Annonce
POLITIK

Klumme: Et rødt spøgelse svæver over rådhuset

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.
Annonce

Kommunalvalget kan nu gennem politikernes briller skimtes svagt i horisonten, så nu gælder det om at komme igennem øvelserne. Egne fortræffeligheder skal fortælles vidt og bredt, mens modstanderne skal angribes og deres intentioner betvivles.

Over det hele svæver et rødt politisk spøgelse i form af Enhedslistens kommende valg af spidskandidat. Borgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) takker nemlig af efter en række år, som hun selv kalder de hårdeste, hun nogensinde har oplevet.

Skal partiet følge sin tradition skal efterfølgeren findes blandt partiets medlemmer af Borgerrepræsentationen. Selvom der her sidder seriøse og flittige politikere, er der ingen af dem der rydder stemmesedlen og sikrer Enhedslisten det valg, der kan bringe dem i spil som overborgmesterparti.

Det sker kun, hvis de vælger en person udefra som i forvejen er kendt og som kan kommunikere, så budskaberne går rent hjem hos de mange københavnere, som i forvejen overvejer at stemme lyserødt eller ægte rødt ved kommunalvalget.

Før Enhedslisten med det stærke bagland har truffet deres beslutning, ved vi ikke, om valget bliver en stille og rolig affære, hvor overborgmester Frank Jensen (S) får forlænget sin kontrakt, eller om der pludseligt rokkes så meget ved båden, at venstrefløjen ser en mulighed for at få en overborgmester, som ligger betydeligt længere ude på den politiske fløj end Frank Jensen.

Leger vi med tanken, at Enhedslisten støvsuger så mange stemmer, at de i princippet har førstevalget til overborgmesterposten, har Frank Jensen kun muligheden for at blive siddende, hvis han konstituerer sig med blå blok.

I mellemtiden markerer de fleste af borgmestrene sig godt. Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard er langt fremme med at kræve hjælp til København ovenpå pandemien. SF’s Sisse Marie Welling har godt fat i debatten om sexisme, mens de radikales Mia Nyegaard har fundet en solid rygstøtte i de resultater, hun opnåede i budgetaftalen.


Vælgerne vil nu engang hellere stemme på vindere end på tabere, og medlidenhedskortet har ikke den store effekt i politik.


Også overborgmester Frank Jensen har stærke udmeldinger - senest om bedre muligheder for at bygge nye almene boliger i København som står helt øverst på hans politiske dagsorden.

Mere famlende ser det ud hos borgmestrene hos Enhedslisten og Alternativet, som har travlt med at forklare, hvorfor de ikke var med i budgetaftalen. Deres vinkel er, at de er blevet uretfærdigt behandlet.

Det er næppe et udsagn som trækker stemmer til. Vælgerne vil nu engang hellere stemme på vindere end på tabere, og medlidenhedskortet har ikke den store effekt i politik.

Udover at Venstres borgmester sættes kursen i blå blok af de konservatives leder Jakob Næsager og Dansk Folkepartis spidskandidat Finn Rudaizky. Begge hører til blandt de bedst kommunikerende politikere, vi har i byen. Måske Liberal Alliances nye kandidat Ole Birk Olesen også kan sætte sit præg på debatten op til valget.

Men de få politikere der sætter tonen kan tælles på to hænder, og vi kommer til at høre mere og mere til dem og mindre og mindre til resten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
CORONA

Smitteeksplosionen fortsætter i Tårnby

Annonce
Forsiden netop nu
112

Brand på folkeskole i Nordvest her til aften

Debat

Er jeg en dårlig mor, Christina?

Debat

Levende begravet på Rahbeks Allé

Alkoholforbud

Politisk forslag vil gøre det forbudt at drikke alkohol på Anker Jørgensens Plads: Det er af nød, vi er kommet hertil

Annonce