Annonce
POLITIK

Efter politisk milliardaftale: Det siger de om budgettet

Ingen forældre skal have ondt i maven, når de afleverer deres børn i vuggestuen eller børnehaven, fordi der er for få voksne på stuen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Arkivfoto: Martin Sørensen
Syv partier står bag budgetaftalen på Københavns Rådhus. Her er deres umiddelbare reaktioner - og reaktioner fra dem, der står udenfor.
Annonce

Aftalen om Københavns Kommunes budget for 2021 blev indgået onsdag formiddag mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og partiet Fremad. Her er partiernes reaktioner.

- Jeg er glad og stolt over, at så bred en kreds af partier vil være med til at tage ansvar og sikre, at vi løfter velfærden for vores børn, udsatte og ældre – og at København også i fremtiden kan udvikle sig som den by, vi elsker: Som en enestående hovedstad med en lang grøn kystlinje mod sund og havn, og som en af verdens bedste byer at bo i. Overborgmester Frank Jensen (S)

- Det er et børnenes budget med klare radikale aftryk. Som socialborgmester er jeg særligt glad for at have sikret markante investeringer til udsatte børn. Vi skal hjælpe dem med at få et liv som deres jævnaldrende. Budgettet er et stort, første skridt på en lang rejse mod at løfte hele socialområdet. Socialborgmester Mia Nyegaard (R)

- Ingen forældre skal have ondt i maven, når de afleverer deres børn i vuggestuen eller børnehaven, fordi der er for få voksne på stuen. For SF er den største sejr, at vi med budgetaftalen har sikret minimums-normeringer i København - tre år tidligere end der ellers var lagt op til. Vi har også sikret ekstra støtte til udsatte børn, som fortjener bedre chancer for at klare sig godt i livet. Samtidig har vi skaffet midler til en række nødvendige indsatser - bl.a. hjælp til stressramte københavnere, renere luft i København, og mere omsorg og tryghed til de ældre på vores plejehjem. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF)

- Venstre sikrede, at det bliver lettere at drive virksomhed i København i en krisetid. Afgifter og gebyrer fjernes, og turisterhvervet får hjælp. Vi har også skaffet penge til kampen mod social kontrol, sikret mere tryghed for byens borgere og en række nye fodbold- og håndboldfaciliteter til københavnerne. Alt i alt stærke liberale aftryk. Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V)

- Vi får mere metro. En konservativ mærkesag i årevis bærer frugt, og vi håber på sigt at få alle bydele med. København skal fungere i hverdagen. Vi er derfor glade for, at normeringerne bliver bedre for børnene, og at både børn og voksne med handicap får en bedre hverdag. Gruppeformand Jakob Næsager (K)

- DF sagde, at vi ville sætte kraftig turbo på mange års forsømmelser for handicappede, udsatte og hjemløse. Desuden turbo på en markant forbedring for beboere på plejehjem. Begge dele lykkedes med et fantastisk resultat. Gruppeformand Finn Rudaizky (DF)

- Fremads ene mandat gik benhårdt til budget21 på at sikre Københavns teaterscenes kvalitet ved at finde finansiering til Teater Sort/Hvid og Husets Teater i de næste fire år. Det lykkedes, samtidig med at vi sikrede en grønnere erhvervsby og større indsats for de udsatte. Gruppeformand Kåre Traberg Smidt (Fremad)

Fra Enhedslisten og Alternativet, der står uden for budgettet, får budgetaftalen en hård medfart.

- Budgettet går fuldstændig imod kommunens ambitioner om klimaneutralitet. Det er et knæfald for bilismen, som slet ikke er vejen frem i den klimakrise vi står i. Frank Jensen har valgt at betale den blå blok godt for at sikre hans flertal for budget, Lynetteholm og havnetunnel som han på usaglig vis har valgt at blande sammen. Det er ærgerligt at han ikke bruger det flertal der pegede på ham som overborgmester. For så kunne vi sammen have skabt et rødere og grønnere budget. Budgetordfører Karina Vestergård Madsen (EL).

- København står med et valg – vil vi den grønne vej eller vil vi have mere motorvej? I Alternativet vil vi ikke lægge stemmer til et kæmpe projekt, som skaber dyre boliger og gør det mere attraktivt at tage bilen gennem København. Det er slet ikke i tråd med byens klima- og miljømål. Man kan undre sig over, at sådan et projekt overhovedet kan komme på tale i 2020, det ligner noget fra de bilglade 60’ere. Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kronik

Jeg vil også have ret til at leve

Debat

Velkommen i Sine Heltbergs grønne rodebutik

Covid-19

Nikolaj Bøgh: - Jeg har corona

Vesterbro

Kamp om pladserne i Vesterbro Sogn

Debat

Cykelkaos hersker på Grundtvigsvej

Annonce