Annonce
KøbenhavnLIV

Præst om sommer i kirken: Kig forbi her

Opfordringen fra sognepræst Louise Sihm Knudsen lyder, at man bør besøge Østerbros kirker, for eksempel Taksigelseskirken, her i sommer. Arkivfoto: Michael Paldan
Annonce

Sommeren er over os.

Med sol, lys og blomstrende hyld.

Udsynet fra tagterrassen ind over byens spir og tage og ud mod Øresund har langsomt forandret sig, alt imens vi mest har holdt skansen indendøre i den stille coronavår.

Som et maleri, der tager form og umærkeligt skifter, er det tidlige forårs lysegrønne palet nu skiftet ud med en mørkere grøn og en himmelblå farve, der ikke brydes af hvide flystreger; men giver plads til store lysende kumulusskyer. Et smukt sceneri. Her midt i byen.

Så mon ikke det er ved at være tid til at vågne i sommerdisen? Og ikke alene se sig ud en sommerdag, men også kigge ind? Vove sig indenfor i de mange skønne rum, som Østerbro har.

Vove sig ud i byen - og ind i kirkerne…

For der ligger mange fantastiske kirker på Østerbro.

De ligger tæt. Som arkitektoniske perler. Fyldt med historie og historier. Og kunst.

Alle er de et besøg vær. Og kirkedøren står jo åben nu. Efter måneders lukkethed. Så ingen undskyldning: læg endelig vejen forbi. Og kig ind!

Jeg vil fremhæve de to kirker, hvor jeg er præst: Taksigelseskirken på Jagtvej og Lundehus kirke på Strødamsvej – ude ved Lyngbyvej.

Arkitektonisk er de meget forskellige.

Taksigelseskirken er opført i 1927 og rejst som tak i forbindelse med Genforeningen i 1920.

Den er tegnet af Frederik Kiørboe som en moderne udgave af en gotisk middelalderkirke med krypt. Den er stor, lys og rummelig. Med plads til 500 mennesker.

Og så har den en seværdig smuk koloristisk trefløjet altertavle, som er malet af Axel Jørgensen i 1927.

Den forestiller Jesus, der velsigner den spedalske mand, der netop er blevet helbredt og vender tilbage til Jesus for at takke ham. Jesus afbilledes som en nordisk kæmpe med gyldent hår omkranset af lokale folk fra Aldersro sogn iført samtidens tøj. Gennem tiden har maleriet været udsat for en del tommult; Faktisk blev det aldrig rigtig færdigt - der mangler således en hånd på en af personerne.

I 2007 fik billedet en ny komposition; En kunstnerisk tilføjelse af Niels Henrik Kirkegaard, der supplerede med 7 nye gyldne skitseagtige billedfelter med påsken som omdrejningspunkt. De fremstår som en gigantisk ramme omkring ”Den spedalske”, og altertavlen fremstår som et ”gesamt-kunstværk”.

Yderst pryder endnu en ramme med taksigelsesscenens tekst hentet fra Lukasevangeliet.

Lundehus kirke, der er opført i 1957 og tegnet af Holger Jensen, er meget anderledes; Både i det ydre og indre.

Den har form som en pyramide af træ og ligner mest af alt et skibsvartegn. Dens næsten kvadratiske kirkerum har skårloft og panoramaruder, der fungerer som altertavle: ”Naturens altertavle”. Den skifter udseende og stemning hvert øjeblik. Når lys bliver til mørke, mørke til lys og årstiderne skifter.

Det levende alterbillede inddrager naturen: Både parken udenfor med de store gamle træer og himlen med det skiftende lys afhængig af årstid og vind og vejr bliver en del af kirkerummet.

Lige udenfor vinduerne i en lille lukket gård, der nærmest fungerer som kirkens apsis, står en kæmpestor granitrose, der nærmest vokser op gennem stenene. Den er skabt af Laila Westergaard. Og bestemt et syn værd.

Så læg endelig vejen forbi: - ud i sommeren – og ind i kirkerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Find Holger

Annonce