Annonce
KøbenhavnLIV

Merethe samler skrald i sin skodvest: 'Det er meningen, folk skal væmmes'

Merethe Brade samler affald og skoder i Valby. Foto: Jens Mouvielle
Merethe Brade tager hveranden uge tid ud af kalenderen til at samle skrald og cigaretskodder op for andre, der ikke har ramt skraldespanden i Valby.
Annonce

En ældre kvinde kigger halvt forvirret og halvt i væmmelse på Merethe Brades ryg, og man kan ikke bebrejde hende. Det gør Merethe Brade heller ikke.

Hun har nemlig iført sig sin skodvest, der er en gul refleks-vest, hvorpå hun har limet et væld af cigaretskodder samt en cigaretpakke med et billede af et halsrør, som mildt sagt ikke ser ud til at have det for godt.

I hånden har Merethe Brade et næb, der kan samle de McDonalds poser og affaldspapirer op, som ligger og flyder i området omkring busstoppestedet på Gammel Køge Landevej lige ved Silvan. Næbbet kan dog ikke bruges til cigaretskodderne. Dem skal man tage med fingrene.

Annonce

Gør en forskel

Det var midt under coronakrisens nedlukning af samfundet, det blev nok for Merethe Brade. Hun arbejder som tankefeltterapeut og kunne grundet corona ikke modtage klienter. Derfor besluttede hun at bruge tiden på at lave en god gerning, og det skulle være at gøre naturen fri for skodder og affald.

- Jeg kan godt lide, her ser pænt ud. Jeg tror, der er mange mennesker, som ikke ser affaldet eller skodderne, men det gør jeg, og det generer mig. Jeg er ikke ude med den løftede pegefinger, men jeg tænker, at skrald avler mere skrald, så derfor besluttede jeg mig for at rydde det af vejen, i hvert fald på det her stykke, som jeg kan overskue, siger Merethe Brade.


Der skal være noget synligt, når jeg går og samler skrald. Folk skal væmmes, så de får øjnene op for, hvor ulækkert det egentlig er, at det flyder med skrald og skodder.

Merethe Brade


Stykket, som Merethe Brade har fået en forkærlighed for, er området ved Gammel Køge Landevej, der støder op til Silvan. Det er her, hun går og samler, og der er som hun siger: “Altid noget at lave.”

I starten gik det mest ud på at samle skrald, men Merethe Brade vil gerne have, folk tænker mere over den forurening, især cigaretskodderne skaber, og derfor besluttede hun sig for at lave skodvesten, som den ældre kvinde kiggede på med væmmelse.

- Der skal være noget synligt, når jeg går og samler skrald. Folk skal væmmes, så de får øjnene op for, hvor ulækkert det egentlig er, at det flyder med skrald og skodder. Så det er min måde at råbe op på, siger Merethe Brade og fortsætter:

- Jeg tror, der skal noget ekstra til, før folk, der ikke tænker over skraldet, bliver konfronteret med det. Og så synes jeg, det er sjovt. Og mega ulækkert.

Annonce

En belastning for naturen

Ved Merethes busstoppested, som vi tillader os at kalde det, har hun opsat et stort askebærer, som hun har placeret ved siden af skraldespanden.

Skraldespanden har ikke noget askebærer, så rundt om det flyder det med skodder. Derfor har Merethe sat sig for, at rygerne skal have mulighed for at smide skodderne et sted hen, hvor det ikke ødelægger naturen.

Merethe Brade samler affald og skoder i Valby. Foto: Jens Mouvielle

Det holdt dog ikke længe. Dagen efter, ValbyLIV var ude med Merethe til opsætningen af det nye askebærer, var det smadret.

- Det tager jeg ikke så tungt, siger Merethe Brade og fortæller, hvad baggrunden for hendes skralde-projekt er:

- Jeg elsker naturen. Jeg synes, vi mennesker skal have respekt for den og dyrene, og det er vores opgave at sørge for, her er pænt og rent.

Et meget omtalt studie fra Anglia Ruskin University i England har påvist, at cigaretskodder er det mest skadelige affald for miljøet, ikke mindst fordi skodder smidt i naturen arbejder imod planternes spiringsproces.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nørrebro

Lav vandstand i Sortedams Sø

Vanløse

Sang om Ålekistevej spilles på P5

Vanløse

Legestue åbner i Den Gamle Kaffebar

Vanløse

DSB vedtager snart ny køreplan

Annonce