Annonce
Byliv

Opråb fra en skraldemand: Det er din egen skyld, at skraldet flyder i gaden

Skraldespand med pantholder ved Vesterport Station. Foto: Christian Morten Olsen
Borgernes private affald gør det sværere at holde byen ren. Brian Balken lever af at rydde op efter os andre, og han beder folk holde skraldet hjemme for alles skyld.

Normalt oplever vi det mest om sommeren, men på grund af corona bliver byens udendørsområder flittigt brugt, og det på trods af det kolde vejr.

Med udendørs ophold følger også skrald. Cigaretpakker, durum-papir, servietter og alt der i mellem, som blæser rundt på gader og stræder.

Rigtig mange har skrevet til os og klaget deres nød over skrald, der flyder. Andre giver næsten dagligt udtryk for undren og ærgrelse over samme på sociale medier.

Men mens mange peger på for få skraldespande og for sjældne tømninger som problemet, er der også et andet og måske langt større problem.

- Jeg tømmer 130 til 140 spande om dagen, og uden at overdrive så er 80 procent af det i spandene husholdningsaffald fra folks hjem, siger Brian Balken, der er renholdsmedarbejder i Københavns Kommune.

Annonce

Det giver ingen mening

Han bliver provokeret af at se opslag på sociale medier fra borgere, der ikke mener, at han gør sit arbejde godt nok.

- Der er mange, som lægger skylden over på os, men det er ikke, fordi spandene ikke bliver tømt. De bliver bare hurtigt fyldt igen, når folk smider bioposer og nettoposer med deres private affald i spande, som er beregnet til cigaretpakker og shawarma-papir, siger han.

Skrald i København

Over de seneste år har kommunen fjernet 271 skraldespande.

De er blevet erstattet af 90 større spande.

Den samlede kapacitet er i samme ombæring steget med 30.000 liter.

I alt kan byens affaldskurve rumme 500.000 liter.

Der er 130 personer ansat til at tage sig af renhold i byen.

Det er 20 fuldtidsstillinger færre, end for to år siden.

Brian Balken har arbejdet som renholdsmedarbejder i fem år, og i den tid har han været omkring i de fleste dele af byen med sin skraldebil.

Tendensen er den samme alle vegne, og han oplever, at det bliver værre og værre med mængden af husholdningsaffald, som ender i offentlige skraldespande.

- Tag nu Flintholm Station. Der finder vi også private poser med affald. Hvem tager deres affald med på stationen? Det giver ingen mening. Vi oplever det samme om morgenen på Nørrebrogade, hvor folk går rundt med deres skrald i hånden. Gå dog ind i gården og få det overstået, siger han.

Annonce

Undgå skadedyr

Det er et kendt fænomen, at de københavnske fugle går i de overfyldte skraldespande og spreder indholdet, som så blæser videre rundt i byen.

Ifølge Brian Balken kan man også komme en del af den problematik til livs ved at lade husholdningsaffaldet blive derhjemme.

- Jeg tror ikke, at hverken fugle eller rotter er særligt interesserede i tomme cigaretpakker og servietter, så det vil helt klart hjælpe på det problem også, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Annonce