Annonce
Ugeavisen Kolding

Michael erstattede mountainbiken med en kaffevogn

Kaffebønnerne køles og sorteres efter ristningen er fuldført. Foto: Peter Krogh Frausing
Michael Mølbæk ejer kafferisteriet Nordic Coffee House. Hans interesse for kaffe udsprang af en karriere som professionel mountainbiker.

Kolding: 1-2 gange om ugen fylder Michael Mølbæk sit risteri i Nørre Bjert med duften af friskristede kaffebønner. Bønnerne, der bliver ristet, malet og til tider brygget, ankommer til Nordic Coffee House i lærredssække fra alle afkroge af verden, hvor Michael selv har udvalgt de helt rigtige bønner.

Kaffebyen opstod i 1896

  • Koldings første kafferisteri åbnede i 1896 under navnet FDB's kafferisteri.
  • Risteriet var beskedent og blot en mindre del af FDB's store fabrikskompleks, som med tiden kom til at strække sig over hele arealet mellem banen og Klostergade, hvor man producerede primært kaffe og chokolade og havde forsyningslager for områdets brugser.
  • Risteriet var FDB's første virksomhed, og det åbnede umiddelbart efter foreningens dannelse i 1896. Senere er FDB's kaffe blevet markedsført som Cirkel Kaffe, som er fast inventar i mange danske husstande. I 1914 lukkede man kafferisteriet på FDB-komplekset, og opførte et nyt og større risteri, grundet den stigende efterspørgsel på kaffe i Danmark. FDB's kafferisteri lukkede endeligt i 1974.

Kaffestoppet var obligatorisk

Michael har det meste af sit liv været professionel mountainbiker, og han har endda været kvalificeret til VM i 2015. I træningsøjemed var den vigtigste tradition kaffestoppet, som blev holdt om formiddagen. Kaffestoppet indeholder typisk en croissant og en god kop kaffe på en fortovscafé, hvor man hviler benene og samler energi til strabadserne på den igangværende rute.

- Allerede dengang blev jeg godt træt af dårlig cafékaffe og begyndte at interessere mig for formularen på en rigtig god kop kaffe, fortæller Michael Mølbæk.

Annonce

En rygskade gav skubbet

I 2015 måtte Michael droppe sin cykelkarriere grundet en rygskade. Det var her, han valgte at bruge sin kaffehobby til at starte egen virksomhed, nemlig den mobile kaffebar; Kaffe-Mølle.

- Da jeg måtte vinke farvel til VM, kastede jeg mig i stedet for ind i kaffebranchen med en tuk-tuk indrettet som kaffebar. Jeg serverede kaffe i Koldings midtby, ligesom jeg også tog med ud til forskellige events på bestilling.

Siden da har den virksomhed vokset sig stor med fire mobile kaffevogne, der bliver booket til events, hvor kaffen skal være noget særligt.

- Det har altid været vigtigt, at kaffekvaliteten var i centrum, hvilket nok bunder i min egen frustration over dårlig kaffe på diverse restaurationer, forklarer Michael Mølbæk.

De grønne bønner til højre er friske, mens bønnerne til venstre er friskristede. Foto: Peter Krogh Frausing
Annonce

Nørderi i kaffevognen

Som tidligere elitesportsudøver har Michael opbygget en evne til at fordybe sig i sin passion. Den evne bruger han i dag, når han producerer sin kaffe.

- Jeg har altid været en rigtig nørd. Tidligere fordybede jeg mig i min sport, energien, jeg tidligere brugte på dette, har jeg i dag overført til at gøre noget særligt for min kaffe.

Når Michael kaster sig over kafferistningen, bliver al opmærksomhed retten imod ristetromlen. Igennem et lille vindue holder han øje med farven, og små prøver bliver konstant udtaget for at dufte til kaffen. Med et par høretelefoner overvåger han samtidig ristningen og lytter efter, hvornår skallerne knækker.

- Det, der differentierer min kaffe fra masseproduceret kaffe, er, at jeg kun rister 25 kg ad gangen. Dermed kan jeg meget bedre styre ristningen og arbejde i finesser for at få den perfekte smag ud af bønnen.

Michaels vennekreds består ligeledes af kaffenørder, som deler passionen med ham.

- Jeg har mange gode legekammerater indenfor kaffeverdenen, og vi hjælper hinanden til at blive bedre ved at eksperimentere en hel masse i vores fritid, fortsætter Michael.

Annonce

Hobbyen blev til en levevej

Efter blot 11 måneder med Kaffe-Mølle tog Michael mod til sig og satsede fuld til på kaffen. Det affødte i 2018, at Michael åbnede sit eget kafferisteri, da efterspørgslen på hans kaffe efterhånden kunne bære det.

- Jeg fik i starten ristet min kaffe på et andet dansk risteri, men sidste år gav det faktisk bedre mening at riste min egen kaffe. Så har jeg også bedre kontrol over, hvordan bønnen bliver forarbejdet, inden den kommer ud til mine kunder, fortæller Michael Mølbæk.

Siden da har han solgt sin kaffe i løsvægt til både erhvervskunder, som ønsker gourmetkaffe på kontoret, men også til private.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De brogede blade

Annonce
Annonce
Ugeavisen Kolding

Sarkasme kan blive en tikkende bombe under parforholdet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Den Lille Kok skal rives ned: Nu flytter Camilla firmaet fra Kolding til Vejle

Ugeavisen Kolding

Er én citychef nok?

Ugeavisen Kolding

Trapholt præsenterer udstilling inspireret af coronapandemien

Ugeavisen Kolding

Mystiske fodspor og vandhaner der tænder af sig selv: Ansatte på byens egnsteater er ikke i tvivl - det spøger

Ugeavisen Kolding

Lokal familie besøgte heksedoktor og fejrede nytår med maasai-folket

Ugeavisen Kolding

Læser sad i kø og undrede sig: Hvorfor er der så mange æbletræer ved motorvejen?

Ugeavisen Kolding

Galleri Pagter inviterer til ny særudstilling

Ugeavisen Kolding

Frimurerloge i Kolding støtter hospitalsklovnene

Ugeavisen Kolding

Tidligere kollega og ven mindes afdød storcenterchef: Han har haft en afgørende betydning for byen

Ugeavisen Kolding

BDM Butikken er åben igen i Christiansfeld

Ugeavisen Kolding

22-årig dømt for at snyde ældre mennesker for 265.000 kroner

Ugeavisen Kolding

Chris Macdonald fortæller i Sdr. Bjert

Ugeavisen Kolding

Svenske stjerner lyser op på Godset

Ugeavisen Kolding

Nu kommer Plantorama: Gravearbejdet går endelig i gang efter flere års ventetid

Ugeavisen Kolding

Da Verner serverede oksehøjreb for dronningenKoldinghus: Læs uddrag af bog om danskernes oplevelser med Margrethe

Ugeavisen Kolding

Ny interiørforretning åbner i Kolding Storcenter: Her forhandles alt til hjemmet til billige priser

Ugeavisen Kolding

Haveliv: Går gartneren i dvale om vinteren?

Ugeavisen Kolding

Kropar fra Endelave overtager restaurant ved Kolding: - Vi har brug for at være mere sammen med vores familie

Ugeavisen Kolding

Medaljer til flere spillere fra Kolding Badminton Klub

Ugeavisen Kolding

Borgerinddragelse må ikke blive politisk ansvarsfraskrivelse

Ugeavisen Kolding

Lang stribe restauranter fortsætter frivillig nedlukning: - Det er simpelthen for usikkert at åbne lige nu

Annonce