Annonce
Arbejdsliv

Genstart dit arbejdsliv uden at starte fra scratch

Genstart dit arbejdsliv. Foto. Chili Djurhuus
Sophie Dam og Rolf Bangsgaard har skrevet en bog til de arbejdsløse, den der skal fyre medarbejdere og dem der er sandet til på deres arbejdsliv, om hvordan man genstarte sit arbejdsliv.

Steffen Brandt fra TV2 skriver og synger det i TV2 sangen af samme navn; 'Kys det nu (det satans liv), og grib det, fang det før det er forbi.

Og det lyder så simpelt, men er det også det? Og hvordan finder man frem til det ideelle arbejdsliv? Det har to forfattere Rolf Bangsgaard og Sophie Dam skrevet en bog om. Den hedder: Genstart dit arbejdsliv - Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv.

- Jeg ville ønske, at nogen havde sagt til mig: 'Rolf. Den stige du kravler op af, har du stillet op ad den forkerte mur'.

Annonce

Ordene kommer fra Rolf Bangsgaard.

VanløseLIV har været forbi til en kop kaffe i Vanløse og en samtale om, hvad det er for en bog, de har skrevet, og hvad man kan bruge den til.

Vi manglede selv en værktøjskasse

Hvorfor har I skrevet 'Genstart dit arbejdsliv'?

- Vi har skrevet bogen, fordi vi har været på begge sider af en opsigelse, og vi har været dem der opsagde dygtige medarbejdere. Og det er en mavepuster hver eneste gang, svarer Sophie Dam. Rolf supplerer.

- Vi har siddet med den følelse af, at vi manglede en mere inspirerende og effektiv værktøjskasse, end den vi havde.


Når man bruger så meget tid på at arbejde, er det vigtigt at lave noget, man kan lide. Så hvorfor ikke søge hen imod et liv, hvor man arbejder med det man elsker?

Sophie Dam


Hvordan?

- Når man bliver fyret og kommer i gang med en outplacement-proces, er der sjældent en afklaring, strategi og ikke mindst et overblik over, hvordan man kommer videre, forklarer Sophie og uddyber.

- Vi vil derfor vende det på hovedet. I stedet for at tænke over hvordan du får et nyt arbejde, skal du i stedet tænke, 'hvad har jeg at byde på, og hvordan skaber jeg et arbejdsliv, der er ideelt for mig'?

- Hvorfor ikke bare at få sig et arbejde?

- Når man bruger så meget tid på at arbejde, er det vigtigt at lave noget, man kan lide. Så hvorfor ikke søge hen imod et liv, hvor man arbejder med det man elsker?

Hvad er outplacement?

Outplacement (eller på dansk omplacering) er betegnelsen for den indsats, der skaffer job til afskedigede medarbejdere. Indsatsen omfatter personlighedstests, udarbejdelse af cv, jobansøgning, analyse af jobmuligheder og mødeteknik.

Outplacement sikrer virksomhedens ledelse et godt image hos blivende medarbejdere, modvirker negativ PR om virksomheden og sikrer den afskedigede professionel rådgivning til hurtigt at komme i nyt job.

Hvad får man, hvis man læser jeres bog?

Uden at tænke sig om svarer Rolf.

- Med vores bog i hånden, starter du ikke fra nul efter en fyring. Og bogen kan forhåbentligt hjælpe dig derhen, hvor du gerne vil hen, på kortere tid. Jeg har gjort mig nogle erfaringer, og dem giver jeg videre. Rolf holder blikket. Det er tydeligt, at han mener det.

Annonce

Et autentisk arbejdsliv

- Vi vil gerne bygge folk op og give ledere, der skal fyre, redskaber til at sende medarbejderne godt på vej, siger Sophie og uddyber.

- Ved en fyring bliver mange i tvivl om, de overhovedet kan noget. Og mange ved ikke, hvordan de skal forvalte deres kompetencer i forhold til at få et nyt arbejde.

Hvad er det, der gør jeres bog unik?

- Mange outplacement processer er baseret på, at du hurtigt finder et nyt job. Vi har fokus på, hvordan du skaber et arbejdsliv, der hænger sammen med det du ønsker dig, svarer Rolf. Sophie supplerer.

- Det er vigtigt at se på, hvad verdenen har brug for. En af vores opgaver er derfor, at du skal lave analyse af dig selv indefra og ud, holdt op imod en analyse af omverdenen. Dette så du får fokus rettet hen imod hvilke jobs, der er interessante at søge for at opnå et ideelt arbejdsliv.

En af modellerne er IKIGAI modellen. En model der hjælper dig med at finde ud af, hvad der giver mening med livet. Hvad er det, der får os til stå op om morgenen? Foto. Model fra bogen: Genstart dit arbejdsliv

Hvem henvender bogen sig til?

Dem der er fyret, dem der skal fyre folk, og dem der keder sig i deres nuværende arbejde. Der er mange der føler, de er sandet til. Alle bør leve at autentisk liv, hvor man elsker sit arbejde. Det er simpelthen spild af tid, hvis man ikke har det pissesjovt på sit arbejde, svarer Sophie og smiler.

Annonce

Livet er skrøbeligt

- Og så kom corona, siger Sophie og fortsætter.

- Covid-19 viser hvor skrøbeligt livet er, og flere ønsker derfor at få det bedste ud af livet. Hvis man sidder i et skodjob, hvor man ikke sidder med julelys i øjnene, er det ikke det værd. Og det lys hjælper vi gerne med at tænde via vores bog, siger Sophie.

Kan I komme med et eksempel?

- En af opgaverne i vores bog er, at du skal skrive din egen nekrolog, for at rette fokus hen imod om du lever det liv du ønsker. Og ikke mindst, hvad der skal til, for at du når derhen, svarer Sophie.

Alle kan vel ikke bare gå deres egen vej?

- Vi bruger blandt andet værdiskabelsesmodellen, der handler om hvordan du skaber værdi for dine kunder, da det først er, når du får øje for, hvad du kan og vil, at du rykker. Mange jobsøgende 'trygler' nærmest for at arbejdsgiverne skal ansætte en, siger Rolf og laver citationstegn i det han siger trygler. Han fortsætter.

- Du skal vende det om, så det er dig, der har noget arbejdsgiverne kan bruge. Og det er svært, specielt hvis du er arbejdsløs.

Hvorfor det?

-Min erfaring er, at man i dagpengesystemet hurtigt bliver degraderet fra at være nogen til en der skal i arbejdsprøvning, hvis du ikke hurtigt finder et arbejde. I bogen har vi derfor fokus på, at vi, som mennesker, gør det så godt vi kan, og at det er vigtigt at holde fast i ens drømme og faglige stolthed.

Annonce

Succes er ikke alt

Hvilke ord ville I sætte på, hvis jeres bog var en maggiterning?

- Tiden går. Lev dit bedste liv. Det lyder helt som en kinesisk lykkekage, svarer Rolf og griner.

- Uanset om du er fyret eller har brug for, at der skal ske noget nyt i dit arbejdsliv, giver vores bog dig en afklaring i forhold til, hvad du kan, vil og hvordan du opnår det. Du lever kun en gang, så du kan ligeså godt få det bedste ud af det, supplerer Sophie og smiler.

Hvad vil I sige til jer selv, hvis I kunne spole tiden ti år tilbage, med de erfaringer I har nu?

- Tænk mindre på penge og omdømme, Rolf. Hav fokus på, hvordan du har det, svarer Rolf og uddyber.

- Jeg var ekstremt fikseret på, at jeg først havde succes, når jeg havde opnået noget, og det gjorde mig blind. Rolf slår desuden fast, at hvis han havde vidst, det han ved nu, var han nået hurtigere hen det liv, han har nu.

- Lad være med at være så hård ved dig selv. Stop med at skamme dig over, at du ikke opnår det perfekte, er Sophies svar. Hun uddyber.

- Der er fedmeskam, flyskam, coronaskam. Vi skammer os en masse. Jeg tror ikke længere på perfektion. Jeg køber ikke konceptet. Det er også derfor at underteksten på vores bog er; 'Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv.'

Det perfekte arbejdsliv findes nemlig ikke. Vi skal gøre op med perfekthedskulturen, og indse at vores sårbarhed er en styrke. Når man giver noget af selv, så er man autentisk og stærk, og det er det folk vil have.

Genstart dit arbejdsliv

  • Rolf Bangsgaard er indehaver af, RäForm, hvor han laver lederudvikling og outplacement.
  • Sophie Dam der er indehaver af Engage CPH  er også tekstforfatter, taleskriver og coach.
  • 'Genstart dit arbejdsliv' fås hos boghandlere, hos saxo.com og på bogens hjemmeside, www.genstartditarbejdsliv.dk.
  • Den kan også lånes på biblioteket.
  • Se mere om bogen og få en gratis læseprøve på www.genstartditarbejdsliv.dk
Annonce
Alarm112

Bil beslaglagt: Fartgrænsen var 90 - Audi kørte 188

Annonce
Indland

Bitcoin-milliardær stoppede pengeregn efter tumult

Annonce
Alarm112

Politi: Intet kriminelt blev begået i sag om forsvunden 13-årig

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Vor Frue Kirke melder ansat til politiet efter overgrebsanklager

Alarm112

Dansker blev smidt i straffecelle for ikke at have jakke på

Alarm112

Jehovas Vidne vender hjem til København efter fem år i russisk fængsel: Familien stod klar i lufthavnen

Alarm112

Offer er stabil efter knivstikkeri på Christiania

Alarm112

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

Indland

SF trækker kirkeminister ind i sag om overgrebsmistænkt ansat i Vor Frue Kirke

Annonce