Annonce
Børnefattigdom

Karina har 44 kroner om dagen til mad: Jeg spiser kun aftensmad

Økonomisk pressede familier kunne igen i år hente gratis legetøj i Galleri Bidsart. Foto. Julie Bidstrup
I Galleri Bidsart kunne økonomisk pressede forældre - gratis og uden forklaring - hente julegaver til deres børn. Vi har talt med en af de mødre, der kom forbi galleriet.
Annonce

- Jeg har haft en ret dårlig barndom, blev svigtet fra systemt - fysisk og psykisk vold. Og så har jeg en buldrende PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse, red), fortæller kontoruddannede Karina, hvis økonomi væltede, da hun gik ned psykisk efter at have bedt om hjælp hos kommunen. Hun kom på kontanthjælp og efter et par ressourceforløb blev hun tilkendt førtidspension. Men selvom hun endelig er kommet på førtidspension rækker pengene ikke langt.

Derfor er det en befrielse for hende, at Julie Bidstrup igen i år konvertefrede sit galleri, Galleri Bidsart om til Julemandens værksted. Et sted hvor økonomisk pressede familier, kan komme forbi og uden at skulle forklare noget tage noget legetøj, som de kan give deres børn juleaften.

Annonce

44 kroner om dagen til mad

- Vi har 44 kroner om dagen til mad. Så jeg spiser sjældent morgenmad og frokost, siger Karina. Hendes stemme knækker. Hun begynder at græde.

- Jeg vil bare mine børn det bedste. Derfor er det virkelig så dejligt, at der findes folk som Julie, der ligger så stort et arbejde i at hjælpe folk som mig - og ikke mindst indirekte mine børn.

Fortæller Karina der så et opslag på facebook om Julies legetøjsindsamling.

- Jeg gik forbi dagen før, og der så jeg den her uåbnede LEGO-pakke, og jeg vidste bare, at jeg måtte have den.


Jeg gjorde det for mine børn. De fortjener det bedste. Min kærlighed til dem vejer og fylder alt, og det er jeg fandme stolt af. Jeg er stolt af at jeg på trods af, alt hvad jeg har været igennem, kan tilsidesætte mine behov

Karina, mor til tre og på førtidspension


Karinas stemme knækker over igen. Hun fortsætter grædende.

- Det betyder bare så meget, at den er uåbnet. Og så selvom det er en pakke til 99 kroner, er det mange penge i mit budget, og jeg ved at min søn bliver så glad, når han åbner den juleaften, fortæller Karina, der satte sig på kantstenen foran Galleri Bidsart 1.5 time før galleriet åbnede, så hun kunne være sikker på at få pakken med LEGO. Da galleriet åbnede gik køen helt ned til Høgholtvej, (en kø på cirka 100 meter, red)

Hvordan var det at sidde der?

- Det var ydmygende. Folk vidste jo godt, hvorfor jeg sad der. Men det var bare noget med at trække vejret helt ned i maven og kigge ned. Jeg gjorde det for mine børn. De fortjener det bedste. Min kærlighed til dem vejer og fylder alt, og det er jeg fandme stolt af. Jeg er stolt af, at jeg på trods af, alt hvad jeg har været igennem, kan tilsidesætte mine behov, svarer Karina der fortæller, at hun har erkendt, at hun aldrig kommer tilbage på arbejdsmarkedet.

Annonce

Fra kontorassistent til kontanthjælp

- Men mine børn skal have den chance, jeg aldrig fik, og jeg vil gøre alt for dem. Alt for at de ikke føler sig anderledes. De ved godt, at vi er fattige, så det bliver en stor overraskelse for min søn, fortæller Karina der udover sin søn der går i første klasse, har to ældre børn.

Hvad vil du sige til de folk, der siger at du bare skal finde dig et arbejde?

- Jeg blev udsat for voldsom omsorgssvigt som barn. Og det fortsatte, da jeg blev anbragt som 13-årig, hvor jeg blev udsat for seksuelle overgreb af andre anbragte børn. Derudover slog både mine lærer og pædagoger mig. Så det var en hård barndom, fortæller Karina, der for seks år siden søgte hjælp hos sin læge for at blive en bedre mor og få bugt med sine barndomstraumer. Dengang havde hun et 37 timers arbejde som kontorassistent, og hun havde været på arbejdsmarkedet, siden hun var 13 år.

- Det gik helt galt. Jeg fik en henvisning, men på kommunen mente de ikke, at jeg havde behov for behandling for mine traumer, selvom jeg var meget tydeligt omkring, at det var det, jeg ønskede hjælp til.

Hvorfor ikke?

- De mente, at mine traumer var for dybe. Så derfor kom jeg i noget gruppeterapi. Og da jeg der åbnede op for bylden og det hele væltede ud, så var der ingen til at samle mig op. Jeg blev sygemeldt og fik senere fik konstateret den ene diagnose efter den anden. Blandt andet PTSD.

Og herfra gik det ellers ned af bakke for Karina, der endte på kontanthjælp, før hun endte med at få en førtidspension efter at have været i et par ressourceforløb.

- Jeg elsker mine børn til månen og tilbage. Jeg ved, at det vigtigste er min kærlighed til dem, selvom de materielle ting også betyder noget. Derfor er jeg taknemmelig for, at jeg, hos Julie, kunne finde en gave til min søn, så han i skolen, efter juleferien, kan fortælle, at han har fået LEGO i julegave.

Karina er ikke Karinas rigtige navn. Af hensyn til sine børn ønsker hun at være anonym, og det har redaktionen respekteret. Karinas rigtige navn og identitet er redaktionen bekendt.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Natur

Lille padde kan forsinke fælledbyggeriet

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ryparken hører til i Bispebjerg

Annonce