Annonce
Børneliv

KFO: De har fjernet det i ly af nattens mulm og mørke

Formand for KFO Maja Hvidtfeldt Håkansson kan ikke forstå at Børne- og Ungdomsforvaltningen har handlet som den har gjort. Foto: William Tversted Rasmussen
I morgen, onsdag 7. oktober, skal Børne- og Ungdomsudvalget beslutte om den 30 år gamle pasningsordning KK-privat dagpleje i Københavns Kommune skal udfases per 1. november. Allerede før udfasningen besværliggør Københavns Kommune de københavnske forældres mulighed for at søge ordningen. Alt info om ordningen samt det digitale ansøgningsskema er nemlig fjernet fra Københavns Kommunes hjemmeside. Københavns Forældre Organisation (KFO) kalder dybt kritisabelt.

KFO (Københavns Forældre Organisation, red) er mildest talt forundret over, hvad der er sket, og vi forventer og vil presse på for, at ansøgningsskemaet og information om KK-privat dagpleje kommer tilbage på kk.dk ligeså hurtigt som det forsvandt. Ordene kommer fra formand for KFO Maja Hvidtfeldt Håkansson som KøbenhavnLIV har talt med.

Hvorfor er I forundrede?

- Vi har lidt en fornemmelse af, at de har fjernet det bevidst i ly af nattens mulm og mørke for at undgå, at ingen opdagede, at ansøgningsskemaet var fjernet. Hvis der er en ordning frem til 1. november, burde den også være synlig frem til 1. november, svarer Maja Hvidtfeldt Håkansson.

Annonce

Hvorfor?

- Fordi det ikke stiller borgerne lige, når Børne- og Ungdomsforvaltningen fjerner det digitale ansøgningsskema samt al info om ordningen, når den stadig eksisterer. Man kan jo som forældre ikke finde ud af, hvad ens rettigheder er, specielt set i lyset af, at de jo stadig har mulighed for at søge pasningsordningen KK-privat dagpleje, svarer Maja Hvidtfeldt Håkansson. Hun holder en kort pause og fortsætter.

- Og hvad med de forældre der ikke læser jeres artikel (Privat dagpleje udfases måske fra 1. november, red)?  De ved ikke, at de har den mulighed, fordi den er væk fra hjemmesiden.

Hvorfor fjerner de bare alt?

KK-privat dagpleje udfases måske fra 1. november. Er det ikke okay, at Børne- og >Ungdomsforvaltningen fjerner ordningen, når den er ulovlig eller måske vil blive ændret væsentligt, som Børne- og Ungdomsforvaltningen skriver i et svar til KøbenhavnLIV?

-Nej. For man kan stadig tilmelde sig ordningen. Og som sagt, hvis man ikke har kendskab til den eksisterer, og der ingen information er om, at den er fjernet og nok udfases, har man ingen mulighed for at søge den. Det er derfor virkelig kritisabelt, at Børne- og Ungdomsforvaltningen forsøger at fjerne ordningen og informationen uden at gøre opmærksom på det.

Hvad har I tænkt jer at gøre i KFO?

- Vi sendte en mail til medlemmerne af Børne- og Ungdomsudvalgets medlemmer i går (mandag 5. oktober, red), hvor vi udtrykker vores bekymring for udfasningen af ordningen. Vi skriver desuden, at vi undrer os over, at det skal gå så hurtigt, og ikke mindst, om der overhovedet er plads til de børn, der er nu skal finde en anden ordning, hvis deres forældre ikke tilmelder sig ordningen før første november.


Den her ordning er et rigtig godt sikkerhedsnet, når alt andet glipper med institution og arbejdsliv, og vi ser gerne, at den bliver ved med at være et alternativ til de øvrige dagtilbud og pasningsordninger.

Formand for KFO, Maja Hvidtfeldt Håkansson


Hvad er det KK-privat dagpleje kan?

- Der er flere ting, men det at den er fritaget for læringsmål og planer er unikt, selvom jeg godt ved, at det netop er en del af problemet med KK-privat dagpleje, og derfor vælger at udfase den. Måske er det en uløselig knude, men jeg synes, at Børne- og Ungdomsudvalget skylder Københavns forældre at forsøge at løse den. Eller i hvert fald sikre, at der bliver informeret om udfasningen på Københavns Kommunes hjemmeside. Det er virkelig under al kritik, at de bare fjerner alt.

Hvad er KK-privat dagpleje?

’KK-privat dagpleje’ adskiller sig på flere måder fra den private dagpleje, der har hjemmel i lovgivningen, men som ikke anvendes i København. Privat dagpleje med hjemmel i dagtilbudsloven §21 stk. 3 indebærer bl.a. krav om pædagogiske lærerplaner og optagelse efter venteliste, hvilket ’KK-privat-dagpleje’ ikke lever op til.

Som privat dagplejer efter dagtilbudslovens §21, stk. 3 kan det heller ikke opstilles som betingelse, at man passer sit eget barn for at blive godkendt som dagplejer. Det er dog i orden, at eget/egne børn indgår i det antal børn der passes.

Hvad kunne KFO godt tænke sig, at Børne- og Ungdomsudvalget gør i morgen, når de skal forholde sig til indstillingen?

- Helt konkret ønsker KFO, at Børne- og Ungdomsudvalget henstiller til, at det bliver undersøgt, hvem der bruger ordningen, og ikke mindst hvad er der af alternativer til dem, der potentielt vil bruge ordningen på sigt.

I indstillingen står der: - Forældre, som ansøger om ordningen efter 1. november 2020 og som vil modtage et afslag som følge af vedtagelsen eller forældre, som har vist interesse i at benytte ’KK-privat dagpleje’ vil blive henvist til Københavns Kommunes øvrige dagtilbud og pasningsordninger. Hvad siger du til det?

- Den her ordning er et rigtig godt sikkerhedsnet, når alt andet glipper med institution og arbejdsliv, og vi ser gerne, at den bliver ved med at være et alternativ til de øvrige dagtilbud og pasningsordninger, svarer Maja Hvidtfeldt Håkansson og siger afsluttende.

- Der er eksempler på, at forældre føler sig klemt og presset - og de kan have vægtige årsager til, at deres barn ikke skal gå i en daginstitution. Det er ikke fair, at disse forældre nu bliver endnu mere pressede - uden at de overhovedet er blevet hørt.

Sagen kort.

Onsdag 7. oktober tager den 30-årige pasningsordning KK-privat dagpleje i Københavns Kommune måske sin sidste vejrtrækning. Grunden er, at 'der ikke er hjemmel til ordningen i den nuværende dagtilbudslov,' da ordningen ’KK-privat dagpleje’ ikke kan opfattes som et obligatorisk læringstilbud, og da mange ofte også passer et andet barn, hvilket betyder at ordningen ikke lever op til Dagplejelovens kapitel 16 om pasning af eget barn, da det udelukkende er muligt at modtage tilskud til pasning af egne børn - men ikke andres børn.

Derfor skal det tages til efterretning på Børne- og Ungdomsudvalgsmødet onsdag 7. oktober, om ordningen udfases, således at der ikke bliver 'behandlet nye ansøgninger til ordningen, som er indsendt efter den 1. november 2020', som der står i indstillingen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget.

KøbenhavnLIV har i en mail stillet Børne- og Ungdomsforvaltningen og Jesper Christensen følgende spørgsmål:

  • Hvad siger forvaltningen til, at KFO indikerer, at al info og det digitale ansøgningsskema bevidst er fjernet i ly af nattens mulm og mørke? 
  • Hvordan forholder forvaltningen sig til kritikken fra KFO og forældre om, at Børne- og Ungdomsforvaltningen burde informere om den eventuelle udfasning - i stedet for at fjerne al info om ordningen.
  •  Har forvaltningen planer om at få ordningen på hjemmesiden igen uanset om den udfases eller ej 1. oktober?

Børne- og Ungdomsforvaltningen har ikke svaret tilbage på vores spørgsmål inden deadline.

Du kan læse Børne - og Ungdomsforvaltningens indstilling om udfasning af KK-privat dagpleje til Børne- og Ungdomsudvalget her.

KøbenhavnLIV følger sagen.

Annonce
Alarm112

Anklager: Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

Annonce
Alarm112

16-årig forbrændt efter ildspåsættelse af spritdispenser

Annonce
Alarm112

Politiet leder efter spinkel mand med kort skæg efter knivstik

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Mand er stabil efter knivstikkeri ved søerne i København

Erhverv

Selskabet bag Parken overvejer at sælge nationalarenaen

Alarm112

Døve anklaget i stor svindelsag kaldes idealister: Anklages for at snyde sig til hjælp for 27 millioner kroner

Alarm112

Fratrådt politichef nægter bestikkelse og fusk med bekendt

Indland

Første spadestik taget til Københavns gigantiske udvidelse: Nu bliver Lynetteholmen til virkelighed

Alarm112

En person er anholdt efter dødelig togpåkørsel i København

Annonce