Annonce
Klumme

Carl Lunds metalvarer

Carl Lunds tidligere maskinbygning lå her på Danasvej 30B frem til 1915. Siden 1985 har der været bibliotek på adressen. Foto: Nikolaj Bøgh
Annonce

Tidligere lå der rundt omkring på Frederiksberg masser af store og små produktionsvirksomheder og småindustrier. De er næsten alle væk i dag, men indimellem er en karakteristisk industribygning bevaret, som i dag har fået en ny funktion. Det gælder således for Carl Lunds tidligere maskinbygning på Danasvej 30B, som siden 1985 har huset Biblioteket Danasvej, som er en af Biblioteket Frederiksbergs filialer.

Carl Lund (1846-1912) var en af Frederiksbergs store industripionerer. Han var født i København, kom i isenkræmmerlære. Han blev i isenkræmmerfaget opmærksom på, at Danmark importerede en lang række metalvarer, som formentlig let kunne fremstilles herhjemme.

I 1872 blev han forretningsfører for og medindehaver af P.C. Elfstrøms Fabrik for lakerede jern- og blikvarer, som samme år havde etableret sig i nyopførte bygninger på Bernstorffsvej, det nuværende Danasvej. Fabrikken var en mindre virksomhed, men efter at Carl Lund to år senere, i 1874, overtog det fulde ejerskab, gjorde han den på kort tid til Danmarks førende indenfor lakerede, fortinnede og emaljerede jernblikvarer.


Carl Lund var en meget anerkendt erhvervsmand, som i 1887 blev udnævnt til konsul for Peru. I 1888 etablerede han et aktieselskab, Carl Lunds Fabrikker A/S, som overtog ejerskabet til de to fabrikker på Frederiksberg og i Malmø.

Nikolaj Bøgh


En af hans specialiteter var bliksmørdåser, som kunne lukkes uden lodning, et fransk patent, som han købte i 1877 for 40.000 franc som supplement til det fabrikskompleks, der allerede eksisterede, og som strakte sig ned mod Svend Trøsts Vej, opførte han blandt andet i 1880 maskinbygningen med den karakteristiske facade ud mod Danasvej med tempelgavl og pilastre. Carl Lund så også muligheder i nabolandene, og anlagde 1879 en filialfabrik i Malmø, hvorfra der kunne sælges metalvarer til Sverige og Norge.

Carl Lund var en meget anerkendt erhvervsmand, som i 1887 blev udnævnt til konsul for Peru. I 1888 etablerede han et aktieselskab, Carl Lunds Fabrikker A/S, som overtog ejerskabet til de to fabrikker på Frederiksberg og i Malmø.

I 1896 trak han sig tilbage fra den daglige ledelse og blev bestyrelsesformand for aktieselskabet. Efter stifteren var død gik det knap så godt for virksomheden, som først i 1926 indgik samarbejde med, og i 1932 blev overtaget af konkurrenten Glud & Marstrands Fabrikker, som blandt andet er meget kendt for at have produceret kaffekanden ”Madam Blå.”

Carl Lunds Fabrikker lå på Danasvej frem til 1915, hvor fabrikken flyttede til et område ved Uplandsgade på Amager, som fik navnet Carl Lunds Gade. Både fabrikken og vejnavnet er dog væk i dag. Fabrikken på Frederiksberg husede i en årrække flyttefirmaet ”Adam” og de grå bygninger hen mod Svend Trøsts Vej har senere blandt andet rummet SU Styrelsen. I dag er der studie- og seniorboliger i komplekset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Levende begravet på Rahbeks Allé

Alkoholforbud

Politisk forslag vil gøre det forbudt at drikke alkohol på Anker Jørgensens Plads: Det er af nød, vi er kommet hertil

112

Snuppet med 274 gram hash på Enghave Plads

Klima

Festival: På sporet af klimaet

Annonce