Annonce
Mindeord

Nekrolog: Krigsflygtning, kunstner og en ældre kvinde i bevægelse

Martta Karvonen Olsen, østerbroer med finsk baggrund, er død, 92 år. Foto: Marie Rosenkrantz Gjedsted
Martta Karvonen Olesen er død, 92 år. Hun var østerbroer i næsten 60 år og særdeles aktiv lokalt. Hun oplevede at være på flugt i Finland to gange under krige i trediverne og fyrrerne. Hendes datter, Anneli, har sendt os disse mindeord.
Annonce

Martta Karvonen Olesen, Bryggervangen, er død på Bispebjerg Hospital efter kort sygdom i en alder af 92 år. En stolt og stærk kvinde er ikke længere blandt os.

Martta var født og opvokset i Sakkola, Karelen i Østfinland i det nuværende Rusland.

Hun var fjerde datter ud af seks piger. Familien oplevede to krige, Vinterkrigen 1939 og Fortsættelseskrigen 1944. Derefter blev familien evakueret fra Karelen og bosatte sig i Tammerfors i Finland.

Hun beskrev sine oplevelser fra dengang i bogen 'Vinterkrigens ofre' i 2018.

Fra 1947 til 1951 studerede hun på Åbo Kunstskole. Studiestøtte fandtes ikke, så hun tjente til studierne på en kiksefabrik.

Efter kunststudiet vendte hun tilbage til Tammerfors og fik arbejde i fotoforretningen Kehlet. På rejse til København for at besøge en veninde på Kunstakademiet, blev hun så betaget af byen, at hun flyttede dertil i 1956.

Hun har boet på Østerbro siden 1962, med korte afstikkere til andre bydele, og gennem de sidste mere end 30 år i Bryggervangen.

Annonce

Ældre i bevægelse

I København fik hun arbejde hos Kehlet, hvor hun retoucherede fotos, indtil hun blev gift og fik børn. Da børnene startede i skole, begyndte hun at arbejde som hjemmehjælper i hjemmeplejen på Østerbro, indtil hun i 1988 gik på førtidspension.

I en årrække havde Martta et lille hus i Loutraki i Grækenland. I byen fik hun venner og lærte sig græsk for at kunne kommunikere med dem.

Martta var en kulturel og kunstnerisk person. Hun tog den danske folkehøjskole til sig og var på kultur-, kunst- og vandrekurser.

I mange år sang hun i Vandrelaugets kor samt andre mindre kor, det sidste på Fælledgården på Østerbro.


I Ældre i Bevægelse på Østerbro har Martta været medlem næsten siden foreningen begyndte.


Hun deltog aktivt i den finske forening bl.a. som bestyrelsesmedlem og var med til at arrangere foredrag og aktiviteter. På grund af sit store engagement i foreningen blev hun æresmedlem.

I Ældre i Bevægelse på Østerbro har Martta været medlem næsten siden foreningen begyndte.

Annonce

Malede i skudehavnen

Kunstnerisk har hun været aktiv udøvende siden sit studie på kunstskolen i Åbo. I

Hun var medlem af kunstgruppen Sigma 1983-86 og udstillede blandt andet et par gange på Møstings Hus på Frederiksberg.

Hun var af den gamle skole af kunstmalere, der tog ud med staffeli og malede i det fri. Den gamle skudehavn var et sted, hvor hun satte sig mellem tjærelugtende garn og fiskere, der røgtede garn, og malede de pittoreske skure.

Sidste udstilling afholdt hun i år på Nabo Østerbro.

Martta efterlader sig børnene Ole og Anneli og barnebarnet Linnea.

Martta Karvonen Olesen født 6. august 1928 – død 4. oktober 2020. Der er begravelse i Kildevældskirken fredag 16. oktober.

Annonce
Annonce
112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Flere Kastrup-svømmere smittet med corona

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Kunst

Særudstilling står i genbrugets tegn

Annonce