Annonce
DANMARKS BEDSTE

Claus hilste på Mary, og så blev han en halv million kroner rigere

Claus Brabrand modtog prisen på en halv million kroner af kronprinsesse Mary ved uddelingen af Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Claus Brabrand, Tårnby, lektor ved IT-Universitet, har vundet prisen som Danmarks bedste underviser blandt 18.000 undervisere. Med prisen følger en halv million kroner, der er overrakt af kronprinsesse Mary.
Annonce

Det er bestemt ikke alle og enhver, der får mulighed for at hilse på kronprinsesse Mary og samtidig blive en halv million kroner rigere. Men det gjorde Claus Brabrand fra Tårnby, da han modtog Undervisningsprisen 2020 ved en reception i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Claus Brabrand, der bor i Tårnby og er lektor i datalogi på IT-Universitet, vinder prisen som 'Bedste Underviser i Danmark' blandt 18.000 undervisere på alle danske universiteter.

Claus Brabrand hyldes for sin mission om at lade sin begejstring for faget smitte af på mange forskellige typer af studerende. Logikken er simpel: Hvis han bruger en time ekstra på at forberede sig, inden han skal ind og undervise et stopfyldt auditorium, så kan han gange den indsats med 180, når han skal vurdere udbyttet. Og det giver, som han siger, meget god mening i det store regnskab.


Jeg elsker at undervise. Jeg kan næsten blive helt høj af det. Det er enormt tilfredsstillende at se de studerende blive meget, meget bedre til et eller andet


- Jeg elsker at undervise. Jeg kan næsten blive helt høj af det. Det er enormt tilfredsstillende at se de studerende blive meget, meget bedre til et eller andet, siger han i en pressemeddelelse.

I undervisningen gør Claus Brabrand sig altid umage med at forsøge at nå hver eneste studerende - og han er bevidst om at skabe en kultur, hvor ingen spørgsmål er dumme.

Humor er et af de andre virkemidler, han anvender for at skabe et godt klima i undervisningslokalet. For at fastholde de studerendes interesse gemmer han små jokes i fodnoterne på opgaverne og animerer slidene, så pointerne træder frem én efter én i en såkaldt striptease-effekt, mens biler og små mænd kommer susende ind fra siden. Jo mere tørt stoffet er, jo mere forsøger han at peppe det op.

Selvom Claus Brabrand elsker at flette små vittigheder ind i opgaverne, er det langt fra kun sjov og ballade. Der ligger gennemtænkte pædagogiske principper bag alt, hvad han foretager sig i undervisningen, og han har blandt andet produceret en prisvindende film om didaktiske principper i universitetsundervisning.

Filmen er oversat til en lang række sprog og har nået så stor udbredelse globalt, at den er i brug hele vejen fra Kina til Brasilien. En af filmens hovedpointer er, at underviseren skal være eksplicit om, hvilke kompetencer de studerende skal have ud af kurset. Undervisningen skal så træne disse kompetencer, mens eksamen skal måle på eller evaluere samme kompetencer. Der skal med andre ord være sammenhæng mellem læringsmål, undervisningsform og prøveform. Et princip, Claus Brabrand selv tilrettelægger al sin undervisning efter.

Selv hører Claus Brabrand til den gruppe, som ofte har programmeret derhjemme, og der gik ikke mange øjeblikke, fra han fik sin første Texas Instruments-computer i begyndelsen af 1980’erne, til han begyndte at udvikle spil til den. I dag vil han dog hellere slukke for computeren, når han har fri – og han undgår bevidst sociale medier som Facebook.

- Jeg vil hellere drikke vin med min kone og snakke og lege med børnene, siger Claus Brabrand, som udover at mestre adskillige programmeringssprog taler otte forskellige sprog - blandt andet portugisisk.

Pengebeløbet, som følger med prisen, vil han benytte til at udvikle nye undervisningsformer. Og så overvejer han at besøge en række af de internationale fyrtårne inden for udvikling af undervisning på universitetsniveau for at finde ny inspiration.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Jeg går helt fra snøvsen

Klumme

Stoffer gemt i te og kager

Vesterbro

En snak om: Sorg og selvmord

Annonce