Annonce
KøbenhavnLIV

Artmoney er kommet til byen

Lars Christian Kræmmer sidder og maler på et stykke artmoney. Valutaen har ført ham til blandt andet Nordamerika, Østeuropa og Japan. - Foto: Chili Djurhuus

På Limfjordsvej 41 er der åbnet et nyt atelier der producerer international valuta via kunst. Valutaen hedder: Artmoney, og Vanløse LIV har været et smut forbi.

Annonce

»Det at flytte ind i en ny bydel pirrer min nysgerrig og kreativitet. Jeg vågner. I gamle dage rejste man ud for at blive inspireret, men behøver man det. Behøver man at rejse til Congo og opdage en ny stamme for at bive inspireret? Tænk hvis man fik den samme inspiration af at gå rundt om et hjørnet.«

Ordene kommer fra Lars Christian Kræmmer, der er kunstner og indehaver af det Nye Artmoney atelier der ligger på Limfjordsvej 41.

Annonce

Elsker allerede Vanløse

Selvom Lars Christian Kræmmer kun har været i Vanløse siden første februar, er han allerede forelsket.

»Det er jo et helt fantastisk lokale, jeg har fået: Højt til loftet og masser af lys. Det er perfekt til kunst. Også er der alle de muligheder der er på Godthåbsvej. Det hele ligger bare i en perlekæde,« siger Lars Christian Kræmmer og smiler.

Annonce

Artmoney: En ny valuta

»Tænk hvis man kunne bøje sig ned, samle et blad op, lave det til et stykke artmoney og så bruge det i en butik,« siger Lars Christian Kræmmer, og han fortsætter: »Artmoney er en global valuta bestående af original kunst.«

Lars Christian Kræmmer slår fast, at man ikke behøver ikke være kunster for at lave et stykke artmoney. Artmoney for alle. Det eneste krav er, at værket har et fast format på 12×18 centimeter og at det har et serienummer. Hvis man laver et stykke artmoney, skal man oprette sig som kunstner inde på artmoney.org.

Lars Christian Kræmmer der vurderer, at der worldwide er artmoney for omkring 2 milliarder kroner.

Annonce

Alle skal være med

Når du laver et stykke artmoney, har det en værdi af 200 kroner. Du kan bruge din artmoney som betaling i de butikker som accepterer artmoney.

Indtil videre er der ingen butikker i Vanløse der bruger artmoney, men det håber Lars Christian Kræmmer snart bliver anderledes.

»Jeg vil gerne række ud til butikkerne i Vanløse, da de kan få gavn af den nye valuta.«

Hvordan det?

»Artmoney skaber en anden kontakt kunde og butik imellem, fordi udvekslingen af artmoney er meget personlig. Den skaber en nærkontakt, du ikke kan skabe med penge. Penge er en død valuta,« fortæller Lars Christian Kræmmer og forklarer det med, at artmoney er en håndlavet og personlig. Artmoney er noget man har på hjertet.

Kan du komme med et eksempel?

»Hvis du for eksempel kommer ind på Riccos Kaffebar, og lad os sige at man kunne betale med artmoney for 50 procent af beløbet. Så ville du købe et klippekort. Og udover det, ville du blive nødt til at snakke sammen med ham eller hende der sælger kaffen. I ville kigge på værket, og om hvad I kunne lide og ikke lide. Og i og med at I snakker om kunstren, kommer I tættere på hinanden. Og det er en fantastisk måde at skabe stamkunder på,« siger Lars Christian Kræmmer og smiler.

Annonce

Godt for lokalmiljøet

»For at betale med artmoney skal du bevæge dig fysisk ned i butikken. Artmoney gør folk mere aktive, og det er godt i lokalmiljøet,« siger Lars Christian Kræmmer og fortsætter:

»Butikkerne i Vanløse er et stykke kultur, som vi skal gøre alt for at bevare. Artmoney kan skabe liv og fremdrift.

Annonce

Turistattraktion

Udover at være godt for lokalmiljøet, kan artmoney også være godt for turismen, hvis de lokale butikker går med på ideen,« siger Lars Christian Kræmmer og henviser til Ibsens Hotel i Nansensgade-kvarteret, der har stor succes med at acceptere 50 procent betaling med artmoney.

»Artmoney kan lokke turister til Vanløse både for at bruge deres artmoney, men også for at købe den kunst som artmoney repræsenterer.

Annonce

Fuldt lovligt

Selvom de fleste måske tror, det er ulovligt at lave et stykke artmoney, er det lovligt. Det skyldes, at man tegner – og ikke trykker – sin artmoney. Der er kun én original version af hver eneste stykke artmoney og det gør artmoney lovlig.

»Også skal du selvfølgelig betale skat og moms af den artmoney der kommer ind i butikken,« siger Lars Christian Kræmmer.

»Jeg holder en reception, når corona er borte,« siger Lars Christian Kræmmer og afslutter med at afsluttende at man selvfølgelig - i behørig afstand - er velkommen i atelieret.

Se mere om artmoney på hjemmesiden: http://artmoney.org/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Ærgerligt med fugleøen

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Synoptik åbner ny butik

Jul

Jul i Kronen. Få et overblik her

Debat

Vanvidsbilisme skal straffes langt hårdere

Trafik

Find én fejl

Byrum

En ring af lys skal samle Nordvest

Annonce