Annonce
Graffiti

Lasse Elras: Graffiti er mit mentale frirum

Lasse Rasmussen graffitimaler i hjertet. At male er som et frirum hvor han kobler af. Foto: BYRD/Jacob Crawfurd
Lasse er tilbage på Nørrebro. Han maler graffiti for at få et mentalt afbræk i hverdagen.

Det hele startede i Esbjerg. Lasse var 14 år, skater og en nysgerrig knægt. En dag faldt vejen forbi Esbjergs eneste væg, hvor det var lovligt at male graffiti på. Lasse stoppede op ud for en fyr som stod og malede. Han stillede et hav af spørgsmål, for her var noget som fangede hans opmærksomhed.


I det sekund jeg får en spraydåse i hånde, trykker ned på dysen og hører lyden. Der slukkes mine tanker.

Lasse Rasmussen


Annonce

Lasse Rasmussen fik svar på sine spørgsmål. Han fik endda lov til at lave et par strøg med en spraydåse den dag. Det blev begyndelsen på det, som langsomt hver dag skulle komme til at fylde mere og mere. Til sidst skatede Lasse Rasmussen ikke mere. Han malede!

Det er 13 år siden og i dag går han under kunstnernavnet Lasse Elras. Og i dag maler han så meget det er muligt. For Lasse Rasmussen sker der nemlig noget helt særligt, når han står foran en væg og skal til at kaste sig over et nyt værk.

- I det sekund jeg får en spraydåse i hånde, trykker ned på dysen og hører lyden far dåsen, der slukkes mine tanker. Det er ren terapi. Mit frirum og et kreativt afbræk fra en ellers travl hverdag. Jeg kobler helt af, siger Lasse Rasmussen.

Hjem til Nørrebro

Lasse har i de sidste år været bosat i sydhavnen, men er nu flyttet retur til det Nørrebro, som giver ham plads til at gå på gaden, som han har lyst til.

- Når jeg skal ud og male, så tager jeg hjemmefra i fuld malertøj som er smurt ind i gammel maling, kasket og hætte. Og Nørrebro tager bare i mod mig. Den var nok ikke var gået i Esbjerg, siger Lasse Rasmussen.

Og det er lige præcis dét, som Lasse elske ved Nørrebro. Han kan være i sin helt egen boble og det føles som en hjemkomst, fortæller han.

Annonce

Der er regler

Mødet med Lasse Rasmussen foregår på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro, det der også går under navnet Bolsjefabrikken. Her maler Lasse Rasmussen ofte, ligesom rigtig mange andre med samme passion. Lasse Rasmussen kalder det et 'passioneret fællesskab'. Væggene vidner om mange timers kreativitet og mange lag af inspiration.

På Bolsjefabrikken kan man stort set male, hvor man har lyst, men der er regler. Der er af gode grunde ikke plads til, at alle kan få deres eget spot, hvorfor det er helt ok, at male over andres værker. Dog skal der udvises respekt. Det vil sige, at påbegynder man en overmaling, ja så skal det fylde hele arealte. Der må med andre ord ikke stå et halvt maleri tilbage fra forgængeren.

Man må gerne drømme. Og Lasse Rasmussen drømmer om at kunne male på fuld tid. Men som han understreger, så er det en alt for ustabil branche og vil kræve hårdt arbejde og en stor satsning. Derfor er forventningen og drømmen reduceret til en deltidsbeskæftigelse, hvor han sideløbende med sin kreativitet kan supplere med jobbet i Boulders i Sydhavnen.

I virkeligheden er det vigtigste for Lasse Rasmussen, at det forbliver et frirum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Husker du Maria fra Glasvej?

Annonce