Annonce
POLITIK

Klumme: Betyder det politiske gøgl en dyt for byen?

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.


Partierne er så småt ved at have deres spidskandidater på plads. Senest er det Mia Nyegaard fra de radikale som fik sit mandat solidt bekræftet af det radikale bagland, og som derfor står øverst på sit partis liste ved kommunalvalget næste år.

Men hvad betyder de mange udmeldinger, vi vil se frem til valget, når politikerne smider deres fiskekroge i vælgerhavet med håbet om den store gevinst?

København bliver næppe voldsomt forandret efter kommunalvalget. Coronaen har sat sit alvorlige aftryk på byen, men bystyret bidrager næppe til voldsomme omvæltninger. Det meste er lagt tilrette med mere metro, Lynetteholmen og endnu flere daginstitutioner og skoler.

Annonce

Dog er der nogle politiske udmeldinger der kan påvirke hverdagen. De konservatives leder, Jakob Næsager, er ude med et forslag om, at de helt gamle biler skal forbydes adgang til byen af hensyn til miljøet. Det er et interessant udspil, som man bør bide mærke i af to grunde.

For det første viser det, at Jakob Næsager er i stand til at overraske og bryde ud af de rammer som normalt bestemmer, hvad der er borgerlig politik. Altså alt det der med plads til bilerne og ned med afgifterne.

For det andet kan man så småt se et flertal udenom Socialdemokratiet der kan virkeliggøre, at dem med de ældste biler må finde en anden transportform af hensyn til miljøet. Det er en ny brudflade i københavnsk politik, som hvis den følges op af flere konservative forslag for alvor kan forandre byens liv og dagligdag.

Spørgsmålet er, om Venstre har spottet, at det lidt mindre konservative parti er fleksibelt og klar til at gå i seng med gamle fjender for at sætte et nyt grønt aftryk på byen? Går Venstre mon ned af samme vej og viser, at borgerlighed ikke står i modsætning til et grønt bymiljø?

Bliver vi ved det grønne, er det Jakob Næsager, vi må omtale en gang til. Han har ene mand sikret, at den kommende IKEA ved Dybbølsbro får en grøn facade af planter. Det lyder måske beskedent. Men det er det ikke.


Kunsten frem til valget er at skelne mellem symbolik, og de forslag der er politisk flyvefærdige.

Carsten Mai


Udover at peppe lidt op på Kalvebod Brygge som må få de få gæster der lander i lufthavnen og kører ind mod byen af den vej til at overveje, om de er landet i Østeuropa før murens fald, handler sagen om, at de konservative gerne pålægger en investor lidt flere udgifter for at få løftet den grønne profil i København.

Igen en tankegang som kan skabe et flertal i København for at holde de mest kreative investorer i kort snor, så vi ikke ser en gentagelse af f.eks. den rød-hvide rædsel ved Østerport Station eller et nyt Kalvebod Brygge.

Så ja – politiske forslag på rådhuset betyder noget. Ikke dem alle sammen, nogle er rent symbolske og tjener til at gøre de sædvanlige vælgere trygge og glade, men andre som de her nævnte har potentiale til at betyde noget for vores hverdag i København.

Kunsten frem til valget er at skelne mellem symbolik, og de forslag der er politisk flyvefærdige.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Alarm112

Ældre kvinde fundet død i røgfyldt lejlighed

Annonce
Annonce
Indland

Syv ud af 6161 mistede 112-opkald er indberettet i hovedstaden

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Tidligere teaterchef Henrik Bering Liisberg er død efter sygdom

Alarm112

Filmmand fængslet i 13 dage for mistanke om vold mod forfatter

Indland

Madredaktør kalder tredje stjerne til Noma helt fortjent

Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Indland

København finder penge til sundhedstjek af hjemløses hunde

Sport

Mulighed for udvidelse af Parken skal undersøges

Alarm112

21-årig er fængslet efter drab på syrisk mand på Nørrebro

Erhverv

Nordmand sælger københavnsk hotel for 600 millioner kroner

Alarm112

Ung mand død efter knivstikkeri på Nørrebro i København

Alarm112

Tricktyv ville danse - stak af med ur til 100.000

Alarm112

Politiet melder om travl nat med flere knivstikkerier

Annonce