Annonce
POLITIK

Klumme: Lussing fra baglandet til Mette Reissmann og Yildiz Akdogan

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Medlemmerne af byens største parti, Socialdemokratiet, har netop besluttet, hvordan listen over deres kandidater til næste år valg skal se ud.

I toppen af listen er der ikke de store overraskelser. Sophie Hæstorp Andersen er valgt til spidskandidat uden afstemning. På andenpladsen følger overborgmester Lars Weiss med en særdeles flot opbakning. Derefter kommer velkendte navne som Laura Rosenvinge, borgmester Jesper Christensen, Sofie Seidenfaden og partiets politiske ordfører Jonas Bjørn Jensen.

Udover at toppen af listen uden tvivl omfatter nogle af de mest talentfulde kandidater, er listen også et udtryk for, at socialdemokraterne i København er tro mod deres parti og dem der løfter opgaverne. Der bakkes tydeligt op om Lars Weis og Jonas Bjørn Jensen som har trukket det tunge læs med oprydningen efter Frank Jensen.

Sidstnævnte gik som bekendt af i utide, og partiets medlemmer søger nu ro om både den politiske retning og persongalleriet.

Den egentlige nyhed skal findes længere nede på listen. De to tidligere folketingsmedlemmer Mette Reissmann og Yildiz Akdogan lander som henholdsvis nummer 13 og 17 på partiets liste. Det er ikke imponerende placeringer for to tidligere MF’ere.

Det svage valg for de to kandidater afslører, at partiets medlemmer i København ikke er begejstrede for at spille anden violin. Begge kandidater røg nemlig ud af Folketinget sidste år og forsøger nu at komme ind i Borgerrepræsentationen.

Den strategi passer ikke godt med selvopfattelsen i hovedstadens store Socialdemokrati. Her må førstevalget meget gerne være Borgerrepræsentationen, for partimedlemmerne vil ikke se kandidaterne til Folketinget som en A-liste og de tilsvarende til rådhuset som en svagere B-liste. Hertil er partiet i København for selvbevidst og stolt.

Med andre ord reagerer partiets bagland på, at de to kandidater tidligere har prioriteret Folketinget, men når mandatet ryger sig en tur, så bliver Borgerrepræsentationen pludselig mere attraktiv.

Socialdemokraternes medlemmer kan ikke lide, at rådhuset først vælges af en kandidat, når taburetten i Folketinget er væltet.

Med listen til valget på plads er der ikke stor tvivl om, at byens nye overborgmester efter valget hedder Sophie Hæstorp Andersen. Kun Enhedslisten kan true hende på posten, men får de et kanonvalg som i princippet sparker døren ind til overborgmesterens kontor tyder meget på, at de blå partier vil bakke op om Socialdemokratiets spidskandidat.

Set med politiske blå briller er det nemlig en god del bedre end at overlade byens vigtigste post til Enhedslisten.

Socialdemokratiet har nu fået styr på både tropperne og retningen efter Frank Jensens politiske styrtløb. Med en superstærk overborgmesterkandidat i Sophie Hæstorp Andersen, en bundsolid overborgmester frem til valget i skikkelse af Lars Weis og med en stærk liste til Borgerrepræsentationen med flere yngre talenter i front satser partiet derfor alt på at bevare sin førerposition i byen.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Så lukker Øbro-Hallen igen igen

Annonce