vil aldrig kunne sige nok tak til de danske mænd og kvinder, der var udsendt som fredsskabende og fredsbevarende soldater dengang. Aldrig. De satte deres liv på spil for os, siger Bosnien-Hercegovinas ambassadør i Danmark, Emir Poljo, der vil støtte de danske veteranhjem.
Bosnien-Hercegovinas ambassadør Emir Poljo vil sætte danske veteraner i fokus i forbindelse med landets nationaldag, og igangsætter en støttekampagne for de danske veteranhjem. Det afslører ambassadøren overfor KøbenhavnLIV.
Annonce

På lørdag den 11. juli er det 25 år siden. Anslået 8.000 drenge og mænd blev myrdet af serbiske soldater i byen Srebrenica, under den frygtelige borgerkrig i det dæværende Jugoslavien. Den værste massakre og folkedrab i Europa siden 2. verdenskrig.

På lørdag vil Bosnien Hercegovinas ambassadør i Danmark, Emir Poljo, som alle andre bosniere verden over, mindes den frygtelige massakre.

Men på grund af den nuværende corona-situation, vil der ikke være et officielt arrangement på lørdag i København. Det bliver der til gengæld til november i forbindelse med landets nationaldag, og her vil fokus rettes mod de danske veteraner, der dengang var udsendt i alle krigshærgede dele af Jugoslavien.


Det er det mindste vi kan gøre, og ingen fortjener det mere end dem

Ambassadør Emir Poljo om den kommende støttekampagne for de danske veteranhjem


- Vi vil aldrig kunne sige nok tak til de danske mænd og kvinder, der var udsendt som fredsskabende og fredsbevarende soldater dengang. Aldrig. De satte deres liv på spil for os. Så når vi til november, lidt forsinket vil mindes Srebrenica, og vil fejre vores nationaldag, har vi besluttet, at de danske veteraner kommer i forreste række. Vi vil ved et arrangement her i København, hylde de danske veteraner. Sige dem tak. Ikke bare for indsatsen i Bosnien, men for indsatsen i hele krigen. Og det vil vi blandt andet gøre ved at støtte de danske veteranhjem. Veteranhjemmene i Danmark gør en uvurderlig og stor indsats for mange veteraner. Derfor vil vi forsøge at få så mange som muligt til at donere penge til Fonden Danske Veteranhjem, der driver de fem danske veteranhjem, ligesom vi ved arrangementet, vil iværksætte flere tiltag der kan rejse penge til veteranhjemmene, afslører Emir Poljo overfor KøbenhavnLIV.

Annonce

Fred har ingen pris. Det har krig.

KøbenhavnLIV er på besøg på ambassaden på H. C. Andersens Boulevard i forbindelse med lørdagens 25 års-dag.

Hr. ambassadør. Hvilke tanker går der igennem dit hoved og hjerte i disse dage op til 25 års-dagen for massakren i Srebrenica?

- Srebrenica er for længe siden blevet et paradigme på smerte og sorg. Disse to følelser er dybt forbundet til hjertet. I mine tanker, den dag i dag, 25 år efter, hersker afmagt.

- Selv i dag stiller jeg ofte et spørgsmål, som jeg ikke har et fuldstændigt svar på: Hvordan var det muligt, at en sådan ulykke af planetariske betydning kunne ske for bosniakkerne, det muslimsk europæiske folkeslag, i slutningen af ​​det 20. århundrede? Det skete. Foran hele verdens kameraer.

Efter så mange år siden krigen, ser vi nu tredje generation af bosniske danskere bo og leve i København. Hvordan har bosnierne klaret sig som nye danskere? Og hvordan har København og Danmark taget i mod de nye bosniske danskere?

- Bosniske danskere, som du kalder dem, ved, hvordan man værdsætter venlighed, og de er taknemmelige for dette land og for den gæstfrihed, der blev vist dem i 1990'erne. På det tidspunkt var dette vigtigst for dem, da de søgte deres plads under den klare himmel, efter at de brutalt blev udvist fra deres hjem.

- I dag takker bosnierne denne by og Danmark tilbage på den bedst mulige måde. De gør det gennem integration og et aktivt bidrag til at opbygge Danmarks velfærd. I dag er de privilegerede, fordi de har to hjemlande. Når du spørger dem, siger nogle, at Bosnien er det første og Danmark det andet hjemland, mens andre hævder det modsatte. Begge har ret. Det, der er vigtigere end noget andet, er, at de i dag repræsenterer en stabil og uknuselig bro af venskab mellem vores to lande.

Danmark har ikke oplevet at være i krig på dansk jord i flere hundrede år. I Jugoslavien var det naboer og kollegaer der pludselig var i krig med hinanden. Hvad er dit bedste råd til danskerne, så vi ikke tager fred for givet, men gør os umage med at leve sammen i fred?

- Det er en god betragtning, som du indleder dit spørgsmål med. Det er også en af ​​grundene til, at vi mindes Srebrenica. Srebrenica ligger kun 2 timer væk med fly fra København. Fred har ingen pris. Det har krig. Og det er varige og uforudsigelige konsekvenser for mennesket og samfundet. Fred burde være et mål for ethvert menneske. Der skal kæmpes for det hele tiden. Og befolkningen i Bosnien ønskede ikke en krig. De blev trukket ind i det af politikere, uværdige for den funktion, de udførte. At engagere sig i politik er et seriøst og ansvarligt job. Så vælg fornuftige, hæderlige og ansvarlige politikere. Det er ikke svært at genkende dem, der oprigtigt er for fred, såvel som dem, der vil lege med freden, slutter og opfordrer Emir Poljo.

Støt veteranhjemmene

Fonden Danske Veteranhjem tager imod donationer via MobilePay: 22334, eller via bankoverførsel: 9219-2190079409.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KøbenhavnLIV

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

POLITIK

Klumme: Frank Jensen fældede sig selv

Vesterbro

En snak om: At elske sig selv

Klumme

En drøm om balance

Annonce