Annonce
København

Mai & Rådhuset: Langt mellem top og bund i København

Carsten Mai kommenterer hver uge det politiske liv på Københavns Rådhus.

Før Coronaen ramte byen var aviserne fulde med lovord om Københavns udvikling. Byen var både hot og cool og det lød som om, at Københavns indbyggere hver dag befolkede restauranterne og nød de veganske retter.

Men den nye statistik om byen som kommunen har udarbejdet lander på politikernes borde som et hult drøn fra fortiden. København er nemlig fortsat skæv, og alt for mange københavnere er enten fattige eller misbrugere.

København har dobbelt så mange indbyggere som resten af landet med meget lave indkomster. København har også en større andel af det man kalder 3-års fattige - dvs. borgere eller familier der har været fattige i tre år eller mere.

Annonce

Københavnerne med de laveste indkomster har en lavere indkomst end danskerne med lave indkomster generelt har, og kommunens nye statistik dokumenterer sort på hvidt, at forskellen er blevet større.

Til gengæld går det bedre i toppen af indkomstpyramiden. I de senere år tjener københavnerne med de højeste indkomster mere end borgerne med de højeste indkomster i resten af Danmark.

Det er ikke kommunens skyld, at forskellen mellem rig og fattig er blevet større. Det skyldes primært de reformer politikerne på Christiansborg har vedtaget der betyder, at ydelserne til en række borgere på overførselsindkomster er blevet lavere.

Tager vi luppen frem og ser på de enkelte københavnske bydele viser det sig, at der er store forskelle. I Indre By og på Christianshavn tjener borgerne mest. Vesterbro ligger på gennemsnittet. Resten af bydelene ligger under gennemsnittet. Københavnerne der bor i Bispebjerg er dem der tjener allermindst.

Der skal et langt sejt træk til for at mindske forskellen mellem rig og fattig i København. Socialborgmester Mia Nyegaard (R) har sikret en betydelig pose penge til sit område ved det seneste budgetforlig, så der kan rettes noget op på det efterslæb der har været på det sociale område.

Gode ideer om sociale frikort der betyder, at de allersvageste kan tjene lidt penge uden at skatten tager halvdelen dukker også op, og det frivillige arbejde på det sociale område er imponerende. Dag ud og dag ind knokler frivillige med at give de svageste københavnere en bedre tilværelse.


Det bedste gæt er derfor, at debatten om en hjælpende hånd til byens svageste kommer til at stå i skyggen af os middelklasse-københavneres mange krav til tilværelsen.

Carsten Mai


Mens coronaen har ramt København hårdt, og vi alle gemmer os bag stofmaskerne og er bekymrede for, om vi nu kan ses til jul, er der københavnere som har bekymringer af en helt anden kaliber.

Kommunen kan ikke løse alle problemer her og nu. Men Mia Nyegaards indsats viser, at hvis der lægges politisk knofedt bag ordene, kan der skabes flertal for flere midler og flere gode ideer.

Spørgsmålet er, om byens fattigdom bliver et tema i det valgår, vi om få dage tager fat på? Eftervirkningerne af coronaen vil stå i centrum i mange år, både hvad angår sundhed og de økonomiske skadevirkninger på byens liv.

Det bedste gæt er derfor, at debatten om en hjælpende hånd til byens svageste kommer til at stå i skyggen af os middelklasse-københavneres mange krav til tilværelsen.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Indland

Tidligere teaterchef Henrik Bering Liisberg er død efter sygdom

Annonce
Annonce
Alarm112

Filmmand fængslet i 13 dage for mistanke om vold mod forfatter

Læs mere annoncørbetalt indhold

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Madredaktør kalder tredje stjerne til Noma helt fortjent

Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Indland

København finder penge til sundhedstjek af hjemløses hunde

Sport

Mulighed for udvidelse af Parken skal undersøges

Alarm112

21-årig er fængslet efter drab på syrisk mand på Nørrebro

Erhverv

Nordmand sælger københavnsk hotel for 600 millioner kroner

Alarm112

Ung mand død efter knivstikkeri på Nørrebro i København

Alarm112

Tricktyv ville danse - stak af med ur til 100.000

Alarm112

Politiet melder om travl nat med flere knivstikkerier

Alarm112

Kraftig butiksbrand spærrer for trafik i indre by

Alarm112

Far skal over fire år i fængsel for omfattende misbrug af døtre

Annonce