Annonce
Velgørenhed

Bistro inviterer hjemløse og ensomme på mad juleaften

Cibo Bistros bestyrer Nicolai Winsløw (til venstre) og ejer Lars Prægel. Foto: Hanne Bjørton
Et par hjemløse flaskesamlere er blevet venner af huset hos Cibo Bistro på Amager Strand, og det har givet ejer Lars Prægel og bestyrer Nicolai Winsløv en ide: Nu inviterer de hjemløse og ensomme på et måltid mad juleaften.
Annonce

Hjemløse eller ensomme mennesker, der ikke har nogen at holde juleaften sammen med, kan 24. december lægge vejen forbi Cibo Bistro på Amager Strand.

Her har ejer Lars Prægel og bestyrer Nicolai Winsløw nemlig besluttet at servere andesteg og flæskesteg juleaften ganske gratis for dem, der ellers må undvære julemaden.

De to barndomsvenner åbnede sammen det italienske spisested i pinsen. Ingen af dem har før drevet et spisested. Lars Prægel har sin egen entreprenørvirksomhed, og Nicolai Winsløw er læreruddannet. Begge bor på Amager.

Da det pakistanske og indiske spisested, Indian Ocean, som lå på adressen før, lukkede sidste efterår, gik Lars Prægel i gang med at forhandle med Københavns Kommune, som ejer bygningen Amager Strandvej 53.

- Jeg syntes, at det tidligere sted var fejlcastet til Amager Strandpark. Det ville være perfekt med noget italiensk mad - pizza, pasta og sandwich - som man også nemt kan tage med på stranden. Fra vi fik nøglen fik vi på fem uger et køkken hjem fra Italien og fik sat det op i den ene ende af bygningen og lavet café og bistro i den anden. Og vi har faktisk haft en forholdsvis god sommer, fortæller Lars Prægel.

Han har via sin virksomhed et stort italiensk netværk.

- Så vi fik vores italienske kok Mimmo, han er fra Apulien, den italienske region helt nede i støvlehælen. Han laver napolitansk mad, og det er med 90 procent italienske råvarer. Vi har også mange italienske kunder, fortæller Lars Prægel.

Annonce

Obama og Axel

Bistroen er blevet taget godt imod i lokalområdet, og der kommer mange forbi på deres vej ind og ud af strandparken.

- Vi har fået en rigtig positiv respons og en god kontakt til masser af søde mennesker. Amager kan noget med fællesskab - det kan man også se med de Amager-T-shirts, vi har til salg, siger Nicolai Winsløw.

Fra venstre køkkenassistent Maaz Paswal, chefkok Mimmo Piccoli, bestyrer Nicolai Winsløw og køkkenassistent Rukshana Kausar. Privatfoto

Mange kommer også hen til bistroen for at spørge efter et toilet - især efter at toilettet i det gamle livredderhus lige ved strandparkens indgang ud for Øresundsvej blev lukket ned til stor ærgrelse for bistroens ejer og ansatte.

- Eller de kommer forbi for at låne et plaster eller spørge om vej. Vi er både turistinformation og socialkontor. For vi er også kommet i kontakt med flere hjemløse, som vi giver lidt mad og rester. Flaskesamlerindustrien er stor hernede, siger Nicolai Winsløw, der før har arbejdet med hjemløse på Morgencafeen på Nørrebro og til Hjemløse-VM i fodbold på Rådhuspladsen.


Vi besluttede, at juleaften står vi hernede og laver mad til hjemløse, men også til dem, der føler sig ensomme

Nicolai Winsløw, bestyrer, Cibo Bistro


- Vi har særligt to, der kommer her meget. 'Obama' - det bliver han kaldt i hele byen - og Axel. De hænger ikke ud her, men kommer tit forbi og får en øl og siger noget sjovt, når de har været i strandparken, siger Lars Prægel.

Annonce

Mad og sammenhold

Og så opstod ideen om en særlig event juleaften for hjemløse og ensomme.

- Lars og jeg er begge fraskilt. Vi har børn i de samme weekender og de samme år til jul. Denne jul har vi ikke børn, så vi besluttede, at juleaften står vi hernede og laver mad til hjemløse, men også til dem, der føler sig ensomme. Folk kan ikke mødes med familien som de plejer på grund af corona, og måske er der nogle, som ikke har nogen at være sammen med. Så kan de komme herned i en varm dynejakke og få mad og noget sammenhold, siger Nicolai Winsløw.

- Vi har ansatte med muslimsk baggrund, som heller ikke holder jul, og de vil også gerne komme på arbejde. Så laver vi en tallerken flæskesteg eller and, dækker op udenfor og giver et måltid og en øl, vand eller et glas vin. Og det er så med forbehold for vejret, for når det blæser hernede, så blæser det. Men vi må stadig have 20 indenfor, siger Lars Prægel.

- David fra Bøje Kød leverer steg og Jonas fra Vinslottet i Greve donerer vin. Hvis det så stikker helt af med, hvor mange der kommer, er vi nødt til at sige, at nu har vi ikke mere mad. Men så kan vi give en øl eller et glas vin, og så er der det sociale, hvor folk har nogen at snakke med sådan en aften, siger Nicolai Winsløw.

Læs mere om bistroen på cibo-bistro.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

Pas på 10 meters reglen

København

Bo Rygaard stopper som formand i FCK

Annonce